2020. december 5.
//
Vilma névnap

Itt a modern, öko-jövő: önvezető és napelemes hajó

2020. július 17. 11:00
Az elektromos meghajtású vízi járművek a 2020-ra elterjedtek a köztudatban. A Balatonon is bemutatták a magyar fejlesztésű elektromos meghajtású Narke jetskit. Határainkon túl, egy 400 éves történetet újragondolva az IBM és a Promare fejlesztői csapata létrehozta az önvezető megújuló energiával működő óceánjáró hajót.

A mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép a Mayflower autonóm hajó kapitánya és a tervek szerint év végére átszeli az Atlanti-óceánt.

Az IBM számítógépének integrálásával csúcstechnológiákat használunk és az a célunk, hogy a Mayflower képes legyen legnagyobb kihívást okozó körülmények között is függetlenül operálni

- mondta Don Scott, a Mayflower önvezető hajó szolgálati főnöke. A projekt célja, hogy az óceánjáró emberi beavatkozás nélkül teljesíteni tudja küldetését.

forrás: MFAMEforrás: MFAME

Jelenleg a brit Plymouth város partján tesztelik a hajót, és ha minden a tervek szerint alakul, egy új verziója születik a Mayflower-nek. Ugyanazt az útvonalat fogja megtenni, amit elődje 400 évvel ezelőtt a brit Plymouth-ból Amerikába. Szeptember 16-án indul útjára a modern monstrum, az eredeti hajónak 2 hónapba telt mire megtette az útvonalat; az utódjának akár 14 nap alatt is sikerülhet, 37 km/h sebességének köszönhetően.

Mitől képes ekkora gyorsaságra, mi áramoltatja a mesterséges intelligenciával ellátott szuperszámítógépet?

Természetesen méretben kisebb, mint a Mayflower, hiszen 15 méter hosszú és 5 tonnát nyom, azonban az alumínium és szénszálakból összerakott bárka tartalmazni fog egy olyan hajtóművet, ami kombinálja a szél-napenergiát az áramellátáshoz. Egy diesel generátor is be van szerelve, de csak vészhelyzet esetére.

MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM MayflowerAutonomousShip(MAS), ami elnavigálja önmagát az Atlanti-óceánon. Kép: IBM

Ha ez még nem volna elég, a modern hajóba négy szenzort helyeztek el, amely feladata az óceán és változatos élővilágának, időjárásának feltérképezése, majd egy meteorológiai, klimatológiai és biológiai tanulmányt készít a környezetszennyezettségről. Az elmúlt két év tengerészeti felvételei bebizonyítottak, hogy az önvezető hajó képes a bóják, bárkák, törmelékek, sziklák és egyéb hullámvölgyek azonosítására, azaz képes önmagától manőverezni az óriás fagyos hullámok között. Mindezek mellett úgy programozták, hogy mindenféle körülmény között tudjon rádióüzeneteket fogadni, valamint érdemben válaszolni azokra.

Vajon, ha itt tart a technológia, az azt jelenti, hogy pár év múlva már hajóskapitányokra sem lesz szükség?

Lengyel László

 

Kapcsolódó cikk
Új műfaj a hajózásban
Sorozatgyártásra fejlesztett elektromos jetskit a Narke – pontosabban a cég szerint új műfajt teremtettek a hajózásban.

 

vehir.hu

További cikkek

Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Mikuláscsomaggal kedveskedett a kórházban ápolt gyermekeknek az állatkert
Száz meglepetéscsomagot osztottak ki a Csolnoky Ferenc Kórház Gyermekosztályának.
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Írásban válaszolt a veszprémiek kérdéseire a polgármester
Mivel a jelenlegi helyzetben nem lehet közmeghallgatást rendezni, Porga Gyula polgármester írásban fogadta a kérdéseket és mindenkinek személyesen válaszolt. Néhány, sokak által felhozott témával kapcsolatban közleményben is összefoglalta álláspontját.
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitott az eplényi síaréna
Megnyitották az első sípályát az eplényi síarénában - közölte a síközpont csütörtökön a közösségi oldalán, ahol a járványügyi szabályok betartásának fontosságára is figyelmeztettek.
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Csak az számít, mire van szüksége az embereknek
Rekordszavazattal választották meg két és fél éve országgyűlési képviselőnek, most pedig már az állatok védelmét is rábízták országos szinten. Ovádi Péterrel beszélgettünk parlamenti kulisszatitkokról, a miniszterelnökről, „gombnyomogatásról” és 2022-ről.
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Országos kórházfőparancsnok: nincs olyan kapacitáshiány, amely hátráltatná a védekezést
Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést - mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.