Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-1°C

670 éves beszámoló a járványról

2020. június 22. 4:00
Magyarországot szerencsére megkímélte a koronavírus, Olaszországban azonban történelmi pusztítást végzett. Néhány hete még döbbenten figyeltük a híradásokat, pedig a covid-19 még így is szelídebb volt, mint a 14. század nagy pestisjárványa Itáliában. Ha viszont elolvassuk egy korabeli szemtanú beszámolóját, sok párhuzamot felfedezhetünk.

A nagy pestisjárvány idején játszódik Giovanni Boccaccio 1348 és 1353 között, a kórság évei alatt írt, de csak több mint egy évszázaddal a halála után kiadott novelláskötete, a Dekameron. 

Kerettörténete szerint tíz fiatal elzárkózik egy vidéki házban, mai kifejezéssel élve önkéntes karanténba vonul. Esténként mindegyikük elmond egy történetet egy előre megszabott témában: tíz nap alatt száz történet hangzik el, ezek gyűjteménye a Dekameron. 

'A városi biztosok a sok szennytől megtisztították a várost' (Fotó: MTI)'A városi biztosok a sok szennytől megtisztították a várost' (Fotó: MTI)

Boccaccio hosszas beszámolóvak kezdi a művét, melyben szemtanúként és túlélőként leírja, hogyan érte el Firenzét a pestis, ami “alig néhány esztendővel annak előtte bukkant fel a keleti országokban, s minekutána ottan rengeteg embert elpusztított, feltarthatatlanul harapódzott egy helyről a másra, s nyomorúságunkra a Nyugaton is elterjedt.” A hatóságok igyekeztek gátat szabni a járvány terjedésének, a “városi biztosok a sok szennytől megtisztították a várost, megtiltották, hogy oda bárminémű beteg ember betegye a lábát, s bőven osztogatták a jó tanácsokat az egészség megóvására”. 

'Bőven osztogatták a jó tanácsokat az egészség megóvására' (fotó: MTI)'Bőven osztogatták a jó tanácsokat az egészség megóvására' (fotó: MTI)

Leírja, hogy kór terjedésével egyre több kuruzsló jelent meg, “kik soha életökben nem tanulták a gyógyítás tudományát”, és félrekezelték a betegeket, akik közül sokan teljesen tünetmentesek maradtak egészen a halálukig. Bocaccio arról is beszámol, hogy “nem csupán a betegekkel való beszélgetés vagy érintkezés származtatta át az egészségesekre a betegséget vagy a tömeghalál csíráját, hanem kiderült, hogy a ruháknak vagy bármely más tárgynak az érintése, mit ím ez betegek érintettek avagy használtak, ezzel a betegséggel fertőzi azt, aki hozzányúl.”

Az emberek különböző módon reagáltak. Voltak, akik “mindenki mástól visszavonultan élték napjaikat; összegyülekeztek és bezárkóztak ama házakba, melyekben nem volt beteg, s élvezték a legfinomabb ételeket és a legpompásabb borokat, de igen mértékletesen és mindennémű kicsapongás nélkül; nem álltak szóba senkivel”, míg mások “éjjel és nappal hol egyik, hol másik kocsmába mentek, telhetetlenül és mértéktelenül ittak”. Megjelentek a fosztogatók, akik dőzsölhettek a betegség elől fejvesztve, minden értéküket hátrahagyva menekülők otthonaiban.

“A rokonok vagy soha, vagy csak nagy ritkán látogatták egymást, akkor is tisztes távolból”. 

A szerző tragikus képet fest a társadalomról: ha valaki megbetegedett, a családja sorsára hagyta, elmenekült, “nagyon sokan voltak, kik tanúk nélkül költöztek el ez árnyékvilágból”, és “sokan meghaltak, kik talán megmenekedtek volna, ha segítettek volna rajtok: éspedig részben a megfelelő ápolás hiánya miatt”. A korabeli temetési szertartások elmaradtak, “a papok aztán nem bajlódtak a túlságosan hosszú és ünnepélyes szertartással, hanem a sírásók segítségével leeresztették a halottat az első sírba, melyet üresen leltek.”  

'Hatalmas gödröket ástak, melyekbe százával bocsátották le az újabb halottakat' (fotó: AP)'Hatalmas gödröket ástak, melyekbe százával bocsátották le az újabb halottakat' (fotó: AP)

Mivelhogy a fent mondott rengeteg halott eltemetésére, melyekkel naponta és szinte minden órában elárasztották a templomokat, nem volt elegendő a temetők szent földje, különösen, ha régi szokás szerint mindegyiknek külön helyet akartak volna adni, a templomok melletti cintermek helyett, melyek már zsúfolva voltak, hatalmas gödröket ástak, melyekbe százával bocsátották le az újabb halottakat; ezekben aztán rétegekben egymásra halmozták őket, mint ahogy a hajóban berakják az árukat, kevéske földet hánytak rájok, mindaddig, mígnem a gödör színig betelt.”

A bevezetés után aztán Boccaccio már nem foglalkozik a járvánnyal, száz novellájában tükröt tart a kornak, történeteit átjárja a humor, az életöröm, és nem egyszer pajzán részletekkel szórakoztatja az olvasót. Az önkéntes karanténban pont olyan történetek hangzanak el, amilyeneket ma is mesélne egymásnak tíz fiatal, ha másfél hétre összezárnánk őket. A kor és a kór változott, de az emberi természet semmit.

Ajánlott olvasmány otthonmaradáshoz, ráadásul az egész ingyenesen elérhető az Országos Széchenyi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában, ezen a linken.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. tegnap 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. tegnap 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.