Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szabadtéren, idősek nélkül lehet szentmisét tartani

2020. május 13. 4:00 // Forrás: Veszprémi Érsekség
Hazavihető szenteltvíz és kötelező távolságtartás – ezek is szerepelnek az Udvardy György érsek által kiadott rendelkezésben, mellyel a főegyházmegye hitéletét szabályozza az új járványügyi helyzetben.

Nyitva lehetnek a templomok, de csak ha tudnak fertőtleníteni

Az érsek rendelkezése szerint a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért az eddigiek szerint lesznek nyitva, de továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni. 

"A szenteltvíztartók legyenek mindenhol üresek. Bátorítsuk a híveket, hogy vigyenek haza otthonaikba szenteltvizet, melyet a sekrestyékben kérhetnek."

Kerülni kell a közvetlen érintkezés (bőrkontaktus, túl közeli tartózkodás, kézfogás, ölelés) minden formáját, s lehetőség szerint a készpénzhasználatot. A templomban tartózkodók kötelesek szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viselni (kivéve liturgia közben a celebránst és a kántort), s megtartani a két méter szociális távolságot. Csak azok a templomok tarthatnak nyitva, ahol gondoskodni tudnak az emberek által gyakran érintett felületek (kilincsek, ajtók, padok, korlátok, stb.) tisztántartásáról és fertőtlenítéséről – minél rövidebb időközökkel – s ahol a belépőknek kézfertőtlenítési lehetőség áll rendelkezésre.

Misék szabadtéren, idősek nélkül

Nyilvános vasárnapi szentmise hívek részvételével elsősorban szabadtéren tartható, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt.

Ahol szabadtéri mise nem lehetséges, s a hívek nagy száma miatt a templomban nem tartható meg a legalább két méter szociális távolság a jelenlévők között, a vasárnapi misét továbbra is nép nélkül kell bemutatni. A szentmise után vagy más alkalmas időpontban a templomban vagy a templom előtt lehet áldoztatni. A szabadtéri szentmisén és az áldoztatáskor is a résztvevők kötelesek megtartani egymástól a két méter szociális távolságot, az egy háztartásban élők kivételével.

Amennyiben a szabadtéri misén résztvevők szájat és orrot eltakaró eszközt (védőmaszk, sál, kendő) viselnek, tartható énekes szentmise. Különben csak csendes mise bemutatása engedélyezett.

Autós mise előszálláson (MTI)Autós mise előszálláson (MTI)

Ahol igény mutatkozik rá, s a mise előtt-után a fertőtlenítő takarítást meg tudják oldani, hétköznapokon tartható nyilvános szentmise a hívek részvételével a templomban, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt. Ez esetben fokozottan ügyelni kell a jelenlévők közötti két méter szociális távolságra, továbbá a szájat és orrot eltakaró eszköz használatára. Hétköznap nyilvános formában csak csendes szentmise tartható.

Kivételes esetben, elsősorban vidéken, ahol a hívek kis létszáma és egyéb körülmények miatt a hétköznapi szentmisékre vonatkozó fenti feltételek hétvégén is maradéktalanul teljesíthetők, vasárnap is tartható szentmise a templomban, de csak csendes formában.
A szentmiséken továbbra is előírás a kézfogás, ill. a nyelvre és két szín alatti áldoztatás elhagyása és a kézbe áldoztatás általánossá tétele. További rendelkezésig ez az áldoztatás egyetlen lehetséges módja. Az áldoztató köteles közvetlen az áldoztatás megkezdése előtt és annak befejezése után alaposan fertőtleníteni kezét. Az áldoztatás ideje alatt köteles minden áldoztató védőmaszkot viselni.

"A perselyadományokat távozáskor helyezzék a kosarakba vagy perselyekbe a kijáratnál, kerülve a csoportosulást. Hívjuk fel a hívek figyelmét arra, hogy banki átutalással is eljuttathatják adományukat vagy más célú támogatásukat."

Az érsek azt kéri, hogy a koruk vagy betegségük miatt veszélyeztetett hívek továbbra is maradjanak otthon,

és igyekezzenek több időt tölteni imádsággal egyénileg vagy szűk családi körben, s a közszolgálati médián keresztül bekapcsolódni a szentmise ünneplésébe. A Veszprémi Főgyházmegye továbbra is naponta élő internetes szentmise-közvetítést biztosít weboldalán, YouTube csatornáján és Facebook oldalán.

Keresztelők, esküvők a legszűkebb körben

A keresztelést, amennyiben a kiszolgáltatása szükséges, szűk körben (szülők és keresztszülők jelenlétében) végezik. A párokat arra kérik, hogy az ünnepélyes esküvőket lehetőség szerint tegyék át későbbi időpontra. Egyébiránt a házasságkötést rendkívüli óvatossággal, a fenti szabályok maradéktalan betartásával, szűk körben (tanúk és szülők jelenlétében) ünnepeljék a templomban. 

Ünnepélyes elsőáldozás és bérmálás további rendelkezésig nem tartható.

A temetést továbbra is egyszerű formában és röviden végezzük a sírnál, a ravatalozó mellőzésével. A résztvevőket figyelmeztessük a megfelelő távolság és a szükséges óvintézkedések megtartására.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.