2020. szeptember 23.
//
Tekla névnap

Tönkremehetnek a fesztiválok és klubok

2020. április 15. 13:47
mti
Az elmaradó rendezvények jegyárait vissza kellene fizetniük a szervezőknek, de ha megteszik, sokan közülük rögtön csődbe is mennek.

Nehéz helyzetbe kerültek a fesztiválok szervezői és a zenei klubok – de velük együtt a zenerajongók is. Nekik is mérlegelniük kell: ha visszakövetelik az elmaradó rendezvényekre megváltott jegyek árát, azzal valószínűleg a megszűnésbe taszítják a szervező cégeket. Ha azt szeretnék, hogy 2021-ben még legyenek fesztiválok és koncertek, akkor viszont akár komolyabb pénzösszeg visszaigényléséről kell lemondaniuk.

"Tudjuk, hogy békeidőben programlemondás esetén a jegyárakat automatikusan vissza szokás téríteni, de jelen helyzetben ezt sokan nem tehetjük meg, mert ez azonnali csődhelyzetet eredményezne" 

– írta közös közleményében 32 hazai klub és fesztivál. 

A klubok, a fesztiválok egyaránt állandó stábbal dolgoznak az év 365 napján, hogy minél magasabb színvonalú szórakozást nyújtsanak. Elsődleges bevételi forrásuk a jegybevétel, ezt egészíti ki a vendéglátás és a szponzorációs támogatás, ebből tudják finanszírozni a stábok munkabérét és járulékait, a terület- vagy helyiségbérleti díjakat, a karbantartást, az előadói tiszteletdíjat, a közműszámlákat, a hang- és színpadtechnikai költségeket, kommunikációs felületek vásárlását, adókat. A költségek egy komoly részét akkor is ki kell fizetniük, ha egy-egy rendezvény nem valósul meg és emiatt nem jutnak bevételhez.

"Ahhoz, hogy a következő bizonytalan hónapokban is legalább minimális fizetést tudjunk biztosítani dolgozóinknak, a bevett szokásoktól eltérően kell eljárnunk. A helyzetet minden fesztivál, klub, szervező a saját gazdasági helyzetét felmérve próbálja kezelni, éppen ezért ezek a megoldások eltérőek lehetnek: például támogatói jegyek kibocsátása, utalványrendszer, halasztás esetén a jegyek automatikus érvényesítése a pótdátumra."

A közlemény aláírói között ott van az A38 hajó, az AlteRába Fesztivál, a Budapest Park, a Fezen vagy épp a Szegedi Ifjúsági Napok. 

vehir.hu

További cikkek

Igény lenne a regionális gondolkodásra
Igény lenne a regionális gondolkodásra
Péntek Imre két kötetét mutatták be kedd délután a Dubniczay-palota udvarán.
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.
Varázsigék, amelyekről nem is tudunk, mégis kimondjuk őket
Varázsigék, amelyekről nem is tudunk, mégis kimondjuk őket
Farmerben, egy fekete pólóban és szandálban lépett ki a színpadra Mérő László, matematikus-pszichológus professzor, hogy megtartsa „Hétköznapi varázsigék” című előadását az Agórában péntek este. Az egyszerű megjelenés mellett egyszerű hétköznapi jelenségekről hallhatott a közönség előadást, amelyeknek viszont elsöprő ereje tud lenni az ember életében.
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal támogatja az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet a járványügyi feladatok megoldásában - közölte a cég kedden az MTI-vel.
Egy mérkőzésen dőlhet el a Balatonfüred párharca
Egy mérkőzésen dőlhet el a Balatonfüred párharca
Egy mérkőzésen dőlhet el a szlovén RK Trimo Trebnje és a Balatonfüredi KSE párharca a férfi kézilabda Európa-liga selejtezőjének második fordulójában.