2021. október 24.
//
Salamon névnap

Itt a modern, öko-jövő: önvezető és napelemes hajó

2020. július 17. 12:00
Az elektromos meghajtású vízi járművek a 2020-ra elterjedtek a köztudatban. A Balatonon is bemutatták a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású Narke jetskit. Határainkon túl, egy 400 éves történetet újragondolva az IBM és a Promare fejlesztői csapata létrehozta az önvezető megújuló energiával működő óceánjáró hajót.

A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép a Mayflower autonóm hajó kapitánya és a tervek szerint év végére átszeli az Atlanti-óceánt.

Az IBM számítógépének integrálásával csúcstechnológiákat használunk és az a célunk, hogy a Mayflower képes legyen legnagyobb kihívást okozó körülmények között is függetlenül operálni

- mondta Don Scott, a Mayflower önvezető hajó szolgálati főnöke. A projekt célja, hogy az óceánjáró emberi beavatkozás nélkül teljesíteni tudja küldetését.

forrás: MFAMEforrás: MFAME

Jelenleg a brit Plymouth város partján tesztelik a hajót, és ha minden a tervek szerint alakul, egy új verziója születik a Mayflower-nek. Ugyanazt az útvonalat fogja megtenni, amit elődje 400 évvel ezelőtt a brit Plymouth-ból Amerikába. Szeptember 16-án indul útjára a modern monstrum, az eredeti hajónak 2 hónapba telt mire megtette az útvonalat; az utódjának akár 14 nap alatt is sikerülhet, 37 km/h sebességének köszönhetően.

Mitől képes ekkora gyorsaságra, mi áramoltatja a mesterséges intelligenciával ellátott szuperszámítógépet?

Természetesen méretben kisebb, mint a Mayflower, hiszen 15 méter hosszú és 5 tonnát nyom, azonban az alumínium és szénszálakból összerakott bárka tartalmazni fog egy olyan hajtóművet, ami kombinálja a szél-napenergiát az áramellátáshoz. Egy diesel generátor is be van szerelve, de csak vészhelyzet esetére.

MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM

Ha ez még nem volna elég, a modern hajóba négy szenzort helyeztek el, amely feladata az óceán és változatos élővilágának, időjárásának feltérképezése, majd egy meteorológiai, klimatológiai és biológiai tanulmányt készít a környezetszennyezettségről. Az elmúlt két év tengerészeti felvételei bebizonyítottak, hogy az önvezető hajó képes a bóják, bárkák, törmelékek, sziklák és egyéb hullámvölgyek azonosítására, azaz képes önmagától manőverezni az óriás fagyos hullámok között. Mindezek mellett úgy programozták, hogy mindenféle körülmény között tudjon rádióüzeneteket fogadni, valamint érdemben válaszolni azokra.

Vajon, ha itt tart a technológia, az azt jelenti, hogy pár év múlva már hajóskapitányokra sem lesz szükség?

Lengyel László

 

Kapcsolódó cikk
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

 

vehir.hu

További cikkek

A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Orbán: arra a napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában
Arra a csodálatos napra emlékezünk, amikor mi, magyarok megmutattuk, kik is vagyunk valójában - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott ünnepi beszédében.
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Gyulafirátóton lelőtt katona emléke előtt hajtottak fejet
Az ismeretlen katona sírjánál emlékeztek 1956 áldozataira Gyulafirátóton.
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt
Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.
12 nap, ami megrengette a Szovjetuniót
12 nap, ami megrengette a Szovjetuniót
A kistelepüléseken is 1956. október 23-ra emlékeznek. Hajmáskéren Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a forradalom rövid 12 napja alatt megváltoztatta az egész nemzet és Európa szemléletét az idegen zsarnoki hatalmakkal szemben.