2020. október 29.
//
Nárcisz névnap

Mi lesz a nyári diákmunkákkal?

2020. június 1. 4:01
Hogyan hatott a koronavírus-járvány a diákmunka piacára, vajon találnak-e munkát a diákok nyáron és ha igen, hol? Gazsi Attilát, a Meló-Diák Hálózat észak-dunántúli vezetőjét kérdeztük az aktuális helyzetről.

"A koronavírus-járvány a magyar gazdaság legtöbb iparágát érintette, és ez közvetett módon a diákmunkára is hatással van. Jelentős visszaesést tapasztaltunk március végétől május közepéig, mostanra mind a diákok, mind a munkaadó partnereink részéről fokozódik az érdeklődés. Sok cég már az újratervezés és újraindulás időszakát éli, a termelési volumen valószínűleg pár hónapig még elmarad a járvány előttitől, így a diákok a korábbinál némivel kevesebb lehetőségre számíthatnak. 

Azon cégek számára, akik a bizonytalan piaci környezet miatt nehezen terveznek munkaerővel, az iskolaszövetkezetek rugalmas és villámgyors reakciója kiváló megoldás lehet a nyáron és a későbbiekben is. Fontos kiemelni, hogy a diákszövetkezetek tagjai egyetemisták és középiskolások, akik a legkevésbé érintettek és veszélyeztettek a mostani járványhelyzetben, így kockázatmentesen lehet számítani a munkájukra.

A főbb iparágak közül az élelmiszeripar és a kereskedelem a leginkább olyanok, amelynek szereplői a járvány és a kijárási korlátozások alatt is változatlanul működtek, és ebben a tendenciában a nyáron csak erősödés várható, ami jó hír a diákoknak. Az említett két terület mellett nagy kereslet lesz a fiatalok munkájára a balaton-parti és környéki vendéglátásban, valamint a mezőgazdaságban is."

vehir.hu