2021. július 23.
//
Lenke névnap

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben

Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.

Nem is lehetett volna aktuálisabb időpontot választani az ünnepélyes alapkőletételhez, mint a Trianon 100 nemzeti emléknapot megelőző pár nap. Az ország ezidáig egyetlen Trianon múzeuma Várpalotán működik immáron 2004 óta a Zichy-kastélyban, idén pedig a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen közel félmilliárd forintból újul meg kívül és belül, valamint tartalmában is. A fejlesztés márciusban indult és várhatóan még idén ősszel elkészül.

A program részeként egyébként országosan 19 kastélyt és 15 várat újítanak fel, összesen 64 milliárd forintból, köztük a 18. században épült várpalotai Zichy-kastélyt is.

Az ünnepségen Dr. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar várak és kastélyok megújítása történelmi adósságunk, amelynek megfizetésére nem tartozásként, hanem befektetésként tekinthetünk.

A program keretében felújított történelmi értékeink révén napjaink turisztikai igényeit is kielégítő kulturális- és szabadidőközpontok jönnek létre, amelyek vonzerejükkel hozzájárulnak a térségek gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyteremtéshez is

- hangsúlyozta.

A várpalotai Trianon múzeum kapcsán kiemelte, hogy ez az intézmény a nemzeti emlékezet és összetartozás egyik legfontosabb jelképe.

Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszédében többek közt elmondta, hogy a kastélyok fizikai rehabilitációján túl fontos cél az épületek szellemi megújítása is. Ez a törekvés kiváltképp jelen van a Zichy-kastély esetében is, amit az évszázadok alatt a grófi családok mellett használtak a katonák, a kommunista párt is, most pedig múzeumként új jelentőséget kap.

Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője részletezte, hogy a fejlesztés pontosan milyen elemekből áll össze. Ezek alapján teljesen felújítják, vagy kicserélik a

  • nyílászárókat,
  • vízrendszert,
  • a kiállítótereket,
  • valamint az egyik legfontosabb elemként a fűtésrendszert, így a múzeum immáron egész évben látogatható lesz.

Dr. Szabó Pál Csaba a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a Zichy-kastéky – Trianon Múzeum egyedisége a fejlesztés révén tovább erősödik.

A jövőnek megőrzött, felújított, rendezett környezetű épületben olyan különleges kiállítóhely jön létre, amely modern látásmódjával, innovatív tartalmi, technikai elemeivel, szolgáltatásaival nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét

- fogalmazott.

Az elnök néhány kulisszatitkot is elárult az új kiállítótérről, ezek szerint a látogatók egy dramatikus úton haladhatnak majd végig a kiállításon, ahol külön arcképcsarnokot rendeznek be azoknak az európai politikusoknak, akik felelősek Trianonért.

A kiállítás nem fél hatásos lenni

- mondta Szabó Pál Csaba.

Végezetül Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője megerősítette, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megújuló Zichy-kastélynak kivételes küldetése van, hiszen 15 millió magyar számára hirdeti a nemzeti összetartozást.

A megjelentek az ünnepség végén elhelyeztek egy időkapszulát is, amelybe többek közt elhelyeztek fotókat a kastélyról és a környékről, eredeti tervrajzokat, a megyei napilap aznapi számát, illetve a projektben résztvevő összes munkatárs névjegyzékét, valamint a történelmi 64 vármegye megszentelt földjéből is egy tasakkal.

A Zichy-kastélyt a grófi család 1722-1725 között építtette barokk stílusban, kápolnáját 1727-ben szentelték fel. 1853-ban Waldstein János tulajdonába került házasság révén, aki egyébként Széchenyi István szűkebb baráti köréhez tartozott. Az idejében a kastélyban számos szellemi és tárgyi értéket gyűjtöttek össze, természetrajzi, érem- és régiséggyűjtemény is volt akkoriban Várpalotán. 1860-ban az épület leégett, amit Ybl Miklós tervei alapján építettek újjá 1863-ban, ekkor kapta meg a ma is látható romantikus díszítőelemeket a homlokzatán. Később a kastély gróf Sztáray, majd ismét Zichy, végül gróf Witzleben família tulajdonába került, 1913-ban pedig a Magyar Honvédkincstár vásárolta meg.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Bejelentették az idei Rozé Rizling Jazz Napok fellépőit
Augusztus 13. és 22. között rendezik meg a VeszprémFest hagyományos kísérőrendezvényét, a Rozé Rizling Jazz Napokat. Kiderült, kiket láthatunk a színpadon és mely borászok termékeit kóstolhatjuk meg.
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
Elkezdődött a IV. Érzékenyítő fesztivál
A vasárnap estig tartó fesztiválon többek között kihívással élő művészek életébe és alkotásaiba tekinthetünk bepillantást, valamint a társadalmi érzékenyítést elősegítő előadásokon vehetünk részt.
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
Hétköznapi tárgyak mély filozófiával
A professzionalizmus és a populizmus harcaként is lehetne értelmezni a Művészetek Házában megnyílt legújabb kiállítást. Az alkotó, Babinszky Csilla a hétköznapi életből vett tárgyakkal boncolgat messzemenő következtetéseket az életről, filozófiáról. Magas színvonalú kortárs művészet, nem csak a műértőknek.
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István volt az Olvasólámpa vendége
Ladányi István költő, irodalomtörténész vendégeskedett csütörtök este a Dubniczay-palotában, a Bozsik Péter költő által vezetett Olvasólámpában.
Veszprémben is verseket hallgathatunk a peronon
Veszprémben is verseket hallgathatunk a peronon
Június eleje óta több vasútállomáson a menetrend mellett magyar költeményeket is mondanak a hangosbemondók. A kezdeményezést még tavaly hívta életre a Balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület, a céljuk pedig ezzel, hogy kimozdítsák az irodalmat a klasszikus terekből.