2020. október 20.
//
Vendel névnap

Válasz a munkanélküliségre: speciális katonai tartalékos szolgálat

Speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatra várják a honvédelem iránt érdeklődőket Veszprém megyében is, amelynek keretében a féléves kiképzés közben fizetést és költségtérítést is kínál a Honvédség. Az első csoport kiképzése hamarosan elkezdődik, mi pedig ott voltunk a jelentkezésnél.

Veszprém megyéből ezidáig 23-an regisztráltak és estek át sikeresen az orvosi alkalmassági vizsgálaton azok közül, akik a Honvédelmi Minisztérium és a Kormány által életre hívott speciális tartalékos szolgálatra jelentkeztek. Szerda délelőtt a pszichológiai felmérés zajlott éppen, amikor meglátogattuk a Toborzóirodát.

Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatot azért is hívták életre, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik a koronavírus miatt vesztették el a munkahelyüket, de érdeklődnek a honvédelmi pálya iránt és látnak benne lehetőséget.

A program keretében a jelentkezők – miután sikeresen átestek az alapfokú egészségügyi és pszichológiai teszteken – egy hat hónapos kiképzésen vesznek részt. E felkészítés során elsajátítják az alap katonai szolgálat legfontosabb ismereteit, fizikai, elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek a tartalékosok.

A fél év alatt a honvédség fizetést is biztosít számukra, valamint utazási költségtérítés és ingyenes étkezés is jár.

Soós Gyula hozzátette, hogy a hat hónap alatt bármikor dönthet úgy a jelentkező, hogy abbahagyja és kilép a programból, de ugyanígy szerződéses katonának is állhat. Utóbbiról egyébként a kiképzés után már kötelező lesz dönteni, ekkor is választhatják a szerződéses jogviszonyt, vagy azt, hogy más területen folytatják életüket.

A kiképzés várhatóan július 1-jén indul Várpalotán, az viszont még kérdéses, hogy hány fővel, hiszen folyamatosan érkeznek a központba a jelentkezési lapok Soós Gyula tájékoztatása szerint.

Látogatásunk során sikerült beszélnünk az egyik jelentkezővel is. Gyurkity Dominik korábban a logisztikában dolgozott, de a járvány miatt hónapokkal ezelőtt megszűnt az állása. Mivel a családjában többen is a katonai pályát választották, így számára sem volt újdonság ez a terület. Elmondta, hogy már korábban is foglalkoztatta ez a hivatás, most a program pedig adta magát, hogy jelentkezzen. A speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálat előnyei közt említette, hogy a kiképzés hétköznapokon, napi 6 órában zajlik, így családjától és szeretteitől sem kell távol lennie ez idő alatt.

Nyitókép: MH HFKP

Kapcsolódó cikk
A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből
Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Trump Nevadában, Biden Észak-Karolinában kampányolt
Mind Nevada, mind Észak-Karolina úgynevezett csatatér- vagy ingadozó - vagyis nem egyértelműen demokratákra vagy republikánusokra voksoló - államnak számít, noha Nevadában 2004 óta nem győzött republikánus, Észak-Karolinában 2008 óta pedig demokrata párti elnökjelölt.
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A második világháború előtti utolsó békeéveket bemutató kiállítás nyílik a Laczkó Dezső Múzeumban
A Magyar Világ 1938-1940 című kiállítás a világháború előtti utolsó békeévek társadalmát, eseményeit, gondolkodását mutatja be.
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Így zárultak az önkormányzati választások Veszprém megyében
Négy településen: Balatonfűzfőn, Balatonszepezden, Megyeren és Szigligeten tartottak időközi választásokat vasárnap.
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
Őszinte kommunikációval, figyelemmel kikerülhetők az online világ csapdái
A cyber tér veszélyeiről és egyben lehetőségeiről tartottak kétnapos konferenciát a Veszprém Agórában a hétvégén.
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Jól sáfárkodtunk az elmúlt harminc évvel
Kiállítással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg Veszprém és az önkormányzatiság eddigi harminc évéről szombaton a Hangvillában, ahol egykori és a jelenlegi polgármester mondtak beszédet.