2022. január 23.
//
Zelma névnap

Válasz a munkanélküliségre: speciális katonai tartalékos szolgálat

Speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatra várják a honvédelem iránt érdeklődőket Veszprém megyében is, amelynek keretében a féléves kiképzés közben fizetést és költségtérítést is kínál a Honvédség. Az első csoport kiképzése hamarosan elkezdődik, mi pedig ott voltunk a jelentkezésnél.

Veszprém megyéből ezidáig 23-an regisztráltak és estek át sikeresen az orvosi alkalmassági vizsgálaton azok közül, akik a Honvédelmi Minisztérium és a Kormány által életre hívott speciális tartalékos szolgálatra jelentkeztek. Szerda délelőtt a pszichológiai felmérés zajlott éppen, amikor meglátogattuk a Toborzóirodát.

Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatot azért is hívták életre, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik a koronavírus miatt vesztették el a munkahelyüket, de érdeklődnek a honvédelmi pálya iránt és látnak benne lehetőséget.

A program keretében a jelentkezők – miután sikeresen átestek az alapfokú egészségügyi és pszichológiai teszteken – egy hat hónapos kiképzésen vesznek részt. E felkészítés során elsajátítják az alap katonai szolgálat legfontosabb ismereteit, fizikai, elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek a tartalékosok.

A fél év alatt a honvédség fizetést is biztosít számukra, valamint utazási költségtérítés és ingyenes étkezés is jár.

Soós Gyula hozzátette, hogy a hat hónap alatt bármikor dönthet úgy a jelentkező, hogy abbahagyja és kilép a programból, de ugyanígy szerződéses katonának is állhat. Utóbbiról egyébként a kiképzés után már kötelező lesz dönteni, ekkor is választhatják a szerződéses jogviszonyt, vagy azt, hogy más területen folytatják életüket.

A kiképzés várhatóan július 1-jén indul Várpalotán, az viszont még kérdéses, hogy hány fővel, hiszen folyamatosan érkeznek a központba a jelentkezési lapok Soós Gyula tájékoztatása szerint.

Látogatásunk során sikerült beszélnünk az egyik jelentkezővel is. Gyurkity Dominik korábban a logisztikában dolgozott, de a járvány miatt hónapokkal ezelőtt megszűnt az állása. Mivel a családjában többen is a katonai pályát választották, így számára sem volt újdonság ez a terület. Elmondta, hogy már korábban is foglalkoztatta ez a hivatás, most a program pedig adta magát, hogy jelentkezzen. A speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálat előnyei közt említette, hogy a kiképzés hétköznapokon, napi 6 órában zajlik, így családjától és szeretteitől sem kell távol lennie ez idő alatt.

Nyitókép: MH HFKP

Kapcsolódó cikk
A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből
Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.
Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.