Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk

2020. július 6. 5:01 // Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
„A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a földünket, a természetet, a klímánkat, akkor ideje beszéd helyett cselekedni.” – mondja az Innovációs Minisztérium a Klíma – és Természetvédelmi Akcióterv bemutatása kapcsán.

Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni. Ennek eléréséhez 4 szempontot sorol fel az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium):

  1. A klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.
  2. Az alkalmazkodásnak úgy kell megtörténnie, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak emiatt ne növekedjenek.
  3. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió következő költségvetésében a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból vegyenek el pénzt, és azt forgassák át klímavédelmi célokra.
  4. Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, ezért Európában az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

Megalkották azt a programot, amely segítségével 2030-ra a hazánkban előállított energia 90%-ban széndioxid-mentes lehet.

Közeledik a várva várt dátum, július 1-jével megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Ezen a napon létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amely ellenőrzi a hulladékgazdálkodási ágazatokat.

2010 és 2016 között felére csökkentették az egy főre jutó műanyag zacskók számát, ez a tendencia pedig a tervek szerint folytatódik a következő években is. Azok az anyagok, amelyek nem alkalmasak újrafelhasználásra, energiává alakítják át, melyet a magyar családok, magyar vállalkozások használhatnak fel.

Kiemelten foglalkoznak a magyar folyóvizeink védelmével. Fellépnek azellen, hogy külföldről a folyón keresztül beérkező környezetszennyező hulladékok károsítsák természeti értékeinket.

Energetikai vonatkozásban, 32 milliárd forintos támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelésében.

Az ITM kezdeményezésére, minden magyar újszülött után, legalább 10 fát ültetnek. Évente legalább 1 millió fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27%-ra nő.

2020 és 2030 között hatszorosára növelik a napenergia termelő kapacitását, az előállított villamos energia 90%-ban karbonsemleges lesz.

A közlekedésben egyre jobban megfognak jelenni a zöld autók és a zöld buszok. 2022-től csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni.

Veszprémben és a régióban egyébként már zajlanak azok a beruházások, amelyek a Természetvédelmi Akcióterv céljait segítik elő, ezekről mi is rendszeresen hírt adunk.

Kapcsolódó cikk
Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM
Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.
vehir.hu
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.