2021. augusztus 1.
//
Boglárka névnap

A veszprémiek is körbetáncolják a Kárpát-medencét

Kárpát-medencei néptáncokat és helyi hagyományokat bemutató kisfilm készül június 4-ére, a nemzeti összetartozás napjára Trianon 100. évfordulójára. Az országhatárokon átívelő online kezdeményezéshez Veszprém is csatlakozott.

Ha egy-két év múlva majd visszatekintünk 2020-ra, valószínűleg úgy fogjuk elkönyvelni, mint az évet, amikor megjelent a koronavírus. Mielőtt azonban felütötte volna a fejét a kór a világban, még egészen más kilátásokkal indultunk neki az évnek, lelki szemeink előtt nagyszabású tervek lengtek, jeles évfordulókra gondoltunk, amelyeket majd méltóképpen megünnepelhetünk.

Bár a járvány miatt most kevésbé jut eszünkbe, utóbbi szempontból az idei év kiemelkedő jelentőségű lenne: éppen 100 esztendeje, hogy a trianoni békeszerződés következtében a történeti Magyarország területének 2/3-át elveszítette. A kerek évfordulóra számos megemlékezéssel készültünk országszerte – így Veszprémben is –, nem feledve, hogy attól, mert a határok elválasztanak minket, hagyományaink, gyökereink, felmenőink révén még mind ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai.

A megemlékezések sorát gazdagította volna az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes rendezvénye is, akik a nemzeti összetartozás napjának előestéjére, június 3-ára egy határokon átívelő gálával készültek Szombathelyen, ahova a hazai táncegyütteseken kívül minden elcsatolt területről vártak volna táncosokat. A járványhelyzet és a továbbra is fennálló óvintézkedések miatt a gálát nem tudják megtartani, teljes mértékben azonban nem szerettek volna lemondani a kezdeményezésről az ötletgazdák, így azt végül – sok más eseményhez hasonlóan – az online térbe költöztették.

Az új megoldás keretében Molnár Péter, az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetője május elején felhívással fordult Magyarország és az elcsatolt területek táncosaihoz, hogy öltsenek népviseletet és szűkebb környezetük emblematikus helyszínén készítsenek egy rövid, 1-2 perces videót, amiben bemutatják saját vidékük vagy a Kárpát-medence egy másik néprajzi tájának tánchagyományait, majd osszák meg azt az #összetartozás100folk hashtag alatt.

A szervezők célja, hogy így, a résztvevőkkel együtt, virtuálisan körbetáncolva a Kárpát-medencét hívják fel a figyelmet „összetartozásunkra és közösségünk hagyományaiból sarjadó életerejére. Fejezzük ki ezzel azt a folytonosságot, amelynek ezeregyszáz éves létünket és jövőnket köszönhetjük a Kárpát-medencében!”

– írták közleményükben.

A videók azonban nem csak önmagukban érdekesek. A szervezők igazán komolyan gondolták a történeti Magyarország egyes területein továbbélő ezeregyszáz éves hagyományok sokszínűségének  bemutatását, a május 20-ig beérkezett videókból, a felvételek használhatóságát és a Kárpát-medence különféle tájainak reprezentatív, arányos megjelenését szem előtt tartva egy 10-12 perces kisfilmet is készítenek. A film vágásáért   Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa felel, míg a zenei montázst  Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el, a végeredményt pedig június 4-én az Összetartozás 100 folk Facebook-oldalon teszik közzé.

A kisfilm tartalmi sokszínűsége egyébként már most garantálható: a felhívás közzététele óta hat országból mintegy 120 helyszín csatlakozott, a végső változatban pedig reméljük, Veszprém táncosait is felfedezhetjük majd.

Bertalan Melinda

További cikkek

Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei
A balatonfüredi Horváth Esztert választották a 196. Anna-bál szépének szombat éjjel Balatonfüreden. Az első udvarhölgy a diósdi Nánási Dorottya, a második udvarhölgy pedig a szegedi Hadfi Zita lett.
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.
Mindent a többnyelvűségről!
Mindent a többnyelvűségről!
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 közös szervezésében tartottak kerekasztal beszélgetést a többnyelvűségről, kedd este a Papírkutyában.