2020. szeptember 28.
//
Vencel névnap

Itt a modern, öko-jövő: önvezető és napelemes hajó

2020. július 17. 12:00
Az elektromos meghajtású vízi járművek a 2020-ra elterjedtek a köztudatban. A Balatonon is bemutatták a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású Narke jetskit. Határainkon túl, egy 400 éves történetet újragondolva az IBM és a Promare fejlesztői csapata létrehozta az önvezető megújuló energiával működő óceánjáró hajót.

A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép a Mayflower autonóm hajó kapitánya és a tervek szerint év végére átszeli az Atlanti-óceánt.

Az IBM számítógépének integrálásával csúcstechnológiákat használunk és az a célunk, hogy a Mayflower képes legyen legnagyobb kihívást okozó körülmények között is függetlenül operálni

- mondta Don Scott, a Mayflower önvezető hajó szolgálati főnöke. A projekt célja, hogy az óceánjáró emberi beavatkozás nélkül teljesíteni tudja küldetését.

forrás: MFAMEforrás: MFAME

Jelenleg a brit Plymouth város partján tesztelik a hajót, és ha minden a tervek szerint alakul, egy új verziója születik a Mayflower-nek. Ugyanazt az útvonalat fogja megtenni, amit elődje 400 évvel ezelőtt a brit Plymouth-ból Amerikába. Szeptember 16-án indul útjára a modern monstrum, az eredeti hajónak 2 hónapba telt mire megtette az útvonalat; az utódjának akár 14 nap alatt is sikerülhet, 37 km/h sebességének köszönhetően.

Mitől képes ekkora gyorsaságra, mi áramoltatja a mesterséges intelligenciával ellátott szuperszámítógépet?

Természetesen méretben kisebb, mint a Mayflower, hiszen 15 méter hosszú és 5 tonnát nyom, azonban az alumínium és szénszálakból összerakott bárka tartalmazni fog egy olyan hajtóművet, ami kombinálja a szél-napenergiát az áramellátáshoz. Egy diesel generátor is be van szerelve, de csak vészhelyzet esetére.

MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM

Ha ez még nem volna elég, a modern hajóba négy szenzort helyeztek el, amely feladata az óceán és változatos élővilágának, időjárásának feltérképezése, majd egy meteorológiai, klimatológiai és biológiai tanulmányt készít a környezetszennyezettségről. Az elmúlt két év tengerészeti felvételei bebizonyítottak, hogy az önvezető hajó képes a bóják, bárkák, törmelékek, sziklák és egyéb hullámvölgyek azonosítására, azaz képes önmagától manőverezni az óriás fagyos hullámok között. Mindezek mellett úgy programozták, hogy mindenféle körülmény között tudjon rádióüzeneteket fogadni, valamint érdemben válaszolni azokra.

Vajon, ha itt tart a technológia, az azt jelenti, hogy pár év múlva már hajóskapitányokra sem lesz szükség?

Lengyel László

 

Kapcsolódó cikk
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

 

vehir.hu

További cikkek

Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Olcsóbban lehet utazni több dunántúli vasútvonalon
Több dunántúli vasútvonalon új menetrend és tarifa lépett életbe hétfőn, a MÁV honlapján közzétett tájékoztatás szerint a MÁV-START olcsóbb, sűrűbb és utasbarát kínálatot nyújt a Balaton déli partja, Keszthely, Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Szombathely és Zalaegerszeg felé.
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Koronavírus - Hatan meghaltak, 937-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
Elhunyt hat beteg, és újabb 937 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap.
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához
Az urbanizáció terjeszkedésével az elmúlt évtizedekben egyre több nem háziasított állat kezdett emberközelben élni. A városi vadvilág alkalmazkodott a forgalomhoz, a zajhoz, az emberek életmódjához egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amelynek kutatásában Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai és Botanikai Intézet igazgatója is részt vett.
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Felélesztették a keresztény-konzervatív fiatalok szervezetét
Péntek délután tartotta alakuló ülését az IKSZ, Ifjúsági Kreszténydemokrata Szövetség veszprémi szervezete.
Szijjártó Péter: Európában irigyek ránk
Szijjártó Péter: Európában irigyek ránk
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter veszprémi látogatása alkalmával exkluzív interjút adott portálunknak. A minisztertől a gazdasági trendekről és dimenzióváltásról, a Fehér Házról és a brüsszeli folyosók hangulatáról is beszélgettünk. Megtudtuk továbbá, hogy milyen személyes kapcsolata van a veszprémi futsalcsapattal.