Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

Attól hogy bio, nem feltétlenül jó

2020. június 11. 12:00 // Forrás: Ecoport magazin
A bio élelmiszerek hétköznapi és éttermi felhasználása után a borok is követik a bio-bummot, ám a bio nem feltétlenül minőségjelző.

A tudatos táplálkozás napjaink egyik legfontosabb témája. Egyre többen tudni szeretnénk, honnan származik és mi kerül az élelmiszerünkbe. A bor esetében azonban nem kötelező ráírni a címkére, hogy mi van benne.

„Sokan hiszik, hogy a bor csak szőlőből, természetes módon készül és az istenek ajándéka, holott ez nem így van. Sok-sok évtizede már, hogy a konzerv-és feldolgozó iparhoz hasonlóan a borra is külön iparág épült. Ezen borokba legtöbbször a szőlőn kívül más adalékanyagok is kerülnek, ami nekünk, fogyasztóknak a legkockázatosabb, hisz előbb-utóbb bajunk származhat belőle. Igaz a mondás, hogy az vagy, amit megiszol” – mondja Kató András, a Mitiszol? nevű webshop ügyvezetője, mely zászlajára tűzte a felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt, egészséges, tiszta szőlőből, a pincében minimális beavatkozással készült borok képviseletét Magyarországon.

De mit értünk biobor alatt? Bár a köztudatban elterjedt a kifejezés, hivatalosan a „biobor” jelzés nem létezik. A cikkhez mégis ezt az elnevezést választottuk, hisz könnyebben megjegyezhető és leginkább ez van a fejekben. A szakszerű definíció: „ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor.” Minden országban máshogy jelölik és mást értenek a bio alatt, de lényegében akkor beszélhetünk bioborról, ha a szőlőt, amiből készül, ökológiai rendszerben termesztik, vagyis olyan szőlőültetvényről származik, amit természetes módon műveltek. Csak hogy egy példát említsünk: a biotermelés és –gazdálkodási mód tiltja a műtrágyák, növekedésszabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását. Ezt egy zöld certifikáció is jelzi a címkén.

Fotó: Mitiszol?Fotó: Mitiszol?

„A természetes borokban ugyanúgy vannak jó és gyengébb minőségű tételek. A bio nem minőségjelző, hanem csupán azt mutatja, hogy más szemléletben állították elő. Mivel a bor is élelmiszer, mindenkinek a saját egészsége érdekében érdemes átgondolnia, hogy mit fogyaszt. A bioborok ízre is mások, mint nagyipari társaik: minél alacsonyabb kénnel készülnek, annál természetesebb a fogyasztási örömük és vibrációjuk. A mi feladatunk, hogy kiválogassuk a legjobbakat” – hangsúlyozza Kató András, aki szerint a bio élelmiszerek éttermi felhasználása után kezdtél el a borok is elkezdeni a „bio trendet”.

Amerikában, Észak-és Nyugat-Európában már tíz éve lezajlott a bioborok térhódítása, Magyarországon az utóbbi 3-5 évben kezdett el köztudatba kerülni. Ők már 14 éve foglalkoznak természetes borokkal.

Mivel a bioborokat jellemzően kisebb (2-4, de maximum 30 hektáros) családi pincék állítják elő, nagy részük nem szupermarketekben, hanem gasztroboltokban és borszaküzletekben kaphatók. A magyar szőlőtermelésnek nagyjából 3-4%-ából lesz végül biobor, Ausztriában ez a szám majdnem 10%.

Kató szerint a bio módon történő termelésre való átállás növekedhet a jövőben Magyarországon. „Látok mozdulatokat nagyobb birtokoktól is, hogy kísérleteznek az ötlettel, hisz látják, hogy nemzetközi szinten ez egy folyamat. Nem divat, mert a divat múló dolog. Itt arról van szó, hogy az emberiség elmozdult egy fenntarthatóbb irányba. Ez örvendetes, hisz ezzel az egészségünket is kevésbé kockáztatjuk.”

A cikk az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Ge. Á.
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.