2020. július 9. // Lukrécia névnap

A darts türelemre, a gyerekek lelki egyensúlyra tanították

A dobáson kívül mi – vagy ki – lehet a közös pont a dartsban és a kosárlabdában? Veszprémi szemszögből nézve minden bizonnyal Oláh Gabriella. Vele, városunk utánpótlás kosárlabda-egyesületének edzőjével beszélgettünk, aki több nemzetközi versenyen is letette már névjegyét a dartsvilágban.

Lássuk csak be: a koronavírus adta jelenlegi szituációban a jó helyzetfelismerés csodákat tehet. Értem ez alatt azt, hogy az otthon töltött hétköznapok csak akkor válhatnak unalmassá, ha nem teszünk ellene. A kis tanítványaimnak a napokban már egy online aerobik-edzést is megpróbáltam tartani, hiszen a hangsúly azon van, hogy jól érezzük magunkat 

– vidáman kezdte a beszélgetést portálunkkal Oláh Gabriella, a Veszprémi Utánpótlás Kosárlabda Egyesület (VUKE) U11-es és U12-es csapatának edzője.

Archív fotókArchív fotók

Két turnusban tartok edzéseket a gyerekeknek hetente több alkalommal is: nagyon fontos, hogy odafigyeljünk rájuk! Van egy tigris, illetve egy oroszlán csoportom, a feladatokat pedig úgy állítom össze, hogy mindenki teljesítőképességéhez méltó munkát végezhessen. Meg kell jegyeznem, sokan rengeteget fejlődtek!

– mutatott rá a főállású tréner, akiről sokan még csak nem is sejtik, hogy egy másik sportágban – melyet csak (!) hobbiszinten folytat – bajnokokkal is többször megküzdött már.

Bizony, Gabriella a közelmúltban két alkalommal is nemzetközi mezőnyben bizonyíthatott a darts sportágában. Előbb Csehország fővárosában, Prágában közel kétszáz fős női mezőnyben az előkelő tizenhetedik helyen végzett, később pedig a szlovákiai Somorján állt táblához, ahol a legjobb tíz között végzett: kilencedik lett.

Érdekesség, hogy mindkétszer a többszörös világbajnok brit Lorainne Winstanley búcsúztatta.

Lorainne Winstanley és Oláh GabriellaLorainne Winstanley és Oláh Gabriella

Az első nemzetközi versenyemen, Prágában felfoghatatlan érzés volt, amikor láttam, hogy akár egy többszörös bajnokkal is összekerülhetek majd. Gyorsan arcon is csapkodtam magam, és azt mondogattam, hogy "te butus, addig még rengeteg mérkőzés áll előtted, azokra kell koncentrálnod". Végül az utóbbi állomásokat egytől egyig sikerrel vettem, és a világbajnok mellett találtam magamat.

A harmincéves sportolónő a vehir.hu-nak elmondta, hatalmas megtiszteltetés volt számára, hogy egy legendával küzdhetett, akit korábban csak a televízión keresztül láthatott. Hozzátette, első alkalommal még igencsak meg volt szeppenve, de a sors fura fintorának köszönhetően nem sokkal később ismét összesodorta őket az élet.

Somorján már úgy álltam hozzá a mérkőzéshez, hogy muszáj lesz a legjobbat kihoznom magamból. Hála Istennek, egy leget sikerült is megnyernem Lorainne ellen, aki a százharmincas kiszállómhoz ráadásul még szívből gratulált is: azonnal jött, és kezet fogott velem

– mesélte büszkén.

Végül bátorkodtunk még feltenni a kérdést, miszerint idővel nem kívánja-e háttérbe szorítani főállását azért, hogy tudását jobban kamatoztathassa hobbisportágában. Gabriella azonban hangsúlyozta:

Akkora örömmel és szenvedéllyel végzem az edzői munkát, annyit tanulhatott a gyermekektől, hogy jelenleg ilyen terveim még csak véletlenül sincsenek.

"A tanítványaim lelki egyensúlyra, míg a darts türelemre tanított: számomra egyik sem létezik a másik nélkül"

– zárta.

Simon Dani
Kovács Bálint

További cikkek

Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Negatív eredményű vírusteszt a belépő a hétfői edzésre
Az elővigyázatosság magától értődő: csak azok a játékosok vehetnek részt a Telekom Veszprém jövő hétfői edzésén, akik már ezen a héten koronavírus-teszten vesznek részt és az negatív eredményt mutat.
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Baksa Szabolcs a HOYA vezetőedzője
Hétfőn hivatalosan is megszületett a megállapodás a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém csapatát működtető Veszprém Kosárlabda Kft. és Baksa Szabolcs között, miszerint az eddig másodedzői szerepet betöltő fiatal szakember a 2020/2021-es szezonban már vezetőedzőként küzdhet az együttes sikereiért.
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
Szerdán kapják meg a bruttó félmilliós jutalmat az egészségügyi dolgozók
170 ezer egészségügyi dolgozó kapja meg bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért szerdán, illetve a napokban; az egyszeri rendkívüli jutalomra a kormány 101 milliárd forintot biztosít - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Nagyszerű emberek járnak Semmelweis nyomában
Semmelweis Ignác születésének 202. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget kedd délután a Csolnoky Ferenc Kórházban.
Hosszabbított a HOYA két alapembere
Hosszabbított a HOYA két alapembere
Kedden hivatalossá vált, hogy az egyaránt rutinos Szabó Péter és Madár András a 2020/2021-es szezonban is a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapatát erősíti majd.
2020. július 9. // Lukrécia névnap