2022. január 19.
//
Sára névnap

Ismét elszaporodtak az illegális szemétlerakók

Mint amikor alaposan kitakarítjuk a lakást, és másnap már ugyanúgy megjelennek a porcicák, ahhez lehet hasonlítani azt a jelenséget, ami ismét felütötte a fejét a városban. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén számos szemétkupaccal lehet találkozni, pedig minden hulladéknak meglenne a maga helye, mutatjuk hol.

Alig két hónapja volt, hogy a VKSZ Zrt. és az önkormányzat közös fellépést hirdetett az illegális hulladéklerakók ellen Veszprémben. Nem állítjuk, hogy a veszprémiek többsége ne figyelne környezetére, illetve dr.Temesvári Balázs vezérigazgató és Hegedűs Barbara alpolgármester is megerősítette februári sajtótájékoztatójukon, hogy a helyiek alapvetően igényesek a lakhelyük tisztaságára, viszont így is akad néhány olyan lakos, akik a rosszul, szabálytalanul kihelyezett szemétkupacokkal nagyon hamar felborítják a rendet egy-egy társasház, vagy park környezetében.

Pedig a hulladék helyes elhelyezése annyira egyszerű és rutinszerű feladat lehetne a mindennapokban, mint egy egyszerű porszívózás az otthonainkban.

Megfigyelhető tendencia, hogy a koronavírus járvány miatt most több idő jut az otthonok kitakarítására, a régi, nem használt bútorok, háztartási eszközök kiszelektálására, ezek viszont sok esetben a szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett végzik azzal a kijelentéssel, hogy „... a kukások majd úgy is elviszik.”

Ez a gondolat azonban hibás, hiszen ez nem szabályos, hanem illegális, hulladék-elhelyezés, s mint ilyen óriási többletköltséget ró a városra. Ahogy erre Temesvári Balázs is emlékeztetett korábbi sajtótájékoztatóján – a közüzemi szolgáltatónak az ilyen illegális lerakatok elszállítása éves szinten 5 millió forintjába kerül. Még beszédesebb adat, hogy évente 400 alkalommal kell kivonulni ilyen szemétkupacokhoz, amelyekből 117 tonna hulladék jön össze.

Kapcsolódó cikk
A város nem illegális szemétlerakó
Vannak, akik mégis rendszeresen annak nézik egyes pontjait. A jelenségre most sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a VKSZ Zrt. és az önkormányzat a Ranolder János téri parkolóban.

Na de nézzük meg a másik fél helyzetét is, azaz tekintsünk a problémára a lakosság szemszögéből is!

Internetes fórumokon is gyakran előkerül ez a téma, hogy hiába gyűjtik megfelelően, szelektíven a hulladékot az emberek, a legtöbb esetben az elszállítás gyakoriságát kérik számon a lakosok a szolgáltatón. Pedig a VKSZ leányvállalata, a szemétszállításért és feldolgozásért felelős VHK Kft. munkatársai egy héten többször is ürítik ezeket a tárolókat.

A papírt hétfőn és csütörtökön, a műanyagot hétfőn, szerdán és pénteken, míg az üveget szerdánként.

Azonban a cég munkatársai sem tudnak mit kezdeni a szelektív szigeten hagyott bútorokkal, veszélyes hulladékokkal és egyéb nem odaillő szemétkupacokkal.

Pedig minden nem használt eszköznek, hulladékká vált terméknek meg lenne a helye a megfelelő tárolóban, vagy a VHK telephelyén.

Az alábbi összefoglalóban a VHK kisokosából igyekeztünk összeszedni, hogy melyik típusú hulladékot hol kell elhelyezni, hogy az ne rontsa el a városi környezetet.

