Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Indul a levendula szezon: ezek a legjobb szedd magad lelőhelyek

2020. június 16. 4:00
Úgy tűnik, a karantén után a legkedvesebb elfoglaltságunk az erdők és a virágos rétek látogatása lett: előbb a pipacsmezőket vettük be, rövidesen pedig már a levendula bokrokat is megcsodálhatjuk. A szezonra a turisztikai vállalkozások is készülnek, ezért összeszedtük, hol tudtok a közelben virágot szedni vagy csak a levendulásban lazítani.

Szent Balázs-hegyi Levendulás

Laszip Tamás informatikus eredetileg hobbiból telepített háza mellé levendulabokrokat, a Szentantalfán található levendulást azonban évről évre megnyitja a nagyközönség előtt is egy-egy Szedd magad akció erejéig. Idén három hétvégén gyönyörködhetünk náluk a lila tengerben meg a balatoni panorámában, a levendulaszedés után pedig a pokrócokon és nyugágyakon elheveredve élvezhetjük a szomszédos Gergely Borház levendula fröccsét vagy a levendula szörpöt, de Pancsovay Zita, a Borganika séfjének ételkülönlegességeit is végigkóstolhatjuk. Az igazán kitartóak pedig a levendula lepárlásában is részt vehetnek.

Mikor: június 12-14., 19-21., 26-28.
Részletek ITT

Tihany

Ha levenduláról van szó, idehaza elsődlegesen még mindig Tihanyra gondolunk és a levendula fesztiválra. Utóbbi a járvány miatt az előző évekhez képest némileg visszafogottabb lesz, a hivatalos honlap szerint a település azonban még így is elég gazdag programkínálattal várja az ide látogatókat: többek között jógás reggeli, kézműves foglalkozások, helyi termékek kóstolója és saját kozmetikum készítés is szerepel a repertoárban. Emellett idén is lehet szedni virágot a Balaton-felvidéki Nemzeti Park levendula ültetvényén június 15. és 28. között minden nap 9-től 19 óráig, egyszerre azonban csak 500 fő tartózkodhat a területen és kötelező a védőtávolság betartása.

Mikor: június 13-28.
Részletek ITT

Tihanyba mi is lenéztünk szombaton és képeken dokumentáltuk a csodás levendulabokrok virágzását.

Galéria
A tihanyi levendulásban jártunk

 

MagyarProvence Birtok

A Káli-medence szívében, Monoszló külterületén található MagyarProvence levendulabirtokon jóval hosszabb a levendula szezon, mint más területeken, így akkor sincs gond, ha júniusban lemaradnánk a szedd magad napokról – náluk még júliusban is találunk levendulát. Ennek az oka a két különböző ültetvény: a 3 hektár francia levendula mellett 0,5 hektár angol levendulájuk is van, ami valamivel később, június második felében kezd csak virágozni. A birtokon ezért egészen július 26-ig várják a látogatókat, minden héten csütörtöktől vasárnapig, a szedd magad akciókon kívül pedig egyes hétvégékre levendulás örömfőzést és levendula koszorúkészítést is hirdettek.

Mikor: június 13. - július 26.
Részletek ITT

Dörgicsei Levendula Major

Talán az egyik legromantikusabb magánlevendulás a dörgicsei Levendárium, ahol idén ugyan csak egy nap erejéig szedhetünk levendulát, az a nap viszont annál tartalmasabb lesz. A virágszedés mellett ugyanis a hagyományos sarlós aratásba is bekapcsolódhatunk, Tóth György kertésszel vezetett kertlátogatáson vehetünk részt, megnézhetünk egy látványlepárlást, a kicsik a gyereksarokban játszhatnak, a felnőttek pedig Cseke Szabolcs hegedűn és tündérdobon előadott performanszát, illetve Manaman – Szilágyi Sándor koncertjét hallgathatják meg.

Mikor: június 27.
Részletek ITT

Kőröshegyi Levendulás

A Kőröshegyi Levendulás a Balaton-part egyik legfiatalabb magánbirtoka, mára mégis az egyik legnépszerűbbé vált országszerte, részben annak köszönhetően, hogy tavasszal tulipánszüreteket is szoktak tartani. A sikere mellett szól a déli part csodás balatoni kilátása is, és az, hogy a szedd magad akciókon kívül a szezon során rendszeresen hirdetnek egyéb programokat is, például jazz koncerteket vagy szabadtéri jógázást. Birtokunk idén is látogatható minden nap június 5-től egészen augusztus 23-ig, akkor is, ha nem szeretnénk virágot szedni, csak például néhány különleges pillanatot elkapni a kamerával. Utóbbi esetén, ha kifejezetten naplementés fotókra vágyunk, előre be kell jelentkezni.

Mikor: június 5. – augusztus 23.
Részletek ITT

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.