Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Megújul az ország egyetlen Trianon múzeuma megyénkben

2020. június 4. 4:00
Trianon 100. évfordulója előtt alig egy héttel tartották meg Várpalotán a Trianon Múzeumnak is otthont adó Zichy-kastély fejlesztésének alapkőletételét péntek délelőtt. Az ország egyetlen Trianon-múzeumának szellemi tartalma és infrastruktúrája 465,5 millió forint uniós támogatásból újul meg még ebben az évben.

Nem is lehetett volna aktuálisabb időpontot választani az ünnepélyes alapkőletételhez, mint a Trianon 100 nemzeti emléknapot megelőző pár nap. Az ország ezidáig egyetlen Trianon múzeuma Várpalotán működik immáron 2004 óta a Zichy-kastélyban, idén pedig a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében összesen közel félmilliárd forintból újul meg kívül és belül, valamint tartalmában is. A fejlesztés márciusban indult és várhatóan még idén ősszel elkészül.

A program részeként egyébként országosan 19 kastélyt és 15 várat újítanak fel, összesen 64 milliárd forintból, köztük a 18. században épült várpalotai Zichy-kastélyt is.

Az ünnepségen Dr. György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kiemelte, hogy a magyar várak és kastélyok megújítása történelmi adósságunk, amelynek megfizetésére nem tartozásként, hanem befektetésként tekinthetünk.

A program keretében felújított történelmi értékeink révén napjaink turisztikai igényeit is kielégítő kulturális- és szabadidőközpontok jönnek létre, amelyek vonzerejükkel hozzájárulnak a térségek gazdaságának élénkítéséhez, munkahelyteremtéshez is

- hangsúlyozta.

A várpalotai Trianon múzeum kapcsán kiemelte, hogy ez az intézmény a nemzeti emlékezet és összetartozás egyik legfontosabb jelképe.

Dr. Virág Zsolt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa beszédében többek közt elmondta, hogy a kastélyok fizikai rehabilitációján túl fontos cél az épületek szellemi megújítása is. Ez a törekvés kiváltképp jelen van a Zichy-kastély esetében is, amit az évszázadok alatt a grófi családok mellett használtak a katonák, a kommunista párt is, most pedig múzeumként új jelentőséget kap.

Glázer Tamás a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője részletezte, hogy a fejlesztés pontosan milyen elemekből áll össze. Ezek alapján teljesen felújítják, vagy kicserélik a

  • nyílászárókat,
  • vízrendszert,
  • a kiállítótereket,
  • valamint az egyik legfontosabb elemként a fűtésrendszert, így a múzeum immáron egész évben látogatható lesz.

Dr. Szabó Pál Csaba a Trianon Múzeum Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében kiemelte, hogy a Zichy-kastéky – Trianon Múzeum egyedisége a fejlesztés révén tovább erősödik.

A jövőnek megőrzött, felújított, rendezett környezetű épületben olyan különleges kiállítóhely jön létre, amely modern látásmódjával, innovatív tartalmi, technikai elemeivel, szolgáltatásaival nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét

- fogalmazott.

Az elnök néhány kulisszatitkot is elárult az új kiállítótérről, ezek szerint a látogatók egy dramatikus úton haladhatnak majd végig a kiállításon, ahol külön arcképcsarnokot rendeznek be azoknak az európai politikusoknak, akik felelősek Trianonért.

A kiállítás nem fél hatásos lenni

- mondta Szabó Pál Csaba.

Végezetül Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője megerősítette, hogy a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megújuló Zichy-kastélynak kivételes küldetése van, hiszen 15 millió magyar számára hirdeti a nemzeti összetartozást.

A megjelentek az ünnepség végén elhelyeztek egy időkapszulát is, amelybe többek közt elhelyeztek fotókat a kastélyról és a környékről, eredeti tervrajzokat, a megyei napilap aznapi számát, illetve a projektben résztvevő összes munkatárs névjegyzékét, valamint a történelmi 64 vármegye megszentelt földjéből is egy tasakkal.

A Zichy-kastélyt a grófi család 1722-1725 között építtette barokk stílusban, kápolnáját 1727-ben szentelték fel. 1853-ban Waldstein János tulajdonába került házasság révén, aki egyébként Széchenyi István szűkebb baráti köréhez tartozott. Az idejében a kastélyban számos szellemi és tárgyi értéket gyűjtöttek össze, természetrajzi, érem- és régiséggyűjtemény is volt akkoriban Várpalotán. 1860-ban az épület leégett, amit Ybl Miklós tervei alapján építettek újjá 1863-ban, ekkor kapta meg a ma is látható romantikus díszítőelemeket a homlokzatán. Később a kastély gróf Sztáray, majd ismét Zichy, végül gróf Witzleben família tulajdonába került, 1913-ban pedig a Magyar Honvédkincstár vásárolta meg.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.