2020. december 5.
//
Vilma névnap

Csak a rock’n roll örök, a járvány nem

Műfajoktól függetlenül a zeneszerető közönség már-már megszokta, hogy a járvány idején nélkülöznie kell az élő koncerteket, a legoptimistább becslések szerint is ez valamikor talán nyár közepén változhat majd. Arról, hogy ezt a helyzetet hogyan élik meg a zenei előadók, akiknek sok esetben az egzisztenciája épül a fellépésekre, egyiküket kérdeztük Veszprémből.

Régóta nem kapcsoltak be az erősítők, a hangfalak membránjai is nyugodtak és a veszprémi próbatermekben is csak elvétve fordulnak meg a zenészek. Amíg a mainsteram popénekesek hétről-hétre új karantéldallal jelentkeznek, addig a helyi zenészek türelmesen várnak, miközben számolnak, kalkulálnak és újraterveznek, hogy addig is biztosítsák valahogyan megélhetésüket.

Tóth Istvánnal az egyik helyi zenésszel üres próbatermükben találkoztunk, hogy megkérdezzük, ő és zenésztársai hogyan boldogulnak ezekben az időkben.

Tavaly áprilisban már annyira tele volt a naptárunk, hogy volt olyan hétvége, amikor három bulit kellett megcsinálnunk. Közben folyamatosan teltek a májusi és júniusi hétvégék is előre. Zenészként abszolút csúcsidőszakról beszélhetünk, jelenleg viszont sajnos minden lekötött fellépést vissza kellett mondanunk. Csak június közepére van lekötve egy olyan jótékonysági koncertem, amiben már reménykedem, hogy talán meg lesz tartva

- kezdte István a helyzetelemzést.

Ő maga egyébként szóló-fellépések mellett több formációnak is a tagja, például a Blackjack Duónak és a Jamboree Akusztik Duónak is. Mindemellett a Jamboree Country Band-ről mi is írtunk korábban, amit énekesként erősít István.

Amellett, hogy ilyen speciális helyzetre, amikor az egész ország megáll még nem volt példa, nehezebb időszakok korábban is voltak már, viszont akkor mindig lehetett látni a végét, így tervezni is. A mostani járványhelyzet ismeretlen mindenkinek, így a legnehezebb, hogy senki sem tudja megmondani a végét, hogy mikor indulhatnak újra a fellépések.

Az olyan félprofi zenészeknek, mint amilyen István, illetve számos hobbizenész társának a legtöbb esetben van polgári foglalkozása, így nem vágták el minden bevételi forrásától, ugyanakkor Veszprémben is vannak olyan zenészek, akiknek az egyetlen keresete a fellépésekből származik, erre tették fel életüket.

István szerint ha jól gazdálkodik egy zenész, és nem hétről hétre próbál élni, akkor néhány hónapig elegendő tartalékot meg lehet spórolni. Ez az időszak viszont a korlátozó intézkedések bevezetése óta hamarosan letelik, így ha nyártól nem indulhatnak el a fellépések, akkor bizony néhányan teljesen tönkremehetnek.

De akkor mivel tölti a szabadidejét egy zenész, ha próbateremben nem próbálhat a bandával, egyáltalán szükséges-e szinten tartania magát, ha egyszer beindulnak a fellépések, vagy ezt már az évek és a rutin megoldják?

Erre István egyértelmű választ adott: a zenétől egy zenész nem tudja elvágni magát, ő maga is otthonában gyakorol, elsősorban szóló-fellépéseire.

A szomszédok eddig nem szóltak szerencsére, viszont azt szoktam mondani, hogy ha feszült vagy és üvölteni szeretnél, azt is megteheted büntetlenül, hiszen zenészként tudod, hogy jól szól

- teszi hozzá önironikusan.

Visszatérve a zenészek egzisztenciális helyzetére, István szerint is a kormány által bejelentett intézkedés, miszerint az előadóművészeknek a rendkívüli helyzetben nem kell fizetnie KATA-t levett egy komoly anyagi terhet a vállukról, viszont a megélhetéshez ez sem elég, csupán megszabadultak egy havi rendszerességű kiadástól.

Sok népszerű popzenész ilyenkor alkotói karanténba vonul és valószínűleg nyáron nem csak új karanténdalokat lehet majd hallani, hanem számos új kislemez jelenik meg a zenei palettán. Megkérdeztük Istvánt, hogy tapasztalatai szerint a fél-amatőr zenészek mennyire tudják ezt az időszakot kreatív munkára hasznosítani?

Az ő véleménye már kevésbé volt ennyire pozitív, szerinte a megélhetési problémák nagyobb terhet jelentenek, így a session-zenészek, vagy egy turnézenekar tagjainak az életét – amennyiben korábban nem vágtak bele egy-egy saját zenei projektbe – most inkább az anyagi túlélés tölti ki.

Mindezek ellenére ő maga is azt vallja, hogy a legelső az egészség megóvása, így a korlátozó intézkedések óta csak a legszükségesebb esetben hagyta el otthonát. Zenésztársaival telefonon, vagy az online megoldásokon keresztül tartja a kapcsolatot, így támogatják egymást és készülnek arra, hogy hamarosan újra a színpadra állhassanak. Mert abban egyetértenek, hogy ennek az időszaknak is vége lesz. Csak a rock'n roll örök!

Hajas Bálint
Simon Dani

További cikkek

70 ezren már meggyógyultak a vírusból
70 ezren már meggyógyultak a vírusból
5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 193 beteg.
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Országos tisztifőorvos: decemberre várható a második hullám tetőzése
Szakemberek szerint decemberre várható a koronavírus-járvány második hullámának tetőzése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.