2020. május 29. // Magdolna névnap

Tom és Jerry már 80 éve a popkultúra oszlopos tagjai

2020. május 18. 16:00
noizz.hu
Nyolc évtizeddel ezelőtt az MGM filmstúdió megirigyelte versenytársai sikereit, amelyeket a Miki Egérrel vagy a Cucu Malaccal értek el. A filmstúdió két fiatal munkatársa keze által megszületett – akkor még más néven – több generációk kedvenc macska-egér harcát bemutató rajzfilm, a Tom és Jerry.

Elképesztő, de mégis igaz, a világ egyik legismertebb rajzfilmfigurái, Tom és Jerry – ha más néven is – 80 évvel ezelőtt születtek. A legelső  eredetileg a mozikban vetített Tom és Jerry-epizód ugyanis 1940. február 10-én jelent meg, amely több generáció kedvenc meséje volt.

A feladatot az animációs osztály két fiatal, 30 éven aluli munkatársa, William Hanna és Joe Barbera kapta. Az utóbbi ötlete volt a macska és az egér harcának egyszerű koncepciója, konfliktusokkal és üldözésekkel. Puss Gets the Boot (Elbocsátás) címmel 1940-ben el is készült az első alkotás.  

Eredetileg Jasper és Jinx néven ismerhették meg őket a nézők, amelynek nem is terveztek folytatást. Ám, az élet másképp döntött, méghozzá úgy, hogy Tom és Jerry örök harcából sokkal több lett, mint egy rész. Ugyan mai szemmel volt pár olyan megoldás az egyes részekben, amiket nem biztos, hogy látniuk kéne a gyerekeknek, de mégis hosszú ideje szinte töretlenül aktívak, és úgy látszik, hogy azok is maradnak. Én is többek között ezen a mesén nőttem fel, és semmilen mentális és lelki károsodást nem szenvedtem…. vagyis nagyon remélem, 26 év alatt semmi jelét nem véltem ennek felfedezni.

A sorozat a következő két évtizedben aratta legnagyobb sikereit, számos egyéb kitüntetés mellett összesen hét Oscar-díjat nyertek. Az eredeti felállásban, William Hanna és Joseph Barbera gondozása alatt 114 epizód készült, mára pedig összesen 164-nél áll a sorozat, aminek legutóbb 2014-ben készült új része.

A produkció gyártása azonban számtalan nehézségbe ütközött főként a költséglefaragások miatt, 1961-ben a készítését Prágába szervezték ki. A sorozatot aztán többször is folytatták, de nem érték el az eredeti sikereket. Jelenleg a Warner Brothersnél vannak a sorozat jogai és még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat, illetve a hírek szerint idén karácsony előtt élőszereplős Tom és Jerry filmmel jelentkeznek majd.

A kép forrása: quora.comA kép forrása: quora.com

Az epizódok cselekménye általában egymástól független, mind-mind önálló történetet mesélt el, és a háttérzene szintén fontos szerepet töltött be a részek alatt: hangsúlyozta a sztorit és érzelmeket is kölcsönzött az egyes jeleneteknek.  Kortól és nemtől függetlenül, mindenkihez tudnak szólni elnagyoltan erőszakos, a kreatív megoldásokkal teli mesék. És ez kifejezetten nagy teljesítmény két olyan figurától, akik többnyire meg sem szólalnak.

A kinézeten az évek alatt sokat változtattak a készítők, de egy dolog mindig örök maradt: Tom és Jerry félelmet nem ismerő, meghökkentően vad civakodása, ami hiába őrülten erőszakos, még pont a komédia határain belül marad – talán pont a kreativitásnak és a túlzásoknak köszönhetően.

A legnagyobb kérdés persze nyilvánvalóan az, hogy akkor most a Tom és Jerryben melyik szereplőnek kell szurkolni. Gyerekként tutira mindenki Jerrynek szurkolt, felnőtt fejjel azonban könnyen belátható, hogy szerencsétlen Tom a legtöbbször csak a munkáját próbálja végezni, legtöbbször nem is akarja megenni Jerryt, Jerry pedig sokszor egyáltalán nem is akar semmit, csak szándékosan provokálja őt. Néhány részben a páros valójában egészen jól kijön egymással, vagy egy-egy csetepaté közben egymás segítségére sietnek (olykor egymás életét mentik meg), így az ellenségeskedés hátterében valószínűleg csak a hagyományos, ősi ösztönből fakadó macska-egér ellentét áll.

Ti kinek szurkoltatok?

Riskó Annamária
2020. május 29. // Magdolna névnap