2022. január 28.
//
Károly, névnap

Máriók és varázslók / Veszprémi Tavaszi Fesztivál

2008. április 3. 11:21
Két különböző műfajban is láthatta Thomas Mann Márió és a varázsló című művét, aki tegnap a Veszprémi Tavaszi Fesztivál soron következő előadására a SÉD Filmszínházba látogatott.A Miskolci Nemzeti színház tánctagozatának Cipolla címet viselő koreográfiáját Majoros István betegsége miatt csak felvételről láthatta a közönség, ennek ellenére az este rendkívüli színházi élményt nyújtott. A Pannon Várszínház társulata ez alakalommal is a már megszokott, magas színvonalat hozta.

Krámer György a miskolci tánctagozat táncos koreográfusa az előadás megszületése óta vágyott arra, hogy egy napon, egymás után, ugyan azon estén mutathassák be a Cipolla című produkciót a Pannon Várszínház prózai előadásával. Ezt a lehetőséget teremtette meg, teremtette volna meg a Veszprémi Tavaszi Fesztivál - ahol az eredeti tervek szerint a miskolciak táncoltak volna először majd egy rövid szünet után léptek volna színpadra a pannonosok. Néhány napja viszont kórházba került az egyik főszereplő, Majoros István, így távollétében nem léptek színpadra a táncosok.

A Pannon Várszínház Márió és a varázsló című előadását a színházban megjelent gyerekcsoportok is döbbent figyelemmel nézték végig. Ami nem csoda, hiszen ezen az estén is, egy színvonalas, aprolékosan kidolgozott, profi produkciót láthattunk. Már az első jelenet megteremti a feszült hangulatot. A fiatalok szépen formálják meg Cipolla közönségének sokszínűségét, az ezerarcú közönséget. Az előadás során aztán megszűnnek, összemosódnak az egyéniségek. Kialakul az irányítható, behódolt tömeg, akik birkanyájként követik a varázsló minden óhaját. A Cipollát játszó Egyed Brigitta talán idei legzseniálisabb alakítását nyújtotta. Már puszta megjelenével félelmet, frusztrációt kelt a nézőben. Testtartásából, mozgásából és hanglejtéséből is sugárzik az ördögi erő. Az előadás során tökéletesen kezeli, irányítja a színpadon partnereit, miközben a nézőtéren ülő közönséggel is egy bensőséges kapcsolatot teremt. A fiát kísérő apa szerepében, Zayzon Csaba játéka finom, visszafogott, pontosan illik a megformált karakterhez. Talán az előadás legszebb jelenete, amikor fiát védelmezi az őket támadó, hipnotizált tömegtől.


A színpadi mozgás aprólékos kidolgozottsága a rendezőt dícséri. Minden mozdulat kifejező, és maximálisan a helyén van, ami segíti a katartikus összhatást.

A Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának produkcióját felvételről láthatta a közönség. Bár nagyon sok közös vonás fedezhető fel a két előadásban, összességében még sem ugyan azt a művet látjuk. Már csak azért sem, mert a Kozma Attila koreografálta táncprodukció nem meséli el a Thomas Mann féle történetet, egyedül Cipolla alakját és közönségére gyakorolt hatását viszi a színpadra. Központi kérdés nem a történet, hanem a manipuláció - amit egy történet elmesélése nélkül is átérzünk, hiszen minden nap ez vesz körül bennünket.

Krámer György Cipolla szerepében olykor maga a megtestesült gonosz, szenvedélyessége olykor mégis szerethetővé teszi.

Bár egy felvétel nem mérhető össze egy élőben látott produkcióval, ettől függtlenül, a manapság oly divatos kifejezéssel élve: átjött. Gratulálunk!

Füssy Angéla

További cikkek

Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program
Stratégiai partnerként működik együtt az érsekség és az EKF-program
Az alig egy év múlva kezdődő kulturális év sikere érdekében kötött megállapodást csütörtök délután írták alá.
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.