 • Csomagolási hulladék (papír, műanyag, üveg): Szelektív hulladék! A városi szelektív hulladékgyűjtő szigetekre, vagy a házhoz menő rendszerben ürített szelektív hulladékgyűjtő edényekbe, a rajtuk lévő matricák iránymutatásai alapján
 • Műanyag tányér, vállfa, gyerekjáték, fogkefe, műanyag alkatrész: Kommunális hulladék! Kommunális gyűjtőedényben kell elhelyezni, nem gyűjthető szelektíven.
 • Nikecell: Kommunális hulladék! Kommunális gyűjtőedényben kell elhelyezni, nem gyűjthető szelektíven.
 • Nyesedék, levágott fű, metszésből maradt ágak, elhalt cserepes virágok: Zöld hulladék! Ha lehetősége van, komposztáljon! Amennyiben ez nem megoldható, vegyen részt a házhoz menő zöldhulladékgyűjtési akcióban, vagy akción kívül szállítsa be zöldhulladékát a veszprémi hulladékgyűjtő udvarba, (Veszprém, Kistó u. 8.) ahol térítésmentesen leadható.
 • Monitor, régi tévé, használhatatlan háztartási gép, fénycső: Elektronikai hulladék! A veszprémi hulladékgyűjtő udvarba, (Veszprém, Kistó u. 8.) ahol háztartási mennyiségben térítésmentesen leadható. Tipp: Műszaki áruházak akcióikban számtalan alkalommal hirdetnek készülékátvételt vagy beszámítást új termék vásárlása esetén. Érdemes figyelni ezeket is.
 • Kiselejtezett bútor, ágybetét, műanyag kerti bútor, babakocsi, szánkó, bicikli, azaz olyan nagydarabos hulladék, mely méreténél fogva nem helyezhető a gyűjtőedénybe: Lom hulladék! A lom hulladék elszállítása – házhoz menő rendszerben – évente egy alkalommal kérhető. (május - szeptember között kérhető) Ezen kívül a veszprémi hulladékgyűjtő udvarban (Veszprém, Kistó u. 8.) egész évben térítésmentesen leadható.
 • Ablaküveg kerettel, ablaküveg keret nélkül, kültéri vagy beltéri ajtók: Építési hulladék!
 • Fürdőszoba felújítás törmelékei, szaniterek, wc csészék, mosdók: Építési, bontási hulladék! A veszprémi hulladékgyűjtő telephelyre, mely a Házgyári út végén, a Cseri murvabánya mellett működik.
 • Festékes patron, festékes dobozok, elemek, akkumulátor, autógumi: Veszélyes, illetve különleges kezelést igénylő hulladék! A veszprémi hulladékgyűjtő udvarba, (Veszprém, Kistó u. 8.) ahol az év folyamán, térítésmentesen leadható.
 • Ruhanemű, lábbeli, lakástextil: Textil hulladék! A bevásárlóközpontoknál található ruhagyűjtőkbe helyezhető. Egyes boltokban a használt ruhák leadását vásárlási utalvánnyal is honorálják.
 • Minden, amire úgy gondolok, hogy az még valakinek jó lehet: Nem hulladék! Keresse meg a továbbadás lehetőségét! Ezek a dolgok remek lehetőséget kínálnak az ajándékozásra, adományozásra, karitatív célokra, de akár a továbbértékesítésre is. Ami számunkra felesleges, másnak még érték lehet.

A VHK telephelyei a járvány idején is folyamatosan nyitva tartanak, így bármikor el lehet szállítani az otthon összegyűjtött hulladékot.

Egyébként a VHK oldalán részletesen megtalálható minden olyan információ, amit a megfelelő hulladékgyűjtésről tudni érdemes, aki ezen már túl van, az hasznos elérhetőségeket is ugyanitt talál.

Hajas Bálint

További cikkek

Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének
Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.
Elektromos rollert lehet nyerni a VKSZ-el
Elektromos rollert lehet nyerni a VKSZ-el
Elégedettségi felmérést indított az ügyfelei körében a VKSZ Zrt. és a VHK Nonprofit Kft. A kérdőív kitöltői közt nyereményeket, többek közt egy elektromos rollert sorsolnak ki.
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
A környék legmodernebb iskolája lett a fűzfői
2021-ben megújult a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézménye a EFOP 4.1.2-17 pályázat keretében. Az elkészült beruházásról Dudás Zsolt intézményvezetőt kérdeztük.