Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rémtörténetek: váratlan okok a vécé dugulása mögött

2020. május 15. 9:43

Minden vécédugulás története más, de egy valami közös. Az ilyesmi mindig a legrosszabb pillanatban következik be. De vajon miért és hogyan történhet? Van megoldás a dugulás ellen? Íme néhány történet, amelyek segítenek megmutatni, mi a gond és mit tehetünk. Figyelem, csak erős idegzetűeknek!

Az ünnepi betegség

A lovaknál az izomfesték-vizelést nevezték ünnepi betegségnek. Ez a tünet akkor alakult ki, amikor a sokat hajtott lovakat az ünnepek alatt pihenni hagyták, majd hirtelen visszaállították őket a feladatokhoz. A lovak izmai ekkor izomfestéket termeltek, ez pedig vese- és májkárosodást okozott. Ez gyakran halálos volt. 

Az ünnepi betegség, ha úgy vesszük, a vécéknél is létezik. Amikor együtt a család, hirtelen többen használjuk a fürdőszobát. Ilyenkor kevesebb ideje van feltöltődni a tartálynak, sokszor több anyag is kerül a kagylóba, mint máskor. Ha eddig csak egy kis dugulásunk volt, és a víz nagyjából el tudott szivárogni, az ilyenkor tovább súlyosbodik. 

Idegen test a csőben

Legtöbbször talán az illatosító műanyag kosárkája végzi a kagylóban. De az egyik fix áras duguláselhárítás cég szakértői találtak már fogkefét, fehérneműt, tisztasági betétet, evőeszközt és gyerekjátékokat is a lefolyóban. Elsőre talán rejtélyesnek tűnik, hogyan kerülnek mindenféle tárgyak a mosdóba, de általában elég egyszerűen. Sokszor csak egy apró figyelmetlenség kell, hogy egy mosáskor elejtett zokni, egy fürdéskor elveszített edzősort rossz helyre kerüljön. 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a wc nehezen folyik le, érdemes ellenőrizni, nem került-e valami a mosdóba. Ha ezt a tárgyat nem nyomjuk még mélyebbre, a vízzel vagy valamilyen bottal, seprűnyéllel, sokszor simán el is tudjuk távolítani. Ha ez nem sikerül, lehet, hogy magasnyomású tisztítással vagy speciális eszközökkel kell dolgozni.

Minden, ami nem oda való

A panel- és társasházi lakásokban gyakran nem nagyon van más lehetőség: a szennyvizet csak a mosdóba tudjuk biztonságosan kiüríteni. Ez azonban okozhat váratlan helyzeteket. Ha nincsen más választásunk, érdemes néhány tanácsot megfogadni:

  • Darabos szennyeződést inkább ne öntsünk a lefolyóba! Érdemes előtte átszűrni az ilyen anyagokat. 
  • Festésnél, tapétázásnál ne öntsük ki a meszes, vegyszeres, ragasztós vizet! Ezeket a hulladékokat adjuk le speciális lerakóhelyen!
  • Ügyeljünk rá, hogy ne kerülhessen tészta, mag, kenyér a lefolyóba. Ezek az anyagok megszívják magukat és megdagadnak. 

A mosdót érdemes időnként tiszta vízzel vagy akár forró, ecetes oldattal átöblíteni. Ez feloldja a vízkövet, és magával viszi a papír maradványokat. Ez főleg akkor hasznos, ha takarékos tartályunk van. Ezek a berendezések gyakran nem adnak elég vizet, így a száraz papír egy idő után összegyűlik a lefolyóban. 

Egy kis odafigyeléssel ezek a rémtörténetek elkerülhetők. Ha pedig mégis megvan a baj, a fix áron dolgozó duguláselhárító cégek percek alatt segítenek.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.