Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Itt a modern, öko-jövő: önvezető és napelemes hajó

2020. július 17. 12:00
Az elektromos meghajtású vízi járművek a 2020-ra elterjedtek a köztudatban. A Balatonon is bemutatták a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású Narke jetskit. Határainkon túl, egy 400 éves történetet újragondolva az IBM és a Promare fejlesztői csapata létrehozta az önvezető megújuló energiával működő óceánjáró hajót.

A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép a Mayflower autonóm hajó kapitánya és a tervek szerint év végére átszeli az Atlanti-óceánt.

Az IBM számítógépének integrálásával csúcstechnológiákat használunk és az a célunk, hogy a Mayflower képes legyen legnagyobb kihívást okozó körülmények között is függetlenül operálni

- mondta Don Scott, a Mayflower önvezető hajó szolgálati főnöke. A projekt célja, hogy az óceánjáró emberi beavatkozás nélkül teljesíteni tudja küldetését.

forrás: MFAMEforrás: MFAME

Jelenleg a brit Plymouth város partján tesztelik a hajót, és ha minden a tervek szerint alakul, egy új verziója születik a Mayflower-nek. Ugyanazt az útvonalat fogja megtenni, amit elődje 400 évvel ezelőtt a brit Plymouth-ból Amerikába. Szeptember 16-án indul útjára a modern monstrum, az eredeti hajónak 2 hónapba telt mire megtette az útvonalat; az utódjának akár 14 nap alatt is sikerülhet, 37 km/h sebességének köszönhetően.

Mitől képes ekkora gyorsaságra, mi áramoltatja a mesterséges intelligenciával ellátott szuperszámítógépet?

Természetesen méretben kisebb, mint a Mayflower, hiszen 15 méter hosszú és 5 tonnát nyom, azonban az alumínium és szénszálakból összerakott bárka tartalmazni fog egy olyan hajtóművet, ami kombinálja a szél-napenergiát az áramellátáshoz. Egy diesel generátor is be van szerelve, de csak vészhelyzet esetére.

MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM

Ha ez még nem volna elég, a modern hajóba négy szenzort helyeztek el, amely feladata az óceán és változatos élővilágának, időjárásának feltérképezése, majd egy meteorológiai, klimatológiai és biológiai tanulmányt készít a környezetszennyezettségről. Az elmúlt két év tengerészeti felvételei bebizonyítottak, hogy az önvezető hajó képes a bóják, bárkák, törmelékek, sziklák és egyéb hullámvölgyek azonosítására, azaz képes önmagától manőverezni az óriás fagyos hullámok között. Mindezek mellett úgy programozták, hogy mindenféle körülmény között tudjon rádióüzeneteket fogadni, valamint érdemben válaszolni azokra.

Vajon, ha itt tart a technológia, az azt jelenti, hogy pár év múlva már hajóskapitányokra sem lesz szükség?

Lengyel László

 

Kapcsolódó cikk
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

 

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.