2020. december 5.
//
Vilma névnap

Attól hogy bio, nem feltétlenül jó

A bio élelmiszerek hétköznapi és éttermi felhasználása után a borok is követik a bio-bummot, ám a bio nem feltétlenül minőségjelző.

A tudatos táplálkozás napjaink egyik legfontosabb témája. Egyre többen tudni szeretnénk, honnan származik és mi kerül az élelmiszerünkbe. A bor esetében azonban nem kötelező ráírni a címkére, hogy mi van benne.

„Sokan hiszik, hogy a bor csak szőlőből, természetes módon készül és az istenek ajándéka, holott ez nem így van. Sok-sok évtizede már, hogy a konzerv-és feldolgozó iparhoz hasonlóan a borra is külön iparág épült. Ezen borokba legtöbbször a szőlőn kívül más adalékanyagok is kerülnek, ami nekünk, fogyasztóknak a legkockázatosabb, hisz előbb-utóbb bajunk származhat belőle. Igaz a mondás, hogy az vagy, amit megiszol” – mondja Kató András, a Mitiszol? nevű webshop ügyvezetője, mely zászlajára tűzte a felszívódó vegyszerek és gyomirtó nélkül művelt, egészséges, tiszta szőlőből, a pincében minimális beavatkozással készült borok képviseletét Magyarországon.

De mit értünk biobor alatt? Bár a köztudatban elterjedt a kifejezés, hivatalosan a „biobor” jelzés nem létezik. A cikkhez mégis ezt az elnevezést választottuk, hisz könnyebben megjegyezhető és leginkább ez van a fejekben. A szakszerű definíció: „ökológiai rendszerben termesztett szőlőből készült bor.” Minden országban máshogy jelölik és mást értenek a bio alatt, de lényegében akkor beszélhetünk bioborról, ha a szőlőt, amiből készül, ökológiai rendszerben termesztik, vagyis olyan szőlőültetvényről származik, amit természetes módon műveltek. Csak hogy egy példát említsünk: a biotermelés és –gazdálkodási mód tiltja a műtrágyák, növekedésszabályozók és génmanipulációval előállított szaporító anyagok bármilyen alkalmazását. Ezt egy zöld certifikáció is jelzi a címkén.

Fotó: Mitiszol?Fotó: Mitiszol?

„A természetes borokban ugyanúgy vannak jó és gyengébb minőségű tételek. A bio nem minőségjelző, hanem csupán azt mutatja, hogy más szemléletben állították elő. Mivel a bor is élelmiszer, mindenkinek a saját egészsége érdekében érdemes átgondolnia, hogy mit fogyaszt. A bioborok ízre is mások, mint nagyipari társaik: minél alacsonyabb kénnel készülnek, annál természetesebb a fogyasztási örömük és vibrációjuk. A mi feladatunk, hogy kiválogassuk a legjobbakat” – hangsúlyozza Kató András, aki szerint a bio élelmiszerek éttermi felhasználása után kezdtél el a borok is elkezdeni a „bio trendet”.

Amerikában, Észak-és Nyugat-Európában már tíz éve lezajlott a bioborok térhódítása, Magyarországon az utóbbi 3-5 évben kezdett el köztudatba kerülni. Ők már 14 éve foglalkoznak természetes borokkal.

Mivel a bioborokat jellemzően kisebb (2-4, de maximum 30 hektáros) családi pincék állítják elő, nagy részük nem szupermarketekben, hanem gasztroboltokban és borszaküzletekben kaphatók. A magyar szőlőtermelésnek nagyjából 3-4%-ából lesz végül biobor, Ausztriában ez a szám majdnem 10%.

Kató szerint a bio módon történő termelésre való átállás növekedhet a jövőben Magyarországon. „Látok mozdulatokat nagyobb birtokoktól is, hogy kísérleteznek az ötlettel, hisz látják, hogy nemzetközi szinten ez egy folyamat. Nem divat, mert a divat múló dolog. Itt arról van szó, hogy az emberiség elmozdult egy fenntarthatóbb irányba. Ez örvendetes, hisz ezzel az egészségünket is kevésbé kockáztatjuk.”

A cikk az Ecoport magazin 2020/1. számában jelent meg.

Ge. Á.

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.