Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szafari a nappaliban

2020. május 3. 5:00
A koronavírus-járvány miatt egy ideig még le kell mondanunk arról, hogy állatkertbe vagy egzotikus útra menjünk és élőben láthassunk vadállatokat. A vadasparkokban és a rezervátumokban elhelyezett webkamerák segítségével azonban a nappalinkba varázsolhatjuk akár a szafari élményét is.

Ezekben a hetekben a kulturális szféra minden szereplője azon igyekszik, hogy a kijárási korlátozás alatt is elérhetővé tegye szolgáltatásait valamilyen formában: online könyvtárak jönnek létre, teljes színházi előadások kerülnek fel az internetre átmeneti időre, szobakoncerteken vehetünk részt Zoomon keresztül, a kezdeményezéshez csatlakozva, az állatkertek és a vadrezervátumok pedig rövid videókkal, illetve webkamerás élő bejelentkezésekkel mutatják meg, hogyan zajlik a kulisszák mögött az egzotikus lakók gondozása, vagy épp hogyan telik egy-egy nap a szavannán.

Utóbbiak persze „békeidőben” is elérhetők: a világszerte megtalálható, az állatok élőhelyének közelében elhelyezett kamerák nagy segítséget jelentenek a kutatóknak a vadállatok életmódjának megfigyelésében és megértésében. Most viszont duplán jószolgálatot teljesítenek: a pandák, pingvinek, oroszlánok „kameraközelből” való, akár órákon át tartó figyelése a bezártság okozta rosszkedv leküzdésére is jó eszköz.

Fotó: Wade Lambert/UnsplashFotó: Wade Lambert/Unsplash

De akár arra is, hogy közben megtanuljuk jobban tisztelni a természetet. A koronavírus-járvány néhány jó következményének egyike, hogy a Földünkön ejtett sebek elkezdhetnek begyógyulni és az állatok most zavartalanul élvezhetik azt a bolygót, ami ugyanúgy az ő otthonuk is, mint az embereké. Jó lenne, ha ezt nem felejtenénk el azután sem, ha majd kiszabadulhatunk a „ketreceinkből”.

Erre viszont még várni kell egy ideig: bár Európa egyre több országában enyhítik a korlátozásokat, az állatkertek, a nagy tömegeket megmozgató helyek megnyitására valószínűleg csak később kerül sor, így addig maradnak az online megoldások.

Korábban beszámoltunk már róla, hogy ZOOnline néven elindult a Veszprémi Állatkert kezdeményezése, amely során hetente mutatják be Facebook-oldalukon egy-egy lakójuk mindennapjait – első körben a borjúfókákét, legutóbb pedig a kétpúpú tevecsapatot láthattuk – de rajtuk kívül is akad még érdekes állatos videós, illetve élő webkamerás tartalom az interneten.

 Óriáspandák Kínában

A pandák valószínűleg az állatvilág egyik legnépszerűbb tagjai, veszélyeztetettségük okán, és mert fogságban csak ritkán szaporodnak, állatkertben ritkán találhatók meg. A bambuszerdőkön kívül őshazájában, Kínában általában speciális pandamentő központokban tenyésztik őket, például a Wolong-völgyi Természetvédelmi Terület kutatóközpontjában – az itt elhelyezett webkamerákon keresztül pedig mi is betekinthetünk a pandabocsok és szüleik mindennapjainak legjobb pillanataiba.

Lundák az Atlanti-óceánnál

Az USA keleti partjának legészakibb államának számító Maine partjainál található 1,6 km hosszan elnyúló Seal Island több mint száz tengeri madárfaj otthona, köztük elsősorban a lundáknak. A természetvédelmi terület webkameráit egyenesen a lundák fészkénél helyezték el, így elképesztő közelségből figyelhetjük meg ezeket az amúgy nem túl aktív, de annál aranyosabb és olykor rendkívül vicces hangokat kiadó madarakat.

