Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Válasz a munkanélküliségre: speciális katonai tartalékos szolgálat

2020. június 21. 4:00
Speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatra várják a honvédelem iránt érdeklődőket Veszprém megyében is, amelynek keretében a féléves kiképzés közben fizetést és költségtérítést is kínál a Honvédség. Az első csoport kiképzése hamarosan elkezdődik, mi pedig ott voltunk a jelentkezésnél.

Veszprém megyéből ezidáig 23-an regisztráltak és estek át sikeresen az orvosi alkalmassági vizsgálaton azok közül, akik a Honvédelmi Minisztérium és a Kormány által életre hívott speciális tartalékos szolgálatra jelentkeztek. Szerda délelőtt a pszichológiai felmérés zajlott éppen, amikor meglátogattuk a Toborzóirodát.

Soós Gyula őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy a speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálatot azért is hívták életre, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik a koronavírus miatt vesztették el a munkahelyüket, de érdeklődnek a honvédelmi pálya iránt és látnak benne lehetőséget.

A program keretében a jelentkezők – miután sikeresen átestek az alapfokú egészségügyi és pszichológiai teszteken – egy hat hónapos kiképzésen vesznek részt. E felkészítés során elsajátítják az alap katonai szolgálat legfontosabb ismereteit, fizikai, elméleti és gyakorlati képzésen is részt vesznek a tartalékosok.

A fél év alatt a honvédség fizetést is biztosít számukra, valamint utazási költségtérítés és ingyenes étkezés is jár.

Soós Gyula hozzátette, hogy a hat hónap alatt bármikor dönthet úgy a jelentkező, hogy abbahagyja és kilép a programból, de ugyanígy szerződéses katonának is állhat. Utóbbiról egyébként a kiképzés után már kötelező lesz dönteni, ekkor is választhatják a szerződéses jogviszonyt, vagy azt, hogy más területen folytatják életüket.

A kiképzés várhatóan július 1-jén indul Várpalotán, az viszont még kérdéses, hogy hány fővel, hiszen folyamatosan érkeznek a központba a jelentkezési lapok Soós Gyula tájékoztatása szerint.

Látogatásunk során sikerült beszélnünk az egyik jelentkezővel is. Gyurkity Dominik korábban a logisztikában dolgozott, de a járvány miatt hónapokkal ezelőtt megszűnt az állása. Mivel a családjában többen is a katonai pályát választották, így számára sem volt újdonság ez a terület. Elmondta, hogy már korábban is foglalkoztatta ez a hivatás, most a program pedig adta magát, hogy jelentkezzen. A speciális önkéntes katonai tartalékos szolgálat előnyei közt említette, hogy a kiképzés hétköznapokon, napi 6 órában zajlik, így családjától és szeretteitől sem kell távol lennie ez idő alatt.

Nyitókép: MH HFKP

Kapcsolódó cikk
A Balaton-part és a Honvédség is kiút lehet a munkanélküliségből
Megtartotta a koronavírus járvány kitörése óta első vezetői értekezletét a Veszprém Megyei Kormányhivatal. Az ülésen az önkéntes tartalékos szolgálatról is tájékoztatást adtak.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.