Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Idén nyáron is visszatér a várba a Várszínház

2020. június 25. 4:00
Szabadtéri nyári előadásokkal indul újra az élet a Pannon Várszínházban. A teátrum igazgatója beszélt a nehéz hónapokról is.

– Március 17-én zárt be a Hangvilla, de már napokkal előtte lehetett tudni, hogy baj van – idézte fel a három hónappal ezelőtt történteket Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója a kapuit újra kinyitó Hangvilla kávézójában kedden. – Március 11-én lehetett utoljára játszani. A stáb el is indult egy vidéki fellépésre, a busz már Szombathelynél járt, amikor jött a telefon, hogy az ottani önkormányzat lemondta az előadást. Így indult számunkra a zárva tartás hosszú időszaka.

Vándorfi LászlóVándorfi László

Az igazgató felelevenítette, hogy a kényszerszünet próbára tette a társulatot, mind szellemileg, mind anyagilag. Nehéz helyzetbe került a teátrum, ami nagyrészt a jegybevételeiből tartja fenn magát, de a művészeket is megviselte, hogy a passzivitás fegyverével kellett küzdeniük a láthatatlan ellenség, a járvány ellen. 

A személyes kapcsolatokat, amelyek az életük és munkájuk magától értetődő része volt, felváltották az online egyeztetések és projektek. Hangfelvételeket rögzítettek, elindult a Pannon Videoszínház, közben pedig Vándorfi László és Süle Zsolt közösen írt új színdarabot A Szép, a Szende és a Szeleburdi címmel, ami azóta már a próbafolyamaton is átesett – épp csak a közönség nem láthatta még a járványhelyzet miatt. 

Kapcsolódó cikk
Megkezdődtek a Pannon Várszínház élő próbái
A hosszú kényszerszünet után végre személyesen is találkozhattak a Pannon Várszínház színészei szerdán, az új gyermekdarab énekpróbáján.

– Bennem a mai napig hiányérzet van amiatt, hogy a Hamlet előadások sorozatát félbevágta a vírus – beszélt az elmúlt hónapok érzéseiről Szelle Dávid színész-rendező. – Négy előadást nem tudtunk megtartani, és ezeket a mai napig nem tudtam elengedni. Ha kellene, tíz perc múlva készen állnék az előadásra. 

Szelle DávidSzelle Dávid

A korlátozások feloldása a Pannon Várszínház számára az életben maradást jelenti: nyáron megfeszített tempóban dolgoznak majd, sok helyre hívták őket fellépni, hiszen a nézők éppúgy éheznek az előadásokra, mint a színészek. Jövő héten, hosszú idő után először ismét bemutatják a Hairt, ezúttal az egri közönségnek, hogy aztán a nyár során még Kőszegen, Dunaföldváron, Veresegyházon, Debrecenben, Gyulán, és persze hazai pályán a Balatonnál és a veszprémi várban is láthatjuk repertoárjuk legnépszerűbb darabjait.

Kapcsolódó cikk
Meghirdette új évadát a Pannon Várszínház
Bejelentette a következő évadra vonatkozó terveit Vándorfi László társulata.

Szeptemberben aztán előbb bepróbálják a derékba tört évad elmaradt bérletes előadásait valamint az eredetileg májusra tervezett A tánc fesztiválját, hogy aztán a jubileumi, huszadik évadra meghirdetett bemutatókat is színpadra állítsák. 

– Büszke vagyok a kollégiámra – jelentette ki Szelle Dávid –, méltóságteljesen viseltük ezt a leállást, még jobban megmutatkozott a köztünk lévő erő, a társulatunk csillagos ötösre vizsgázott a vírusidőszak alatt.

De nemcsak a társulat érdemel dicséretet, Vándorfi László kalapot emelt a magyar társadalom és a veszprémi partnereik és barátaik előtt is, akik számára a kultúra valódi hiányt jelentett az elmúlt időszakban. 

Nem kell tovább nélkülözniük, a Pannon Várszínház függönye hamarosan újra felgördül, megyénkben az előzetes műsorterv szerint először július 17-én, Alsóörsön találkozhatunk velük.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37 Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Ecce homo - ilyen volt a virágvasárnapi passió Veszprémben Egy passiójátékon a néző sohasem tud úgy részt venni, mintha egy egyszerű színházlátogató lenne, aki csupán a színészi játékra alapozva engedi, hogy magával ragadja a történet. Ilyenkor az ember valóban be akar futni a játéktérre, félrelökni a római katonákat, szétvágni a farizeusok közt és megmenteni Jézust. De aztán mégsem teszi, ahogy kétezer évvel ezelőtt Júdeában sem tette senki. Csak sodródik a tömeggel, miközben kezdi megérteni az ünnep igazi üzenetét. Ahogy az Veszprémben is történt virágvasárnap délután. 2024. március 25. 16:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.