Barnamedvék, rókák és őzek Erdélyben

Az igazi Balu kapitánnyal összetalálkozni minden bizonnyal nem lenne olyan szórakoztató, mint a mesében, a fotel biztonságából azonban még ezt is megtehetjük. Balu Erdély erdőiben, hét társával együtt: ők Csipás, Beni, Goliath, Bearded, Rozsdás, Málna és Irénke. Rajtuk kívül pedig az erdőben lakik még néhány farkas, róka, vaddisznó, őz és nyúl is, akik főleg este hat után bújnak elő, hogy aztán egész békésen, akár egymástól pár méterre fogyasszák el vacsorájukat.

Ha valaki további medvés tartalomra vágyik, érdemes az Alaszkában található Katmai Nemzeti Park bundásait is megnézni halászat közben. 

Feketególyák a Gemencen

A Gemenc Zrt., a Duna – Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésének köszönhetően 2013 óta egy feketególya pár életébe tekinthetnek be az állatvilág szerelmesei, illetve 2019-től már a másodikéba. Az első pár, Tóbiás és Sára 2011 óta fészkelt Keselyűsben, akik 2018-ig összesen 17 fiókát neveltek fel itt. 2019-ban aztán új pár költözött a fészekbe, akik jelenleg három tojást gondoznak – az egyikból épp a napokban kelt ki első fiókájuk.

Élő felvételhez a link itt: http://gemenczrt.hu/media/feketegolya-feszek/

Pingvinek Kaliforniában

A koronavírus-járvány miatti lezárások kapcsán született állatos kezdeményezések közül az egyik első a chicagói Shedd Akvárium lépése volt, akik még március közepén sétáltatták meg pingvinjeiket a látogatók elől lezárt épületben. Az akváriumban totyogó, emberek mintájára a többi állatot leső pingvinekről készült videó óriási népszerűségre tett szert, a kaliforniai Long Beachen, a Pacific Akváriumban elhelyezett webkamerákon pedig akár órákon keresztül nézhetjük, ahogy a kis totyogósok tollászkodnak, úszkálnak vagy kíváncsian nézelődnek.

Üdv a szavannán

Kenyában, a Mpala Kutatóközpont tavánál felszerelt kamerák segítségével úgy érezhetjük, mintha egyenesen egy szafari túrán vennénk részt. Persze az élmény sosem lesz olyan, mint az igazi, viszont az is igaz, hogy a legtöbbünk valószínűleg amúgy sem jutna el egy afrikai szafarira. A webkamerán keresztül viszont mégis csak átélhetjük valamelyest, milyen a vízilovak, elefántok, oroszlánok, zebrák, zsiráfok, gazellák, leopárdok, krokodikok élete természetes közegben.

Ugyancsak érdemes egy pillantást vetni a Cincinnati Állatkert és Botanikus kert videójára is, amely ugyan angol nyelvű, de a gepárdok etetése még így is rendkívüli izgalmat rejt – noha a vadmacskák ez esetben épp úgy vonulnak a tányérjukhoz és élvezik a simogatást, mint apró rokonaik.

Gyűrűsfarkú makik és ázsiai elefántfürdetés Nyíregyházán

A Veszprémi Állatkerthez hasonlóan a Nyíregyházi Állatpark is megragadta a lehetőséget, hogy élő bejelentkezésekkel és kulisszák mögötti videókkal szórakoztassák a zoo lakóit hiányoló közönséget. A Zoo TV legutóbbi adásában például a gyűrűsfarkú makikról árultak el érdekességeket, májusban pedig élőben követhetjük végig az ázsiai elefántok fürdetését, a Nemzetközi Medve Napon pedig többek között online látványetetéssel jelentkeznek Facebook-oldalukon.

Kismacskák és kölyökkutyák a menhelyen

A világ legnagyobb élő webkamerás hálózatának tulajdonosa és üzemeltetője, az EXPLORE rengeteg videós tartalommal rendelkezik: a vadvilágot figyelő kameráik mellett vannak olyanok is, amelyeket például a macskamenhelyen vagy a veterán katonák traumáinak feldolgozását segítő otthonokban, kiskutyák játszóterén helyeztek el. Azoknak, akik szívesen lennének gazdái egy-egy ilyen házi kedvencnek, de erre nincs módjuk, igazi felüdülés lehet őket nézegetni.

Bertalan Melinda
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.