2022. január 22.
//
Vince névnap

Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból

Részlegesen újra elérhetők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szolgáltatásai az olvasók számára: előzetes bejelentkezés alapján, előre megadott időpontokban ismét lehet könyveket kölcsönözni náluk.

Megrögzött betűfalóként, ha megkérdeznék, mi hiányzott a legjobban a karantén alatt, a könyvtár biztosan szerepelne a top5-ös listámon: a lehetőség, hogy hosszú időn keresztül szemezgessek a polcok között és megannyi ismeretlen, de izgalmasnak ígérkező történettel térjek haza. A könyvtár persze nemcsak élvezeti forrás, de az egyetemistáknak, szakdolgozatot, doktorit íróknak, kutatóknak nagyon fontos tudástár is, ahol információra leltek a saját vizsgálataikhoz, munkáikhoz.

Nekik így aztán az elmúlt két hónap komoly érvágást jelentett, nemrégiben viszont jó hírrel jelentkezett a megyei könyvtár:

május 11. óta ismét lehetőség van könyvek kölcsönzésére és visszavételére előzetes igénybejelentés és megbeszélt időpont alapján.

A kölcsönzési igényt kétféleképpen jelezhetik az olvasók: e-mailben, az olvasoszolgat@ekmk.hu címre küldött levélben, vagy telefonon a 88/560-620/114, 112-es számon. A kölcsönzéshez az olvasóknak mindkét esetben meg kell adniuk a nevüket, lakcímüket, olvasójegyük számát és elérhetőségüket (e-mail, telefon), illetve a kért könyvek szerzőjét és címét. Kölcsönözni csak a kölcsönzést megelőző napon 12 óráig igényelt könyveket lehet.

Zsákbamacska csomagot is kérhetünk  (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)Zsákbamacska csomagot is kérhetünk (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)

Mielőtt leadnánk a „rendelést”, érdemes egyébként átböngészni a könyvtár online katalógusát, amelyben pontosan nyomon tudjuk követni, hogy a kiszemelt kötetek valóban elérhetőek-e, vagy esetleg valaki más már lecsapott rájuk. Emellett lehetőség van előre összeállított „zsákbamacska” csomagok átvételére is.

A könyvtár munkatársai ezek után mindenkivel egyeztetnek arról, hogy mikor vehetik át személyesen a kiválasztott könyveket, és a megadott adatok alapján előre elvégzik az adminisztrációt. Ha valaki a megbeszélt időpontban nem jelenik meg, a könyvek ismét kölcsönözhetővé válnak a többi olvasó számára. 

A kölcsönzésre és könyvvisszavételre csak hétköznap van lehetőség, az alábbi időszakokban:

  • 65 év feletti olvasóknak: 10:00-12:00 között
  • 65 év alatti olvasóknak: 12:00-14:00 között

Dr. Baranyai Tamás igazgatótól megtudtuk, a szolgáltatások meghirdetésének népszerűsítése szándékosan fokozatos volt annak érdekében, hogy az érdeklődő olvasók fogadása zökkenőmentes legyen, valamint továbbra is nagy figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására. Ezért az előzetesen egyeztetett átvételi időponton túl az olvasóknak belépéskor kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata, ügyintézéskor egyszerre csak két fő tartózkodhat a belső térben, a visszahozott könyveket pedig három napra karanténba teszik.

Az igazgató elmondása szerint ettől függetlenül a könyvtárlátogatók körében népszerű a könyvtár által meghirdetett szolgáltatás, „örülnek a részleges kölcsönzés lehetőségének és sok kedves levelet kapunk arról, hogy már nagyon hiányzunk” – árulta el kérdésünkre. Az akció meghirdetése óta megkeresésünkig közel 200 telefonos, illetve e-mailes kérés érkezett, és az is gyakori, hogy az egész család számára kérnek könyveket, egyszerre több olvasójegyre is. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a vírushelyzet alatt, illetve a karantén után melyik könyveket keresik leginkább az olvasók. Az eddigi kölcsönzések alapján úgy tűnik, leginkább a bűnügyi regényekre, azon belül is a skandináv krimik iránt a legnagyobb az érdeklődés, de a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozata is nagy népszerűségnek örvend, és egyéb szépirodalmi műveket is szívesen kölcsönöznek az olvasók. Hasznosnak bizonyult az új könyvekkel megtelt polcok reklámozása, illetve a naponta közzétett kiemelt könyvajánlók a Facebook felületén. „A közösségi oldalunk Messenger üzenetében is naponta többször érkezik érdeklődés, kérdés, kívánság. Emellett gyakran keresnek szakkönyveket és népszerűek a gyerekkönyvtári könyvek is” – mondta el az igazgató.

Arra, hogy teljesen szabadon mozoghassunk a könyvtárban és a polcok között sétálva válogathassunk a könyvek közül, egyelőre még várni kell, hiszen az intézmény ilyen tekintetben továbbra is zárva tart, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kikölcsönzött könyvek lejárati dátumát szeptember 1-ig meghosszabbította az intézmény – ez a nyilvántartás szerint jelenleg 14003 dokumentumot érint. Így minden olvasónak bőven lesz ideje, hogy a már kiolvasott könyveket visszajuttassa, de természetesen az intézmény annak is örül, ha valaki él az újraindított lehetőséggel és már most visszaviszi a korábbi darabokat, hiszen úgy a könyvkörforgásba bekerülve a többi könyvmolynak is ismét elérhetőek lesznek.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége
Bartis Attila volt az Olvasólámpa vendége
Szerda este tartották az idei év első Olvasólámpáját a Dubniczay-palotában, melynek vendége a József Attila-díjas író, Bartis Attila volt.
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Újjáélednek a borklubok Veszprémben
Csütörtökön újjáéled a veszprémi borklubok egyedi hangulatos világa. A nemrég megnyílt Wine & Vinyl ekkor indítja útjára rendezvénysorozatát, ahol kétheti rendszerességgel lát vendégül hazai borászokat, akik kínálnak, kóstolnak, történeteket mesélnek, mindezt laza, kötetlen hangulatban. A borklub szellemiségének felélesztéséről, a veszprémiek kedvenceiről és a hazai borászokról is beszélgettünk Zsandár Tamással, a Wine & Vinyl tulajdonosával.
A középutas költő születésnapja
A középutas költő születésnapja
Rövid műsorral emlékeztek Endrődi Sándorra születésének 172. évfordulóján a költő jeruzsálemhegyi szobránál hétfőn.
Több mint negyvenezer koronavírusos magyar halt már meg
Több mint negyvenezer koronavírusos magyar halt már meg
40 ezer fölé nőtt a halálos áldozatok száma múlt héten – közben Veszprém megyében egyelőre lassabban indul be az omikron okozta ötödik hullám, mint országosan.
Győri Mátyás koronavírusos
Győri Mátyás koronavírusos
Megfertőződött a koronavírussal Győri Mátyás, a részben hazai rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatott irányítója.