2020. december 5.
//
Vilma névnap

Ovádi Péter az elmúlt hónapok parlamenti munkájáról

2020. június 18. 3:00
A koronavírus járvány példátlan kihívás elé állította hazánkat a közelmúltban. A kormány az elmúlt hónapban több rendkívüli intézkedést tett a magyar emberek életének, a gazdaság stabilitásának megőrzése, a munkahelyek és a családok védelme érdekében - mondta el Ovádi Péter országgyűlési képviselő pénteken tartott sajtótájékoztatóján, amelyen összefoglalta az elmúlt hónapok eseményeit és a parlamenti munkát.

A kormánypárti képviselő kiemelte, hogy az azonnali intézkedések több mint 3000 milliárd forintot hagynak ott a gazdaságban, amely nagy segítség lehet abban, hogy az eddig elért gazdasági eredményeket megőrizzék.

Az eddigi intézkedések közül kiemelte, hogy

 • a magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettsége az év végéig felfüggesztésre került,
 • több mint 81 ezer, a járványhelyzettel leginkább érintett kisvállalkozó kapott mentességet június végéig a kisadózó vállalkozások tételes adója, a kata megfizetése alól. (pl.: taxis személyszállítás, fodrászat, szépségápolás, előadó-művészet)
 • a kisvállalkozások a március 1-je előtti kata-tartozásukra haladékot kaptak,
 • 24 szakmában, főként a turizmusban, az agrárium területén, a vendéglátásban és a médiaszolgáltatásban működő cégeknek nem kell járulékot fizetniük, és dolgozóik is kedvezményesen adózhatnak, csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük (amely nem haladhatja meg a 7710 forintot).
 • a végrehajtások a veszélyhelyzet idejére felfüggesztésre kerültek, a fennálló adótartozásokat elég lesz a veszélyhelyzet lejárta után befizetni,
 • a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1-től 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni,
 • a munkavállalási szabályok rugalmasabbá váltak.

Április 6-a után kezdetét vette a gazdaságvédelmi akcióterv második szakasza. Az akcióterv legfontosabb célja, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a koronavírus tönkretesz.

A gazdaságvédelmi akcióterv 5 fő pillére és legfontosabb intézkedéseiben a következő pontokat emelte ki Ovádi Péter:

 • A munkák leállásának idejére a kieső munkabér 70 százalékát az állam 3 hónapra átvállalja. A munkahelyvédelmi bértámogatási program a veszélyhelyzet idején csökkentett munkaidős foglalkoztatást tesz lehetővé a válság következtében nehéz gazdasági helyzetbe került vállalkozásoknál. A támogatás azt a célt szolgálja, hogy a járvány miatt nehézségekkel küzdő vállalkozásoknál
 • a leépítéseket megelőzze, a munkahelyeket megvédje. Veszprém megyében ezt a segítséget eddig több mint 10 500 főre vették igénybe.
 • A kormány 3 hónapra átvállalja a kutatási, fejlesztési és innovációs munkakörben dolgozó diplomások bérének 40 százalékát, mert a jól képzett mérnökök munkájára nagy szüksége van a többieknek is a gazdaság újraindításakor. Megyénkben ezt eddig több mint 1100 főre igényelték.
 • Július 1-jétől két százalékponttal - 17,5 százalékról 15,5 százalékra - csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, amely fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, ezáltal segítve az álláshelyek megőrzését.
 • A kisvállalati adó kulcsa 2021. január 1-jétől egy százalékponttal - 12 százalékról 11 százalékra - csökken, ami mintegy 10 milliárd forintot hagy jövőre mintegy 51 ezer vállalkozásnál.
 • A turisztikai ágazat újraindítását további adóintézkedésekkel segíti a kormány, így például a vendégeknek 2020. december 31-éig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót, helyettük az állam megfizeti.

Így is előfordult, hogy valaki elvesztette a munkahelyét a vírus okozta gazdasági recesszió miatt. Ennek kezelésére a kormány munkahelyteremtési programot hirdetett, amely kapcsán a képviselő a következőket emelte ki:

 • A munkavállalóikat megtartó cégek számára technológiafejlesztésre, digitális és energiahatékonysági beruházásra összesen több százmilliárd forintnyi keretösszeggel jelennek meg pályázatok.
 • Veszprém több nagyvállalata is nyert a HIPA Versenyképességet Nővelő Támogatási Programján, és további pályázatok várnak elbírálásra. A Külügyminisztériumban átvehette már a támogatási szerződését a Velo-Siemens eAutomotive Hungary Kft. és a Balaton Bútor Kft. és a VESZ-MONT 200 Kft.
 • A szabad munkaerő továbbképzéseken és átképzéseken vehet részt online távoktatási formában.
 • A képzések tandíjainak meghatározó részét átvállalja az állam.

További gazdasági intézkedéseket is hozott a kormány, ezen belül a kiemelt ágazatok megerősítésére is külön hangsúlyt helyezetett. A nagy hagyományokkal rendelkező ágazatok, azaz az építőipar, a közlekedés, a logisztika, az idegenforgalom, a kreatív ipar, az egészségipar, és az élelmiszeripar is többletforrásra számíthatnak.

A finanszírozásról pedig úgy nyilatkozott Ovádi Péter, hogy

A magyar vállalkozások számos alacsony kamatozású, kedvezményes hitelt vehetnek fel akár bér- vagy működési költségeik, akár  fejlesztési céljaik finanszírozására. (A kedvező kamatozású vállalati hitelek összege csaknem 2 ezer milliárd forint, amelyekhez többféle állami garanciaprogram kapcsolódik.) A kormány tőkeprogramot indít a magyar vállalkozások védelmére az ellenséges felvásárlásokkal szemben.

A családvédelem kapcsán pedig további három intézkedést emelt ki:

 • A veszélyhelyzet idejére meghosszabbításra kerültek a gyes, gyed, és gyet támogatások.
 • A kormány megvédi a családtámogatásokat, így megmarad például a CSOK, az autóvásárlási kedvezmény és a bölcsődéket is tovább építik.
 • 2021-től kezdődően folyamatosan visszaépítik a 13. havi nyugdíjat.

Ovádi Péter szót ejtett a jelenlegi parlamenti munkáról is, ahol megkezdődött a 2021-es költségvetés vitája. 

Elkeserítő volt látni, hogy a vita kezdetén az ellenzéki padsorok üresek voltak, a bal oldal az egyik legfontosabb téma tárgyalását nem gondolta annyira jelentősnek, hogy tiszteletét tegye az ülésteremben. A szerdai vitanap folyamán én is örömömet fejeztem ki a költségvetés tervezetet illetően, hiszen Magyarország Kormánya és az előző évek költségvetései hosszú idő után újra lehetővé tették a vidék fejlesztését. Köszönhetően a Modern Városok Programnak, és a Magyar Falu Programnak a vidéki városoknak és kistelepüléseknek lehetősége nyílt óriási beruházások megvalósítására.  A jelenlegi tervezetben Modern Városok Programra 50 mrd, a Magyar Falu Programra pedig további 90 mrd. forint áll rendelkezésre. A 2021-es költségvetés a gazdaság újraindítását célzó kiemelt programokra, fejlesztésekre, beruházásokra, továbbá a foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos intézkedésekre a Gazdaságvédelmi Alapon keresztül 2021-ben 2550 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít

- fogalmazott a képviselő.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.