Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Attól hogy bio, nem feltétlenül jó

2020. június 11. 12:00 // Forrás: Ecoport magazin
A bio élelmiszerek hétköznapi és éttermi felhasználása után a borok is követik a bio-bummot, ám a bio nem feltétlenül minőségjelző.

A tudatos táplálkozás napjaink egyik legfontosabb témája. Egyre többen tudni szeretnénk, honnan származik és mi kerül az élelmiszerünkbe. A bor esetében azonban nem kötelező ráírni a címkére, hogy mi van benne.

„Sokan hiszik, hogy a bor csak szőlőből, természetes módon készül és az istenek ajándéka, holott ez nem így van. Sok-sok évtizede már, hogy a konzerv-és feldolgozó iparhoz hasonlóan a borra is külön iparág épült. Ezen borokba legtöbbször a szőlőn kívül más adalékanyagok is kerülnek, ami nekünk, fogyasztóknak a legkockázatosabb, hisz előbb-utóbb bajunk származhat belőle. Igaz a mondás, hogy az vagy, amit megiszol” – mondja Kató András, a Mitiszol? nevű webshop ügyvezetője, mely zászlajára tűzte a felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt, egészséges, tiszta szőlőből, a pincében minimális beavatkozással készült borok képviseletét Magyarországon.

De mit értünk biobor alatt? Bár a köztudatban elterjedt a kifejezés, hivatalosan a „biobor” jelzés nem létezik. A cikkhez mégis ezt az elnevezést választottuk, hisz könnyebben megjegyezhető és leginkább ez van a fejekben. A szakszerű definíció: „ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor.” Minden országban máshogy jelölik és mást értenek a bio alatt, de lényegében akkor beszélhetünk bioborról, ha a szőlőt, amiből készül, ökológiai rendszerben termesztik, vagyis olyan szőlőültetvényről származik, amit természetes módon műveltek. Csak hogy egy példát említsünk: a biotermelés és –gazdálkodási mód tiltja a műtrágyák, növekedésszabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását. Ezt egy zöld certifikáció is jelzi a címkén.

Fotó: Mitiszol?Fotó: Mitiszol?

„A természetes borokban ugyanúgy vannak jó és gyengébb minőségű tételek. A bio nem minőségjelző, hanem csupán azt mutatja, hogy más szemléletben állították elő. Mivel a bor is élelmiszer, mindenkinek a saját egészsége érdekében érdemes átgondolnia, hogy mit fogyaszt. A bioborok ízre is mások, mint nagyipari társaik: minél alacsonyabb kénnel készülnek, annál természetesebb a fogyasztási örömük és vibrációjuk. A mi feladatunk, hogy kiválogassuk a legjobbakat” – hangsúlyozza Kató András, aki szerint a bio élelmiszerek éttermi felhasználása után kezdtél el a borok is elkezdeni a „bio trendet”.

Amerikában, Észak-és Nyugat-Európában már tíz éve lezajlott a bioborok térhódítása, Magyarországon az utóbbi 3-5 évben kezdett el köztudatba kerülni. Ők már 14 éve foglalkoznak természetes borokkal.

Mivel a bioborokat jellemzően kisebb (2-4, de maximum 30 hektáros) családi pincék állítják elő, nagy részük nem szupermarketekben, hanem gasztroboltokban és borszaküzletekben kaphatók. A magyar szőlőtermelésnek nagyjából 3-4%-ából lesz végül biobor, Ausztriában ez a szám majdnem 10%.

Kató szerint a bio módon történő termelésre való átállás növekedhet a jövőben Magyarországon. „Látok mozdulatokat nagyobb birtokoktól is, hogy kísérleteznek az ötlettel, hisz látják, hogy nemzetközi szinten ez egy folyamat. Nem divat, mert a divat múló dolog. Itt arról van szó, hogy az emberiség elmozdult egy fenntarthatóbb irányba. Ez örvendetes, hisz ezzel az egészségünket is kevésbé kockáztatjuk.”

A cikk az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Ge. Á.
további cikkek
Orbán Viktor: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába Orbán Viktor Orbán Viktor: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába Új realitás jön, új dolgok fognak történni - értékelte a miniszterelnök az amerikai elnökválasztást szombaton Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatón. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagyon nagy változás előtt állunk, át fogunk térni a háborús időkből a béke korszakába. tegnap 12:35 Feltárul a rácsokon túli tabusított világ Life&Style Feltárul a rácsokon túli tabusított világ "Egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel.” Dosztojevszkij mondata egyszerre alkalmas arra, hogy felkorbácsolja az indulatokat azoknál, akik a büntetés-végrehajtásban a társadalom jogos revansát látják a bűnözőkkel szemben, de ugyanúgy meg tudja világítani az emberarcúságot azokkal szemben, akik jogerős bírósági ítélettel a kezükben kényszerültek a börtönrácsok mögé. Nem véletlen, hogy ezzel az idézettel találkozik először az, aki az egykori veszprémi várbörtönbe belép. A történelmi falak még őrzik a tömlöcbe zárt betyárok utolsó sóhaját az akasztás előtt, ahogy a koncepciós perekben elítélt politikai foglyok imáit is és azt a szűnni nem akaró morajlást, ami a börtönök folyamatos ébrenlétére jellemző, miközben az idő mégis megmerevedik a raboknak, de ugyanúgy az őröknek is. A várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás nem egy középkori panoptikumot ígér. Nem is csupán egy történelmi utazást a sziklafalon kialakított legendás börtönben. Sokkal inkább egy morális tréning az ember lelkének. tegnap 12:27 TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Life&Style TritonLife – ahol a kiválóság nem extra, hanem alapkövetelmény Az állami egészségügynek és a magánegészségügyi szektornak is ugyanaz a célja a nap végén: a betegek érdekeit a legjobban képviselni. Az ehhez vezető út viszont merőben különbözik, és amíg az állami szektorban sokszor csak egy TAJ-szám a páciens, addig a magánorvosi központok pont arra a bizalomra építkeznek, amire a legnagyobb szüksége van annak, aki valamiért orvoshoz fordul. Legalábbis a TritonLife Csoportnál így gondolkodnak, az eddigi eredményeik pedig úgy tűnik, hogy visszaigazolják ezt a stratégiát, ami még így is csak egy szelete annak a folyamatnak, ahogyan Magyarország egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatója építkezik, többek közt a veszprémi központjaiban. tegnap 12:19 Egy 50 éves szaúdi férfi a magdeburgi támadás elkövetője közélet Egy 50 éves szaúdi férfi a magdeburgi támadás elkövetője Egy 50 éves Magdeburgban dolgozó szaúd-arábiai származású, migrációs hátterű férfi követte el a kelet-németországi város karácsonyi vására elleni támadást – jelentette az M1 aktuális csatorna berlini tudósítója a péntek késő esti híradóban. tegnap 9:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.