Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!

2020. június 2. 5:01
Jótékonysági célt betöltő installáció és találkozási pont is: szerda délután kihelyezték a Kossuth utcára azt a kupakgyűjtő szívet, melynek helyéről korábban közönségszavazással dönthettek a veszprémiek.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy új látványosság várja hamarosan a veszprémieket: a Polgári Csapat még az interneten bukkant rá arra a kezdeményezésre, amely egy olyan köztéri installációval szerette volna gazdagítani a várost, mely egyben a környezettudatosság eszméjét is hirdeti. Az ötlet végül egy acélból készült, nemzeti színekben pompázó szív alakú installáció formájában valósult meg, amelynek pontos elhelyezéséről a Polgári Csapat Facebook-oldalán lehetett szavazni még áprilisban. A két opció a Hotel mögötti tér és a Kossuth utcai posta előtti terület volt, melyek közül a veszprémieknek utóbbira esett a választása.

Itt állították és avatták fel szerdán a szívet, melyet többek között a Benedek-hegy díszítéséért felelős Martinek Ferenc lakatos mester és csapata, a Martinek Lakatos Műhely készített.

A civil akciót támogatta Hegedűs Barbara alpolgármester is, aki elmondta, örül neki, hogy az installáció kihelyezésével Veszprém is csatlakozott azokhoz a városokhoz, ahol már található hasonló köztéri alkotás. Az acélszív több funkciót is ellát: a fő célja, hogy a környezetvédelmet is segítve jótékonyságra buzdítsa a veszprémieket, akik bedobatják ide a műanyag palackok kupakjait. Amikor aztán a szív megtelik, a kupakokat egy erre szakosodott vállalkozás szállítja el, a cserébe kapott pénzt pedig a Polgári Csapat a Veszprémi Kórház Gyerekosztályának ajánlja fel.

A kezdeményezés támogatói ugyanakkor szeretnék, ha az installáció a jótékonysági funkciója mellett művészeti szerepet és betöltene, és kedvelt szelfi ponttá, találkozási hellyé válna. „Ne csak azt mondjuk ezentúl: találkozzunk a Kossuth utcán, hanem azt, hogy találkozzunk a kupakgyűjtő szívnél!” – osztotta meg elképzeléseiket Bóka Bence, a Polgári Csapat képviselője.

Szedlák Áron, a Fidelitas Veszprém megyei elnöke hozzátette, az installáció harmadik funkciójaként, alakjához hűen, a szerelmeseknek is találkapontja lehet, akik a szíven található láncokra felakaszthatják saját szerelemlakatjaikat.

A kupakgyűjtő szív első körben fél évig lesz kint a posta előtt, azonban ha a veszprémiek megszeretik, a kezdeményezés támogatói igyekeznek állandósítani helyét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.