Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Ismét felpörög a veszprémi és balatoni kulturális élet

2020. június 29. 4:05
Az elmúlt évekhez képest kicsit csendesebben zajlik a veszprémi nyár – legalábbis júliusig. Augusztustól kezdve aztán az ősz közepéig programok tömkelege vár bennünket a városban és a régióban, amelyek már a 2023-as évet is előkészítik.

Szép lassan kezd visszaállni az élet a rendes kerékvágásba, ezzel együtt pedig az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) háza táján is ismét nagyobb a mozgolódás – már nemcsak a színfalak mögött, hanem előtt is. Egy hete adtunk hírt az önkéntesprogram pályázat eredményéről, valamint a veszprémi utcakép fejlesztésének első lépéseiről, ezúttal pedig az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt égisze alatt megszülető, vagy annak támogatásával zajló nyár végi-őszi programokról számolt be dr. Navracsics Tibor, az EKF program kormánybiztosa.

Kapcsolódó cikk
Érkeznek a Ragyogók Veszprémbe
Lezárult a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros keretében meghirdetett szlogenpályázat, amely a projektben életre hívott önkéntesprogramot hivatott elnevezni. A győztes pályamű mellett további fejleményekről is beszámolt Navracsics Tibor kormánybiztos hétfői sajtótájékoztatóján a Papírkutya kultúrbisztróban.

Ahogy a kormánybiztos korábban már rámutatott, a 2023-as évet nem 2022-ben kell megtervezni: az alapokat érdemes már most lerakni és egyes programelemeket akár a következő hónapokban is kipróbálni, hogy amikor majd egész Európa figyelme ránk irányul, valóban olyan kínálattal tudjunk szolgálni, amely a helyieknek és az ide érkezőknek is értéket nyújt.

„A rendezvénykorlátozások feloldásával végre ismét van lehetőség ismét ilyen programokat szervezni és végrehajtani, amelyek két kategóriába sorolhatók: egyrészt olyan rendezvények, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa 2023 márkanévhez kötődnek és a szervezők szeretnék, ha oszlopos tagjaivá válnának a programsorozatnak, másrészt olyan bevált programok, amelyek a korábbi sikeres hagyományok révén belépőt váltottak előbbihez.”

Ilyen, saját szervezésű program lesz az eredetileg júniusra tervezett, majd a járvány miatt végül szeptember 3. és 5. között debütáló Veszprém-Balaton Filmpiknik, melyre több ezer látogatót vár az EKF-csapat. A Veszprémben és Balatonfüreden zajló ingyenes, szabadtéri vetítéseken a Magyar Mozgókép Szemle díjazottjait (rövid-és nagyjátékfilmeket, televíziós és mozis bemutatókat) nézhetjük majd meg, de részt vehetünk közönségtalálkozókon is az alkotókkal és szereplőkkel.

Ami a már bejáratott, támogatott programokat illeti, augusztus végére csúszott a városképhez már szervesen hozzánőtt Rozé Rizling Jazz Napok és a Veszprémi Utcazene Fesztivál is. Előbbit éppen 10. alkalommal rendezik meg augusztus 16–23. között, a hagyományokhoz hűen ismét a Balaton-felvidék legjobb boraival és kiváló zenészekkel. Kis pihenő után, augusztus 26-án aztán újra ellátogatnak hozzánk a világ legjobb utcazenészei, akik 29-ig itt is maradnak nálunk az Utcazene Fesztivál ideje alatt. A tervek szerint a délutáni sávban fiatal, magyar zenekarok lépnek majd fel a tehetségkutatón, míg este Európa és a világ minden pontjáról jönnek majd az aszfaltmuzsikusok.

Akinek nem lenne elég ebben az időszakban a kultúrából, annak érdemes augusztus 27–29. között a Káli-medencébe is ellátogatnia. A Kőfesztet tavaly még csak Kővágóörsön szervezték meg, de 2020-tól hat másik Káli-medencebéli falu is csatlakozott. A falvakon átívelő programok tematikában és időrendben is egymásra épülnek majd: az összművészeti eseményen a folklór a főszereplő, de az érdeklődők bőven találnak, könnyűzenei, színházi és irodalmi programokat is.

Nem marad el az Auer Fesztivál sem: a pár év alatt az ország egyik legjelentősebb komolyzenei fesztiváljává nőtt programsorozatot augusztus 13–16. között tartják meg, ezúttal elsősorban magyar művészek részvételével.

Unatkozni viszont ősszel sem fogunk: Veszprém és a Bakony-Balaton régió kulturális kínálata tradicionálisan gazdag, így az Európa Kulturális Fővárosa program szervezőinek sok más eseménnyel is lehetősége nyílik a közös munkára. A támogatott programok között szerepel A Tánc Fesztiválja is szeptember 6–10. között, majd szeptember 18–20. között a balatonfüredi Salvatore Quasimodo Költőfesztivál, míg októberben és novemberben ismét megmutathatjuk, miért is tüntette ki Veszprémet az UNESCO A zene városa címmel: október 1-je a zene világnapja, ennek apropóján a Lovassy Gimnáziumban lépnek zenekarok és kórusok, november 9-10-én pedig Eger és környékéről Veszprémbe költözik a magyar zeneipar seregszemléje, a Music Hungary Konferencia.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.