Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Máriók és varázslók / Veszprémi Tavaszi Fesztivál

2008. április 3. 12:21
Két különböző műfajban is láthatta Thomas Mann Márió és a varázsló című művét, aki tegnap a Veszprémi Tavaszi Fesztivál soron következő előadására a SÉD Filmszínházba látogatott.A Miskolci Nemzeti színház tánctagozatának Cipolla címet viselő koreográfiáját Majoros István betegsége miatt csak felvételről láthatta a közönség, ennek ellenére az este rendkívüli színházi élményt nyújtott. A Pannon Várszínház társulata ez alakalommal is a már megszokott, magas színvonalat hozta.

Krámer György a miskolci tánctagozat táncos koreográfusa az előadás megszületése óta vágyott arra, hogy egy napon, egymás után, ugyan azon estén mutathassák be a Cipolla című produkciót a Pannon Várszínház prózai előadásával. Ezt a lehetőséget teremtette meg, teremtette volna meg a Veszprémi Tavaszi Fesztivál - ahol az eredeti tervek szerint a miskolciak táncoltak volna először majd egy rövid szünet után léptek volna színpadra a pannonosok. Néhány napja viszont kórházba került az egyik főszereplő, Majoros István, így távollétében nem léptek színpadra a táncosok.

A Pannon Várszínház Márió és a varázsló című előadását a színházban megjelent gyerekcsoportok is döbbent figyelemmel nézték végig. Ami nem csoda, hiszen ezen az estén is, egy színvonalas, aprolékosan kidolgozott, profi produkciót láthattunk. Már az első jelenet megteremti a feszült hangulatot. A fiatalok szépen formálják meg Cipolla közönségének sokszínűségét, az ezerarcú közönséget. Az előadás során aztán megszűnnek, összemosódnak az egyéniségek. Kialakul az irányítható, behódolt tömeg, akik birkanyájként követik a varázsló minden óhaját. A Cipollát játszó Egyed Brigitta talán idei legzseniálisabb alakítását nyújtotta. Már puszta megjelenével félelmet, frusztrációt kelt a nézőben. Testtartásából, mozgásából és hanglejtéséből is sugárzik az ördögi erő. Az előadás során tökéletesen kezeli, irányítja a színpadon partnereit, miközben a nézőtéren ülő közönséggel is egy bensőséges kapcsolatot teremt. A fiát kísérő apa szerepében, Zayzon Csaba játéka finom, visszafogott, pontosan illik a megformált karakterhez. Talán az előadás legszebb jelenete, amikor fiát védelmezi az őket támadó, hipnotizált tömegtől.


A színpadi mozgás aprólékos kidolgozottsága a rendezőt dícséri. Minden mozdulat kifejező, és maximálisan a helyén van, ami segíti a katartikus összhatást.

A Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának produkcióját felvételről láthatta a közönség. Bár nagyon sok közös vonás fedezhető fel a két előadásban, összességében még sem ugyan azt a művet látjuk. Már csak azért sem, mert a Kozma Attila koreografálta táncprodukció nem meséli el a Thomas Mann féle történetet, egyedül Cipolla alakját és közönségére gyakorolt hatását viszi a színpadra. Központi kérdés nem a történet, hanem a manipuláció - amit egy történet elmesélése nélkül is átérzünk, hiszen minden nap ez vesz körül bennünket.

Krámer György Cipolla szerepében olykor maga a megtestesült gonosz, szenvedélyessége olykor mégis szerethetővé teszi.

Bár egy felvétel nem mérhető össze egy élőben látott produkcióval, ettől függtlenül, a manapság oly divatos kifejezéssel élve: átjött. Gratulálunk!

Füssy Angéla
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.