Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A darts türelemre, a gyerekek lelki egyensúlyra tanították

2020. április 23. 12:10
A dobáson kívül mi – vagy ki – lehet a közös pont a dartsban és a kosárlabdában? Veszprémi szemszögből nézve minden bizonnyal Oláh Gabriella. Vele, városunk utánpótlás kosárlabda-egyesületének edzőjével beszélgettünk, aki több nemzetközi versenyen is letette már névjegyét a dartsvilágban.

Lássuk csak be: a koronavírus adta jelenlegi szituációban a jó helyzetfelismerés csodákat tehet. Értem ez alatt azt, hogy az otthon töltött hétköznapok csak akkor válhatnak unalmassá, ha nem teszünk ellene. A kis tanítványaimnak a napokban már egy online aerobik-edzést is megpróbáltam tartani, hiszen a hangsúly azon van, hogy jól érezzük magunkat 

– vidáman kezdte a beszélgetést portálunkkal Oláh Gabriella, a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) U11-es és U12-es csapatának edzője.

Archív fotókArchív fotók

Két turnusban tartok edzéseket a gyerekeknek hetente több alkalommal is: nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rájuk! Van egy tigris, illetve egy oroszlán csoportom, a feladatokat pedig úgy állítom össze, hogy mindenki teljesítőképességéhez méltó munkát végezhessen. Meg kell jegyeznem, sokan rengeteget fejlődtek!

– mutatott rá a főállású tréner, akiről sokan még csak nem is sejtik, hogy egy másik sportágban – melyet csak (!) hobbiszinten folytat – bajnokokkal is többször megküzdött már.

Bizony, Gabriella a közelmúltban két alkalommal is nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott a darts sportágában. Előbb Csehország fővárosában, Prágában közel kétszáz fős női mezőnyben az előkelő tizenhetedik helyen végzett, később pedig a szlovákiai Somorján állt táblához, ahol a legjobb tíz között végzett: kilencedik lett.

Érdekesség, hogy mindkétszer a többszörös világbajnok brit Lorainne Winstanley búcsúztatta.

Lorainne Winstanley és Oláh GabriellaLorainne Winstanley és Oláh Gabriella

Az első nemzetközi versenyemen, Prágában felfoghatatlan érzés volt, amikor láttam, hogy akár egy többszörös bajnokkal is összekerülhetek majd. Gyorsan arcon is csapkodtam magam, és azt mondogattam, hogy "te butus, addig még rengeteg mérkőzés áll előtted, azokra kell koncentrálnod". Végül az utóbbi állomásokat egytől egyig sikerrel vettem, és a világbajnok mellett találtam magamat.

A harmincéves sportolónő a vehir.hu-nak elmondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy egy legendával küzdhetett, akit korábban csak a televízión keresztül láthatott. Hozzátette, első alkalommal még igencsak meg volt szeppenve, de a sors fura fintorának köszönhetően nem sokkal később ismét összesodorta őket az élet.

Somorján már úgy álltam hozzá a mérkőzéshez, hogy muszáj lesz a legjobbat kihoznom magamból. Hála Istennek, egy leget sikerült is megnyernem Lorainne ellen, aki a százharmincas kiszállómhoz ráadásul még szívből gratulált is: azonnal jött, és kezet fogott velem

– mesélte büszkén.

Végül bátorkodtunk még feltenni a kérdést, miszerint idővel nem kívánja-e háttérbe szorítani főállását azért, hogy tudását jobban kamatoztathassa hobbisportágában. Gabriella azonban hangsúlyozta:

Akkora örömmel és szenvedéllyel végzem az edzői munkát, annyit tanulhatott a gyermekektől, hogy jelenleg ilyen terveim még csak véletlenül sincsenek.

"A tanítványaim lelki egyensúlyra, míg a darts türelemre tanított: számomra egyik sem létezik a másik nélkül"

– zárta.

Simon Dani
Kovács Bálint
Események
Sorozat
Férfi kosárlabda NB I/B Zöld csoport 2023/2024
Hazai
Dávid Kornél KA
Vendég
Veszprém KK
Időpont
2024. április 21. 19:00
Helyszín
Székesfehérvár, MKOSZ Edzőközpont
Eredmény
117-76
részletek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.