Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk

2020. július 6. 5:01 // Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium
„A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a földünket, a természetet, a klímánkat, akkor ideje beszéd helyett cselekedni.” – mondja az Innovációs Minisztérium a Klíma – és Természetvédelmi Akcióterv bemutatása kapcsán.

Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni. Ennek eléréséhez 4 szempontot sorol fel az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium):

  1. A klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.
  2. Az alkalmazkodásnak úgy kell megtörténnie, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak emiatt ne növekedjenek.
  3. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió következő költségvetésében a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból vegyenek el pénzt, és azt forgassák át klímavédelmi célokra.
  4. Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, ezért Európában az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

Megalkották azt a programot, amely segítségével 2030-ra a hazánkban előállított energia 90%-ban széndioxid-mentes lehet.

Közeledik a várva várt dátum, július 1-jével megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Ezen a napon létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amely ellenőrzi a hulladékgazdálkodási ágazatokat.

2010 és 2016 között felére csökkentették az egy főre jutó műanyag zacskók számát, ez a tendencia pedig a tervek szerint folytatódik a következő években is. Azok az anyagok, amelyek nem alkalmasak újrafelhasználásra, energiává alakítják át, melyet a magyar családok, magyar vállalkozások használhatnak fel.

Kiemelten foglalkoznak a magyar folyóvizeink védelmével. Fellépnek azellen, hogy külföldről a folyón keresztül beérkező környezetszennyező hulladékok károsítsák természeti értékeinket.

Energetikai vonatkozásban, 32 milliárd forintos támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelésében.

Az ITM kezdeményezésére, minden magyar újszülött után, legalább 10 fát ültetnek. Évente legalább 1 millió fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27%-ra nő.

2020 és 2030 között hatszorosára növelik a napenergia termelő kapacitását, az előállított villamos energia 90%-ban karbonsemleges lesz.

A közlekedésben egyre jobban megfognak jelenni a zöld autók és a zöld buszok. 2022-től csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni.

Veszprémben és a régióban egyébként már zajlanak azok a beruházások, amelyek a Természetvédelmi Akcióterv céljait segítik elő, ezekről mi is rendszeresen hírt adunk.

Kapcsolódó cikk
Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM
Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.
vehir.hu
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.