2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Különleges versennyel veszi kezdetét a strandkézilabda-szezon

Tizenöt női és tizenöt férfiegyüttes részvételével idén is megrendezi hagyományos strandkézilabda-bajnokságát a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). A hétvégén Alsóörsön indulnak a küzdelmek.

Több mint három hónap elteltével ismét kézilabdaeseményt rendeznek hazánkban. A hétvégén ugyanis megkezdődik az idei strandkézilabda-idény, természetesen a járványügyi előírások szigorú betartása mellett.

Kötelességünk betartani a kormány járványügyi előírásait. A versenyzőket el kell határolnunk a strandolóktól, noha megfelelő távolságból természetesen követhető lesz az esemény. Minden helyszínen mentőtiszt és mentőautó áll majd készenlétben. Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért, folyamatos lesz például a lázmérés. Vannak olyanok, akik a családjuk biztonsága érdekben nem vállalták az idei megmérettetést. Akik viszont neveztek, már nagyon várják a rajtot

– mondta el portálunknak Horváth Péter versenyigazgató, nemzetközi játlékvezető.

Horváth Péter: Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért - Fotó: MKSZ (archív)Horváth Péter: Mindent elkövetünk a résztvevők biztonságáért - Fotó: MKSZ (archív)

A vírushelyzet miatt a korábbi években megszokott tíz-tizenkét forduló helyett idén összesen hat kört rendeznek. A kvalifikációs versenyeken elért helyezések alapján pontokat gyűjtenek a résztvevő együttesek. Az augusztus 1-jén és 2-án sorra kerülő döntőben – melynek helyszíne egyelőre még nem ismert – a legjobb tíz-tíz csapat szerepel majd. A nemzeti bajnokság győztesei a Bajnokok Tornája döntőjében indulhatnak.

A hazai küzdelemsorozat a június 20-21-ei Magyar Kupával veszi kezdetét Alsóörsön, amely fontos újdonságot is tartogat a résztvevők számára.

Különleges nyitóesemény előtt állunk. Amellett, hogy a kétnapos viadal végén kihirdetik a Magyar Kupa-győztest, az első két-két helyezett automatikusan bejut az országos döntőbe. A többi alakulat pedig másfélszeres szorzóval kvalifikációs pontokat szerez, amelyek beleszámítanak a bajnoki versengésbe. Ez által is szeretnénk népszerűbbé tenni a strandkézilabda-szezon nyitányát és emelni a Magyar Kupa rangját – húzta alá Horváth Péter, aki a közelmúltban nagysikerű strandkézilabda szakmai anyag online publikálásában működött közre. A héten pedig – szintén online – strandkézi-specifikus játékvezetői képzést is szerveznek a szövetség illetékesei.

Július 4-5-től négy hétvégén át Agárd, a Lupa-tó, Balatonfüred, majd Balatonakarattya várja a mezőnyt. A budakalászi Lupa-tó European Beachandball Tour (EBT) esemény házigazdája lesz.

A hétvégén Alsóörsön randevúznak a strandkézi szerelmesei - Fotó: MKSZ (archív)A hétvégén Alsóörsön randevúznak a strandkézi szerelmesei - Fotó: MKSZ (archív)

A Lupa-tónál a magyar bajnokságban résztvevő együttesek mellett vélhetően több külföldi csapat is homokra lép majd. Az EBT-sorozat körül azonban még sok a bizonytalanság, jelenleg nem lehet tudni, hogy milyen formában valósulhat meg a jövő májusi döntő.

A strandkézilabda tornákon évek óta részt vesznek veszprémi fiatalok és alacsonyabb osztályokban szereplő Veszprém megyei játékosok.

Strandkézilabda-nemzet vagyunk. Ne feledjük, hogy Gulyás István nemcsak a férfi terem-, hanem a strandkézilabda-válogatott szövetségi kapitánya is, aki az elmúlt években az ifjúsági és a juniorcsapatokkal is sokat dolgozott. Nagyon sok fiatalt bevezetett a szakág rejtelmeibe. A veszprémi fiatalok klub- és válogatott szinten is meghatározóvá váltak a strandkézilabda-életben. Jeles példája ennek a teremben is remeklő Melnyicsuk Viktor, aki két éve kezdett strandkézilabdázni, mára pedig az egyik legjobb játékossá vált. Egyértelműen látszik tehát a párhuzamos fejlődési lehetőség

– fogalmazott a kiváló játékvezető.


A nemzeti strandkézilabda-bajnokság 2020-as programja:

Június 20-21., Alsóörs: Magyar Kupa
Július 4-5., Agárd: bajnoki kvalifikáció
Július 10-11-12., Lupa-tó (Budakalász): EBT
Július 18-19., Balatonfüred: bajnoki kvalifikáció
Július 25-26., Balatonakarattya: bajnoki kvalifikáció
Augusztus 1-2.: országos bajnoki döntő

Zatkalik Dávid

További cikkek

Milák ezüstérme, csapataink győzelme – napi összefoglaló
Milák ezüstérme, csapataink győzelme – napi összefoglaló
Milák Kristóf érte el a magyarok közül a legjobb eredményt szombaton a tokiói olimpián, a 200 méter pillangón olimpiai bajnok úszó 100 méter pillangón 49.68 másodperces Európa-csúccsal lett ezüstérmes.
Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott
Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra a tokiói olimpián, miután három vereség után a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot, szombaton.
Kapuscsere a magyar női kézilabda-válogatottnál
Kapuscsere a magyar női kézilabda-válogatottnál
Janurik Kinga helyére Szikora Melinda került be a magyar női kézilabda-válogatott keretébe a tokiói olimpián.
Kikapott az oroszoktól és nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott
Kikapott az oroszoktól és nehéz helyzetben a női kézilabda-válogatott
A magyar női kézilabda-válogatott 38-31-es vereséget szenvedett a címvédő oroszoktól a tokiói olimpián csütörtökön, ezzel nehéz helyzetbe került a csoportból való továbbjutás szempontjából.
Sztársportolók különleges versenye a Kékszalagon
Sztársportolók különleges versenye a Kékszalagon
Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a múlt héten rendezett Kékszalag első napján egy új, Magyarországon korábban még nem látott vízi eszközzel is izgalmas bajnokság zajlott, méghozzá világklasszis kézilabdázók részvételével.