2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Tíz előadás közül választhatnak jövőre a Kabóca bérletesei

Kedden sajtótájékoztatón számolt be Szőke-Kavinszki András igazgató a Kabóca Bábszínház elmúlt időszakáról és a 2020/21-es évad terveiről.

Csillaglépő Csodaszarvas. Ez volt az utolsó előadás, amit a teátrum még be tudott mutatni, igaz, csak zárt ajtók mögött, hogy ne vesszen kárba a munka. Onnantól kezdve viszont a bábszínház is átállt az elmúlt hetek megszokott menetrendjére: az önkéntes segítségnyújtásra és a házhoz menő, vagy online előadásokra. A Kabóca Bábszínház az elsők között ajánlotta fel két autóját a karantén alatt nehezen mozgóknak, amelyekkel aztán az önkéntesek fuvarozták a bevásárolt termékeket, az ételeket a nyugdíjasoknak, betegeknek, emellett 600 maszkot is legyártottak.

A bábszínház lényege a kommunikáció, az önkifejezés, a kultúra közvetítése, ami a nehéz időkben még jobban tud esni, ezért a bábszínház is igyekezett minden módot megragadni, hogy továbbra is becsempésszék a közönség életébe a művészetet. A bábszínház világnapjára, a magyar költészet napjára, anyák napjára kisfilmeket készítettek, elindították a Mesefutárt, a Trianon 100 alkalmából pedig a Csillaglépő Csodaszarvas előadás kapcsán készült videót lehetett megtekinteni – számolt be az elmúlt hónapokról Szőke-Kavinszki András igazgató.

Ami a teljes évadot jelenti, a koronavírus-járvány az előadások számára is rányomta a bélyegét, csak 161 előadást tudott megtartani a színház, és a legutóbbi 26 ezres nézőszám így a felére csökkent. Örömteli azonban, hogy még a vírust megelőzően több országba is eljutott a bábszínház, többek között Temesvárra, Los Angelesbe, Rijekába, Erdélyba és a Partiumba, valamint Litvániába.

A teátrum ugyanakkor az elmúlt időszak nehézségein túllépve már a jövő évadra készül, amely különös jelentőséggel is bír, hiszen 2021-ben ünnepli 20 éves fennállását a Kabóca Bábszínház. „Ezt egész évadban szeretnénk majd megünnepelni szakmai és a közönségnek szóló programokkal is” – mondta el az igazgató. A tervek között szerepel többek között egy szakmai konferencia, egy kiadvány és egy kiállítás az elmúlt 20 évről, régi bábokkal, díszletekkel és 3D-s technikákkal.

Fotó: Kabóca BábszínházFotó: Kabóca Bábszínház

A cél továbbra is az, hogy minden veszprémi gyerek eljusson évadonként legalább egyszer a bábszínházba, amit a teátrum rugalmasan alakítható bérletekkel is kíván szolgálni. A következő évadban összesen 10 bérletes előadás közül választhat majd a közönség, amelyek közül négy teljesen új bemutató lesz, három az előző évekből áthozott darab, három pedig vendágelőadás:

  • Hamupipőke (3-10 éveseknek, új bemutató)
  • A négylábú kastély meséi (4-12 éveseknek)
  • Badu Mama gyermekei (3-10 éveseknek, új bemutató)
  • Gréta (4-12 éveseknek, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat része, a bálnák és az óceánok fontosságáról szóló új bemutató)
  • Kuszakeszi történet (5-12 évesek, új bemutató)
  • Csillaglépő csodaszarvas (7-15 éveseknek)
  • Rómeó és Júlia (13-99 éveseknek)
  • Kismalac és a farkasok (4-10 éveseknek, a Vaskakas Bábszínház vendégjátéka)
  • Dobronka cirkusz, világszám! (4-10 éveseknek, a Magamura Alkotóműhely vendégjátéka)
  • Lenka és Palkó (4-10 éveseknek, a Griff Bábszínház vendégjátéka)

A bábszínház emellett szeretné bemutatni Urbán Gyula A két kicsi pingvin című meséjét, valamint Mocorgó néven egy könnyed verses-zenés összeállítást is.

Továbbra is lesznek Papa, mama, gyerekek családi napok, ahol összesen 10 meghívott előadás lesz látható vasárnaponként, melyek mindegyike egy kicsit a retro vonalon mozog, felidézve Bagaméri idejét, valamint a cirkuszok hangulatát. Emellett a nemzeti összetartozás évének programjai is, némi csúsztatással folytatódnak három tervezett előadással és egy kamerabeszélgetéssel a külhoni magyarság életéről. Idén sajnos a Kabóciádé elmaradt, az ősszel viszont annál gazdagabb lesz a Mesefesztivál programja szeptember 18-20. között: a Kabóciádéról átmentett előadások mellett például Györgydeák György képzőművész alkotásaiból is nyílik egy kiállítás.

Nyitókép: Csillaglépő Csodaszarvas - Kabóca Bábszínház

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Pár napja jelentették be, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt költségeinek fedezésére a magyar kormány 50 milliárd forint költségkeretről döntött, emellett pedig a Főegyházmegye is részesül egy 40 milliárdos támogatásban. Utóbbi esetében végignéztük, hogy milyen beruházásokat terveznek a várban megvalósítani.
Kijött Magdolna előzetese
Kijött Magdolna előzetese
A veszprémi Szeretfilm Stúdió által készített Magdolna című játékfilm szeptember 17-től kerül a hazai mozikba, de a film hivatalos plakátja és az előzetese már most megtekinthető.
Az első utcazenész már megérkezett
Az első utcazenész már megérkezett
Elkészült Kolodko Mihály gerilla szobrászművész második, Veszprémbe tervezett miniszobra: az utcazenészt formázó figura a Kossuth utca alján kapott helyet.
Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
Auer Lipót háromszázharminc éves hegedűje is megszólal az idei Auer Fesztiválon
A Mendelssohn Kamarazenekar - augusztus 13-16. között - hatodik alkalommal rendezi meg a veszprémi születésű Auer Lipót, világhírű hegedűművészről elnevezett Auer Fesztivált.
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap