2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Jövő városa: Glasgow

A legkorszerűbb városi üzemeltetési központtól az innovatív városi adatközpont létrehozásáig Glasgow a jövő szívébe helyezi az embereket. A skót város kezdeményezések sorozatát fejlesztette ki az intelligens várostechnológia által kínált izgalmas lehetőségek bemutatására.

2013-ban Glasgow legyőzött számos más brit várost, hogy 24 millió font értékű finanszírozást nyerjen a Technológiai Stratégiai Testülettől (ma Innovate UK néven ismert), hogy feltárja az innovatív módszereket a technológia és az adatok felhasználására a város életének biztonságosabbá, okosabbá és fenntarthatóbbá tételéhez.

2020-ra a becslések szerint 50 milliárd eszköz lesz csatlakoztatva az internethez - az intelligens fogyasztásmérőktől az önjáró autókig. Az internetet használó emberek számát meghaladja az internetet használó eszközök száma. Nagyon sok adat van Glasgow-ban, de sajnos nagyon nehéz ezeket feltárni. Ez az adathalmaz általában különféle szervezetekbe van bezárva, mindegyiket egy meghatározott célra használják, de nem feltétlenül fogják fel azt az értéket, amelyet az egész városnak nyújthat. A Jövő Város Glasgow programja megnyitja a város adatait, megvizsgálja az innovatív módszereket annak kiaknázására és mindenki számára elérhetővé téve.

Glasgow-i életképGlasgow-i életkép

Ez az új értéklánc új gazdasági lehetőségeket kínál a városokban működő vállalkozások számára, ahol az egyetemek és a vállalkozások (kis- és nagyvállalatok) új áruk felhasználásával újíthatnak és mindegyik vállalkozás felhasználhatja azt a saját piacában.

Azáltal, hogy az adatok hozzáférhetővé válnak, mindenki számára előnyös lehet a városokban, segítve az embereket okosabb döntések meghozatalában, legyen az azonnali döntés, például „hogyan kell ma utaznom”, vagy hosszabb távú döntések, mint például új politikák bevezetése. Glasgowban az alábbiakban használják a Nagy Adathalmazt:

 • Átláthatóság növelése
 • Partnerség javítása: város és helyi közösségek együttműködése
 • A városi szolgáltatók és közösségek közötti együttműködés javítása
 • Tervezés és helyreállítás
 • Városi szolgáltatások áttervezése
 • Politikai döntés hozatalban segítségnyújtás
 • Gazdasági növekedésért ösztönzi az innováció

Az adatszolgáltatás részeként nyitott adatkatalógus készült, amely több mint 60 különböző szervezet adatainak növekvő gyűjteményét egyesíti. A releváns és értelmes kategóriacsoportok szerint szervezett katalógus egyablakos szolgáltatást nyújt a városra vonatkozó adatokhoz: Aktív utazás, Gazdaság, Oktatás, Energia, Környezet, Földrajz, Egészség, Biztonság, Idegenforgalom, Szállítás stb. Világszerte kihívás a károsanyagkibocsátás csökkentése, az általános költségek csökkentése és az üzemanyag kezelése. Glasgow Energy Efficiency bemutatja és feltárja ezeket a területeket és kutatja a lehetséges adat-alapú megoldásokat - rengeteg adatok felhasználásával részletes képet alkothat a város energiafogyasztásáról, és reagálhat olyan tényezőkre, amelyek megváltoztatják az energetikát a város egész területén.

Glasgow Company, az Integrált Környezeti Megoldásokkal együttműködésében kifejlesztette a Glasgow City Energy Model-t, ami 2D és 3D formátumban térképezi fel a lakók és vállalkozások energiafogyasztását egész Glasgowban. A standard böngészőn keresztül elérhető webportálon vagy alkalmazáson, a felhasználók beírhatják az általuk használt ingatlanokkal kapcsolatos információkat, amelyek alapján a rendszer szimulációt fog futtatni, az ingatlanok várható energiafogyasztásának kiszámításához. A szimulált eredményeket összehasonlítják a tényleges energiafogyasztásukkal és a hasonló ingatlanok fogyasztásával, szemléltetve a felhasználó számára az energiahatékonyság mértékét.

A szimuláció ezután javaslatot tesz a felhasználónak, milyen intézkedések alapján csökkentheti az energiafogyasztást. A szimuláció és a ténylegesen bevitt fogyasztás eredményei bekerülnek a város 3D energiamodelljébe, amely bemutatja:

 • Mi a várható energiafelhasználás vonatkozásában a városban
 • Mi a tényleges energiafelhasználás (ahol elérhető)
 • A modernizációs intézkedések hatása az energiafogyasztásra

A közlekedés vonatkozásában a Glasgow Active Travel bemutató célja, hogy megmutassa, hogy a technológia miként segítheti a várost barátságosabbá tenni a kerékpárosok és a gyalogosok számára - ösztönözve az embereket, hogy aktívak legyenek a mindennapi életük során.

A Glasgow Műveleti Központ egy korszerű integrált forgalmi és közbiztonsági irányítási rendszer, amelyet az Innovate UK finanszírozásával hoztak létre. Az új központ egyesíti a köztéri megfigyelő kamerákat, a városi tanács múzeumjainak és galériáinak biztonsági kameráit, a forgalomirányítást és a rendőri hírszerzést.

Az utcai lámpák minden város létfontosságú részei. De mi lenne, ha intelligens módon használnánk utcai világítási hálózatunkat, ahelyett, hogy a jelenleg létező egyszerű on-off rendszert használjuk. Az intelligens világítás bevezetése számos kulcsfontosságú előnyt kínál a város számára, beleértve a környezeti, pénzügyi, biztonsági és védelmi szempontokat is:

Energiahatékonyság

 • Az energiahatékony LED-es világítás csökkenti az ökológiai lábnyomot és a hosszú távú üzemeltetési költségeket.

Műveleti Központ Integrációja

 • A valós idejű adatok közvetlenül a legkorszerűbb műveleti központba kerülnek, amelyek lehetővé teszik a kézi világítását, ha szükséges.

Zajérzékelés

 • Az utcai zavarokat zajérzékeléssel lehet követni valós időben

Mozgásérzékelés

 • A mozgásérzékelők lehetővé teszik számunkra, hogy figyelemmel kísérjük a forgalom áramlását - fontos adatokat generálva, amelyek segítenek a várostervezésben.

Levegőszennyezés érzékelés

 • A levegőszennyezés ellenőrzése integrálható az utcai világítási hálózatba - naprakész és pontos adatokat szolgáltatva a városnak a szennyezés csökkentéséhez.

Wifi szolgáltatás

 • Az intelligens utcai világítási hálózat WiFi szolgáltatást nyújt a létfontosságú városi szolgáltatások és a polgárok számára.

A bemutatót három helyszínen tesztelik "koncepció igazolása" alapon, megmutatva, hogy a város hogyan tudja felhasználni utcai lámpáit a világítás, az életminőség, a közbiztonság, az energia és a karbantartás hatékonyságának javításához.

Lengyel László

vehir.hu

További cikkek

Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Gerstmár Ferencet, Veszprém 2. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselőjét indítja polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választásra Veszprémben – közölte a párt.
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet.
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.