Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét kölcsönözhetünk olvasnivalót a könyvtárból

2020. május 24. 4:20
Részlegesen újra elérhetők az Eötvös Károly Megyei Könyvtár szolgáltatásai az olvasók számára: előzetes bejelentkezés alapján, előre megadott időpontokban ismét lehet könyveket kölcsönözni náluk.

Megrögzött betűfalóként, ha megkérdeznék, mi hiányzott a legjobban a karantén alatt, a könyvtár biztosan szerepelne a top5-ös listámon: a lehetőség, hogy hosszú időn keresztül szemezgessek a polcok között és megannyi ismeretlen, de izgalmasnak ígérkező történettel térjek haza. A könyvtár persze nemcsak élvezeti forrás, de az egyetemistáknak, szakdolgozatot, doktorit íróknak, kutatóknak nagyon fontos tudástár is, ahol információra leltek a saját vizsgálataikhoz, munkáikhoz.

Nekik így aztán az elmúlt két hónap komoly érvágást jelentett, nemrégiben viszont jó hírrel jelentkezett a megyei könyvtár:

május 11. óta ismét lehetőség van könyvek kölcsönzésére és visszavételére előzetes igénybejelentés és megbeszélt időpont alapján.

A kölcsönzési igényt kétféleképpen jelezhetik az olvasók: e-mailben, az olvasoszolgat@ekmk.hu címre küldött levélben, vagy telefonon a 88/560-620/114, 112-es számon. A kölcsönzéshez az olvasóknak mindkét esetben meg kell adniuk a nevüket, lakcímüket, olvasójegyük számát és elérhetőségüket (e-mail, telefon), illetve a kért könyvek szerzőjét és címét. Kölcsönözni csak a kölcsönzést megelőző napon 12 óráig igényelt könyveket lehet.

Zsákbamacska csomagot is kérhetünk  (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)Zsákbamacska csomagot is kérhetünk (Fotó: Jessica Ruscello/Unsplash)

Mielőtt leadnánk a „rendelést”, érdemes egyébként átböngészni a könyvtár online katalógusát, amelyben pontosan nyomon tudjuk követni, hogy a kiszemelt kötetek valóban elérhetőek-e, vagy esetleg valaki más már lecsapott rájuk. Emellett lehetőség van előre összeállított „zsákbamacska” csomagok átvételére is.

A könyvtár munkatársai ezek után mindenkivel egyeztetnek arról, hogy mikor vehetik át személyesen a kiválasztott könyveket, és a megadott adatok alapján előre elvégzik az adminisztrációt. Ha valaki a megbeszélt időpontban nem jelenik meg, a könyvek ismét kölcsönözhetővé válnak a többi olvasó számára. 

A kölcsönzésre és könyvvisszavételre csak hétköznap van lehetőség, az alábbi időszakokban:

  • 65 év feletti olvasóknak: 10:00-12:00 között
  • 65 év alatti olvasóknak: 12:00-14:00 között

Dr. Baranyai Tamás igazgatótól megtudtuk, a szolgáltatások meghirdetésének népszerűsítése szándékosan fokozatos volt annak érdekében, hogy az érdeklődő olvasók fogadása zökkenőmentes legyen, valamint továbbra is nagy figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására. Ezért az előzetesen egyeztetett átvételi időponton túl az olvasóknak belépéskor kötelező a maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata, ügyintézéskor egyszerre csak két fő tartózkodhat a belső térben, a visszahozott könyveket pedig három napra karanténba teszik.

Az igazgató elmondása szerint ettől függetlenül a könyvtárlátogatók körében népszerű a könyvtár által meghirdetett szolgáltatás, „örülnek a részleges kölcsönzés lehetőségének és sok kedves levelet kapunk arról, hogy már nagyon hiányzunk” – árulta el kérdésünkre. Az akció meghirdetése óta megkeresésünkig közel 200 telefonos, illetve e-mailes kérés érkezett, és az is gyakori, hogy az egész család számára kérnek könyveket, egyszerre több olvasójegyre is. 

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon a vírushelyzet alatt, illetve a karantén után melyik könyveket keresik leginkább az olvasók. Az eddigi kölcsönzések alapján úgy tűnik, leginkább a bűnügyi regényekre, azon belül is a skandináv krimik iránt a legnagyobb az érdeklődés, de a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozata is nagy népszerűségnek örvend, és egyéb szépirodalmi műveket is szívesen kölcsönöznek az olvasók. Hasznosnak bizonyult az új könyvekkel megtelt polcok reklámozása, illetve a naponta közzétett kiemelt könyvajánlók a Facebook felületén. „A közösségi oldalunk Messenger üzenetében is naponta többször érkezik érdeklődés, kérdés, kívánság. Emellett gyakran keresnek szakkönyveket és népszerűek a gyerekkönyvtári könyvek is” – mondta el az igazgató.

Arra, hogy teljesen szabadon mozoghassunk a könyvtárban és a polcok között sétálva válogathassunk a könyvek közül, egyelőre még várni kell, hiszen az intézmény ilyen tekintetben továbbra is zárva tart, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése előtt kikölcsönzött könyvek lejárati dátumát szeptember 1-ig meghosszabbította az intézmény – ez a nyilvántartás szerint jelenleg 14003 dokumentumot érint. Így minden olvasónak bőven lesz ideje, hogy a már kiolvasott könyveket visszajuttassa, de természetesen az intézmény annak is örül, ha valaki él az újraindított lehetőséggel és már most visszaviszi a korábbi darabokat, hiszen úgy a könyvkörforgásba bekerülve a többi könyvmolynak is ismét elérhetőek lesznek.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat Látványosan élénkítette a turizmust a régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az elmúlt időszakban, és ősszel is több száz programmal készülnek az érdeklődőknek. tegnap 22:04 Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe gasztronómia Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből. tegnap 2:53 A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Pannon Várszínház A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Bár az önkormányzat és az Európa Kulturális Főváros program is a színház mellett áll, most mégis a közönsége támogatására is szüksége van a teátrumnak, tették közzé a közösségi médiában. 2023. szeptember 21. 11:17 Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Szeptember 20–25. között az alpesi ország vendégeskedik a királynék városában: a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozat keretében nemcsak a közös pontokat ismerhetjük meg, de svájci filmet, színházi előadást is nézhetünk, valamint gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk. 2023. szeptember 20. 21:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.