2020. július 6. // Csaba névnap

A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk

„A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a földünket, a természetet, a klímánkat, akkor ideje beszéd helyett cselekedni.” – mondja az Innovációs Minisztérium a Klíma – és Természetvédelmi Akcióterv bemutatása kapcsán.

Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni. Ennek eléréséhez 4 szempontot sorol fel az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium):

  1. A klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.
  2. Az alkalmazkodásnak úgy kell megtörténnie, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak emiatt ne növekedjenek.
  3. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió következő költségvetésében a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból vegyenek el pénzt, és azt forgassák át klímavédelmi célokra.
  4. Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, ezért Európában az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

Megalkották azt a programot, amely segítségével 2030-ra a hazánkban előállított energia 90%-ban széndioxid-mentes lehet.

Közeledik a várva várt dátum, július 1-jével megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Ezen a napon létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amely ellenőrzi a hulladékgazdálkodási ágazatokat.

2010 és 2016 között felére csökkentették az egy főre jutó műanyag zacskók számát, ez a tendencia pedig a tervek szerint folytatódik a következő években is. Azok az anyagok, amelyek nem alkalmasak újrafelhasználásra, energiává alakítják át, melyet a magyar családok, magyar vállalkozások használhatnak fel.

Kiemelten foglalkoznak a magyar folyóvizeink védelmével. Fellépnek azellen, hogy külföldről a folyón keresztül beérkező környezetszennyező hulladékok károsítsák természeti értékeinket.

Energetikai vonatkozásban, 32 milliárd forintos támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelésében.

Az ITM kezdeményezésére, minden magyar újszülött után, legalább 10 fát ültetnek. Évente legalább 1 millió fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27%-ra nő.

2020 és 2030 között hatszorosára növelik a napenergia termelő kapacitását, az előállított villamos energia 90%-ban karbonsemleges lesz.

A közlekedésben egyre jobban megfognak jelenni a zöld autók és a zöld buszok. 2022-től csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni.

Veszprémben és a régióban egyébként már zajlanak azok a beruházások, amelyek a Természetvédelmi Akcióterv céljait segítik elő, ezekről mi is rendszeresen hírt adunk.

Kapcsolódó cikk
Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM
Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.
vehir.hu

További cikkek

Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasút melletti játék veszélyeire figyelmeztet a MÁV
A vasúttársaság szombati közleménye szerint nyáron előfordul, hogy a fiatalok a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken játszanak, köveket raknak a sínre vagy azokkal dobálják a szerelvényeket.
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Veszprémben nincsenek távolságok 1. rész – Jeruzsálemhegy
Sorozatot indítunk a Vehíren, amiben azt vizsgáljuk, hogy milyen gyorsan lehet eljutni egy-egy városrészbe. Indul a verseny, megmérkőzik egymással az autó, a tömegközlekedés és a gyalogos.
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Flakonparadicsom, avagy az újrahasznosítás egy új megoldása
Sok háztartásban gyűlnek a műanyag palackok arra várva, hogy a sárga szelektív kukába kerüljenek. Pedig az újrahasznosítás nem csak abban merülhet ki, hogy a megfelelő színű tárolóba dobjuk a műanyagot.
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Pannon Egyetemhez csatlakozik a BGE gazdálkodási kara
A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Zalaegerszegen működő gazdálkodási kara július 31-től a veszprémi Pannon Egyetemhez kerül át felsőoktatási törvény módosításával - közölte a fővárosi felsőoktatási intézmény az MTI-vel pénteken.
2020. július 6. // Csaba névnap