Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Halat, hálót, hitelt, hozzájárulást

2020. június 29. 4:05
Módosította a februárban elfogadott költségvetést a képviselőtestület pénteken. Az előterjesztés tárgyalásakor a kormányzati forráselosztás és az önkormányzat válságban vállalandó szerepe lobbantott vitát.

Ahogy azt Porga Gyula polgármester előterjesztőként elmondta, nem először kell hozzányúlni a büdzséhez a világjárvány megjelenése óta. 

– Áprilisban komoly változásokat kellett eszközölnünk a költségvetésben: kivettük a kieső adóbevételeket, elszámoltunk az intézményi kieséseket, számolnunk kellett az ingyenes parkolás miatt kieső bevétellel. Természetesen ha a bevételeink csökkennek, a kiadásokat is le kell faragni, ezért olyan támogatásokat igyekeztünk csökkenteni, amelyek a város működését nem veszélyeztetik. Ezúttal két adónem csökkenésével kell kalkulálnunk: 400 millió forinttal kevesebb iparűzési adó bevétellel számolunk, az idegenforgalmi adó kiesése pedig 445 millió forintos bevétel-elmaradást jelent. Összesen tehát mintegy 900 millió forintot kellett átrendeznünk az eredetileg elfogadott 2020-as költségvetéshez képest, ami újabb nehéz döntésekhez vezetett – vázolta fel a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga megjegyezte: a 2021-es esztendő nehezebb lesz, mint az idei, hiszen az idei gyengébb teljesítményre kell építkeznünk a következő költségvetés összeállításakor. Hozzátette, jövőre a kormányzat átrendezi az önkormányzatok terheit: igaz, hogy elesünk a gépjárműadótól és többlet szolidaritási adót kell fizetnie a településnek, a működési támogatásait viszont mintegy egymilliárd forinttal növeli az állam.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor szerint nehéz időszak áll mögöttünk, és nem tudjuk, mi vár még ránk, hiszen nap mint nap hallunk híreket újabb európai gócpontok kialakulásáról. Fel kell készülnünk az esetleges következő hullámra, ez azonban nem lehetséges akkor, ha a helyi szintről elvonják a forrásokat. Valószínűleg az ezt követő időszakban gyakrabban kell likviditási hitelhez nyúlnunk, amit nem feltétlenül fogunk olcsón megkapni, a drága hitelt pedig az adófizetők pénze bánja – intett a DK-Szakszervezet frakció vezetője.

Brányi MáriaBrányi Mária

Ezt követően egyre inkább elkanyarodott a párbeszéd a költségvetésről, és arról bontakozott ki vita, milyen segítséget kell nyújtania a bajba jutottaknak: az elhangzott hasonlat szerint a halászoknak nem halat kell adni, hanem hálót, hiszen az hosszabb távon segít. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: a gazdasági társaságok és civil szervezetek működését és életben maradását nem az önkormányzatnak kell magára vállalni; az önkormányzat valamennyi olyan eszközzel jelen volt a pandémia idején, amivel egy település élni tud. Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) felfogása szerint viszont a képviselők esküjük szerint nemcsak az önkormányzati tulajdonú társaságokért felelősek, hanem mindegyikért, amelyik Veszprémben létezik. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Porga Gyula szerint nem lehet a jelenlegi városvezetést azzal vádolni, hogy csak az önkormányzati tulajdon fejlesztésével foglalkoznak, az elmúlt években bőven akadt példa arra, amikor magántulajdonú ingatlanokat is be tudtak vonni a város fejlődésébe, a Hangvilla épülete vagy a belvárosi rehabilitáció erre országos értékű példa. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a Modern Városok Programban is olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a helyi gazdaság fejlődését szolgálják, azokat a helyi cégek bevonásával dolgozták ki.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   tegnap 21:36 Patkányhelyzet a Haszkovón közélet Patkányhelyzet a Haszkovón Hétfő délután „Rágcsálóveszély a lakótelepen” címmel sajtótájékoztatót tartott Benczik Gabriella (Párbeszéd-Zöldek) és Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselők a Haszkovó lakótelepen.   2024. március 26. 11:42 Egy (sárkány)hajóban eveztek a rendvédelmi szervek Egy (sárkány)hajóban eveztek a rendvédelmi szervek Vasárnap rendezték meg a Balatonfüredi Sportuszodában az I. Veszprémi Rendvédelmi és Közigazgatási medencés Sárkányhajó Versenyt, vagy másnéven a ”Közig Vándor kupát”. Az első helyezettnek járó vándorkupát a Pannon Egyetem csapata vehette át.   2024. március 26. 16:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.