2020. szeptember 22.
//
Móric névnap

A magyar cél, hogy 2050-re klímasemlegesek legyünk

„A klímavédelem politikai divattá vált, a sok üres beszéd pedig lerontja az ügy komolyságát. Ha valóban féltjük a földünket, a természetet, a klímánkat, akkor ideje beszéd helyett cselekedni.” – mondja az Innovációs Minisztérium a Klíma – és Természetvédelmi Akcióterv bemutatása kapcsán.

Magyarországot 2050-re klímasemleges országgá lehet tenni. Ennek eléréséhez 4 szempontot sorol fel az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium):

  1. A klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és a nagyvállalatokkal kell megfizettetni.
  2. Az alkalmazkodásnak úgy kell megtörténnie, hogy a magyar családok által fizetett energia- és élelmiszerárak emiatt ne növekedjenek.
  3. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Unió következő költségvetésében a szegényebb, felzárkózó országoknak járó kohéziós támogatásokból vegyenek el pénzt, és azt forgassák át klímavédelmi célokra.
  4. Atomenergia nélkül nincs klímasemleges gazdaság, ezért Európában az atomenergia használatát nem korlátozni, hanem támogatni kell.

Megalkották azt a programot, amely segítségével 2030-ra a hazánkban előállított energia 90%-ban széndioxid-mentes lehet.

Közeledik a várva várt dátum, július 1-jével megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Ezen a napon létrehozzák a Hulladékgazdálkodási Hatóságot, amely ellenőrzi a hulladékgazdálkodási ágazatokat.

2010 és 2016 között felére csökkentették az egy főre jutó műanyag zacskók számát, ez a tendencia pedig a tervek szerint folytatódik a következő években is. Azok az anyagok, amelyek nem alkalmasak újrafelhasználásra, energiává alakítják át, melyet a magyar családok, magyar vállalkozások használhatnak fel.

Kiemelten foglalkoznak a magyar folyóvizeink védelmével. Fellépnek azellen, hogy külföldről a folyón keresztül beérkező környezetszennyező hulladékok károsítsák természeti értékeinket.

Energetikai vonatkozásban, 32 milliárd forintos támogatást nyújtanak a kis- és középvállalkozások megújuló energiatermelésében.

Az ITM kezdeményezésére, minden magyar újszülött után, legalább 10 fát ültetnek. Évente legalább 1 millió fát ültetnek, 2030-ra az ország erdővel borított területe 27%-ra nő.

2020 és 2030 között hatszorosára növelik a napenergia termelő kapacitását, az előállított villamos energia 90%-ban karbonsemleges lesz.

A közlekedésben egyre jobban megfognak jelenni a zöld autók és a zöld buszok. 2022-től csak elektromos buszt lehet üzembe helyezni.

Veszprémben és a régióban egyébként már zajlanak azok a beruházások, amelyek a Természetvédelmi Akcióterv céljait segítik elő, ezekről mi is rendszeresen hírt adunk.

Kapcsolódó cikk
Huszonegy naperőművet épített az Észak-Dunántúlon az MVM
Az állami cég országosan összesen 110 naperőművet épített, ebből kettőt Veszprémben, kettőt Öskün egyet Nagyvázsonyban.
vehir.hu

További cikkek

Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal támogatja az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet a járványügyi feladatok megoldásában - közölte a cég kedden az MTI-vel.
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
Herend, Bányatelep leromlott városi területének infrastrukturális rehabilitációja
A TOP-4.3.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú projekt keretében megvalósul Herend külterületén található 079/18 hrsz. D. és 079/19 hrsz. C. társasházi épület teljes külső felújítása, továbbá a társasházak víz és csatornaközműveinek városi hálózatra történő rákötése. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósul meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 150.786.921 Ft. A projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021. február 28.