Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Veganeeta: nem presszionál, lehetőséget kínál

2020. május 28. 4:00 // Forrás: Ecoport magazin
A Veganeeta Home-ra általában első környékbeli vegán étteremként szokás tekinteni, pedig jóval több annál: koncepció, mely a jövőre és a környezetre fókuszál. Az Ecoport magazin cikke.

Korábban több blog és hírportál számolt be arról, hogy 2018-ban elsőként nyílt vegán étterem a Balaton partján. A balatonalmádi Veganeeta Home ötletgazdája, Árvai Anita évekkel ezelőtt saját bőrén tapasztalta meg, hogy az étkezés mennyire fontos szerepet játszik az ember egészsége és közérzete szempontjából. Súlyos betegségét 4 hónap kemény vegán, cukor- és gluténmentes étrenddel küzdötte le. A korábbi ügyvéd blogolni kezdett receptekről és gondolatokról, majd saját éttermet nyitott, amiről azt mondja, több annál: lehetőséget és alternatívákat kínál, valamint szociális hálóként szemléletet is formál. Elsőre talán furcsán hangozhat, ám egy délutáni beszélgetés közben Anita kifejtette, mit ért ez alatt és mit jelent a Veganeeta Home.

Nem kell mindenkinek vegánnak lenni

Már az is nagy kuriózum, hogy az étlap minden fogása mindennemű állati eredettől mentes, azaz kizárólag növényi alapanyagokból áll. Anita szerint, bár a veganizmusnak számtalan fajtája ismert, vannak, akik még ebben is szélsőségesek, és ők a sztereotípiák megteremtői a társadalomban. Vallja, hogy velük ellentétben nem kell mindenkinek vegánnak lennie.

– Ha valaki szereti, miért ne ehetne mértékkel húst? Elég, ha csak racionális és gazdasági szempontból vizsgáljuk meg azt, hogy a mindennapi húsevés és a kenyérevés nem jó. Egy kilogramm marhahús előállításához 10 ezer liter vízre van szükség – hívja fel a figyelmet az egyébként felszolgálóként is remekül helyt álló üzlettulajdonos, aki szerint teljesen mindegy, hogy valaki egészségtudatosságból, az állatokra való tekintettel, vagy szimplán divatból követ növényi étrendet. A végeredmény ugyanaz.

Éttermen túl

Anita a globális szinten való gondolkodást nem csak az éttermen keresztül mutatja be. Amellett, hogy az Instagramon és Facebookon blogol, workshopokat tart, rendezvényeket és megmozdulásokat is szervez. Zöld Almádi projektje például egy olyan egyedülálló kezdeményezés és fesztivál Balatonalmádiban, ami a környezetvédelmet, az újrahasznosítást, a zöld gondolatokat és a veganizmust helyezi középpontba.

– Szeretném összehozni az embereket, kiszélesíteni a látásmódjukat a tudatosság felé, ami előbb-utóbb nyitott fülekre találhat még akkor is, ha valaki két lépés távolságot tart tőlem – mondja Anita, aki szerint éttermével könnyű volt meghódítani az országot, ám a helyiek egyelőre kevésbé nyitottak az elképzelésére, ám ez hamarosan változhat. „Első fecske vagyok itt, akinek mindig nehéz dolga van.”

Hangsúlyozza azt is, nem kell feltétlenül mindenben egyetérteni vele, elég, ha csak mindenki a maga szintjén változtat olyan dolgokon, hogy visszaszorítja a húsfogyasztást, kevesebbszer autózik, vagy kevesebb fast fashion ruhát vásárol.

Beszélgetésünk során egy új, jövőbe mutató törekvéséről is beszámolt. Tavasszal 12-16 éves fiataloknak tervez olyan főzőtanfolyamot indítani, amelyben olyan mindennapi praktikákra hívná fel a figyelmet, hogy miként gyűjtsék a szemetet otthon, hogyan figyeljenek jobban a környezetre és az egészséges táplálkozásra. „Belőlük lesznek a fiaim feleségei, az unokáim anyukái, ezért nem mindegy, hogy milyen generációt nevelünk. Ha otthonról és az iskolában nem kapják meg ezeket, legyen választási lehetőségük. Majd ezt fejben összerakják és tudnak választani – ha szeretnének.”

A cikk eredetileg a Vehir.hu-t is kiadó Bakony-Balaton Média Kft. egy másik lapjában, az Ecoport magazinban jelent meg tavasszal

Fotó: Veganeeta

Ge. Á.
további cikkek
Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36 Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek Támogatási programot hirdet a kormány a civil állatvédő szervezeteknek A kormányzatnak kiemelten fontos terület az állatvédelem, ezért idén is meghirdeti támogatási programját a civil állatvédő szervezetek számára - mondta az állatvédelemért felelős kormánybiztos kedden Nyíregyházán. 2024. március 26. 15:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.