Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

Ovádi Péter az elmúlt hónapok parlamenti munkájáról

2020. június 18. 4:00
A koronavírus járvány példátlan kihívás elé állította hazánkat a közelmúltban. A kormány az elmúlt hónapban több rendkívüli intézkedést tett a magyar emberek életének, a gazdaság stabilitásának megőrzése, a munkahelyek és a családok védelme érdekében - mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő pénteken tartott sajtótájékoztatóján, amelyen összefoglalta az elmúlt hónapok eseményeit és a parlamenti munkát.

A kormánypárti képviselő kiemelte, hogy az azonnali intézkedések több mint 3000 milliárd forintot hagynak ott a gazdaságban, amely nagy segítség lehet abban, hogy az eddig elért gazdasági eredményeket megőrizzék.

Az eddigi intézkedések közül kiemelte, hogy

  • a magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettsége az év végéig felfüggesztésre került,
  • több mint 81 ezer, a járványhelyzettel leginkább érintett kisvállalkozó kapott mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól. (pl.: taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, előadó-művészet)
  • a kisvállalkozások a március 1-je előtti kata-tartozásukra haladékot kaptak,
  • 24 szakmában, főként a turizmusban, az agrárium területén, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (amely nem haladhatja meg a 7710 forintot).
  • a végrehajtások a veszélyhelyzet idejére felfüggesztésre kerültek, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1-től 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni,
  • a munkavállalási szabályok rugalmasabbá váltak.

Április 6-a után kezdetét vette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza. Az akcióterv legfontosabb célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz.

A gazdaságvédelmi akcióterv 5 fő pillére és legfontosabb intézkedéseiben a következő pontokat emelte ki Ovádi Péter:

  • A munkák leállásának idejére a kieső munkabér 70 százalékát az állam 3 hónapra átvállalja. A munkahelyvédelmi bértámogatási program a veszélyhelyzet idején csökkentett munkaidős foglalkoztatást tesz lehetővé a válság következtében nehéz gazdasági helyzetbe került vállalkozásoknál. A támogatás azt a célt szolgálja, hogy a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozásoknál
  • a leépítéseket megelőzze, a munkahelyeket megvédje. Veszprém megyében ezt a segítséget eddig több mint 10 500 főre vették igénybe.
  • A kormány 3 hónapra átvállalja a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörben dolgozó diplomások bérének 40 százalékát, mert a jól képzett mérnökök munkájára nagy szüksége van a többieknek is a gazdaság újraindításakor. Megyénkben ezt eddig több mint 1100 főre igényelték.
  • Július 1-jétől két százalékponttal - 17,5 százalékról 15,5 százalékra - csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, ezáltal segítve az álláshelyek megőrzését.
  • A kisvállalati adó kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal - 12 százalékról 11 százalékra - csökken, ami mintegy 10 milliárd forintot hagy jövőre mintegy 51 ezer vállalkozásnál.
  • A turisztikai ágazat újraindítását további adóintézkedésekkel segíti a kormány, így például a vendégeknek 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, helyettük az állam megfizeti.

Így is előfordult, hogy valaki elvesztette a munkahelyét a vírus okozta gazdasági recesszió miatt. Ennek kezelésére a kormány munkahelyteremtési programot hirdetett, amely kapcsán a képviselő a következőket emelte ki:

  • A munkavállalóikat megtartó cégek számára technológiafejlesztésre, digitális és energiahatékonysági beruházásra összesen több százmilliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok.
  • Veszprém több nagyvállalata is nyert a HIPA Versenyképességet Nővelő Támogatási Programján, és további pályázatok várnak elbírálásra. A Külügyminisztériumban átvehette már a támogatási szerződését a Velo-Siemens eAutomotive Hungary Kft. és a Balaton Bútor Kft. és a VESZ-MONT 200 Kft.
  • A szabad munkaerő továbbképzéseken és átképzéseken vehet részt online távoktatási formában.
  • A képzések tandíjainak meghatározó részét átvállalja az állam.

További gazdasági intézkedéseket is hozott a kormány, ezen belül a kiemelt ágazatok megerősítésére is külön hangsúlyt helyezetett. A nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok, azaz az építőipar, a közlekedés, a logisztika, az idegenforgalom, a kreatív ipar, az egészségipar, és az élelmiszeripar is többletforrásra számíthatnak.

A finanszírozásról pedig úgy nyilatkozott Ovádi Péter, hogy

A magyar vállalkozások számos alacsony kamatozású, kedvezményes hitelt vehetnek fel akár bér- vagy működési költségeik, akár  fejlesztési céljaik finanszírozására. (A kedvező kamatozású vállalati hitelek összege csaknem 2 ezer milliárd forint, amelyekhez többféle állami garanciaprogram kapcsolódik.) A kormány tőkeprogramot indít a magyar vállalkozások védelmére az ellenséges felvásárlásokkal szemben.

A családvédelem kapcsán pedig további három intézkedést emelt ki:

  • A veszélyhelyzet idejére meghosszabbításra kerültek a gyes, gyed, és gyet támogatások.
  • A kormány megvédi a családtámogatásokat, így megmarad például a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény és a bölcsődéket is tovább építik.
  • 2021-től kezdődően folyamatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Ovádi Péter szót ejtett a jelenlegi parlamenti munkáról is, ahol megkezdődött a 2021-es költségvetés vitája. 

Elkeserítő volt látni, hogy a vita kezdetén az ellenzéki padsorok üresek voltak, a bal oldal az egyik legfontosabb téma tárgyalását nem gondolta annyira jelentősnek, hogy tiszteletét tegye az ülésteremben. A szerdai vitanap folyamán én is örömömet fejeztem ki a költségvetés tervezetet illetően, hiszen Magyarország Kormánya és az előző évek költségvetései hosszú idő után újra lehetővé tették a vidék fejlesztését. Köszönhetően a Modern Városok Programnak, és a Magyar Falu Programnak a vidéki városoknak és kistelepüléseknek lehetősége nyílt óriási beruházások megvalósítására.  A jelenlegi tervezetben Modern Városok Programra 50 mrd, a Magyar Falu Programra pedig további 90 mrd. forint áll rendelkezésre. A 2021-es költségvetés a gazdaság újraindítását célzó kiemelt programokra, fejlesztésekre, beruházásokra, továbbá a foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos intézkedésekre a Gazdaságvédelmi Alapon keresztül 2021-ben 2550 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít

- fogalmazott a képviselő.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.