2020. augusztus 6. // Berta névnap

Halat, hálót, hitelt, hozzájárulást

Módosította a februárban elfogadott költségvetést a képviselőtestület pénteken. Az előterjesztés tárgyalásakor a kormányzati forráselosztás és az önkormányzat válságban vállalandó szerepe lobbantott vitát.

Ahogy azt Porga Gyula polgármester előterjesztőként elmondta, nem először kell hozzányúlni a büdzséhez a világjárvány megjelenése óta. 

– Áprilisban komoly változásokat kellett eszközölnünk a költségvetésben: kivettük a kieső adóbevételeket, elszámoltunk az intézményi kieséseket, számolnunk kellett az ingyenes parkolás miatt kieső bevétellel. Természetesen ha a bevételeink csökkennek, a kiadásokat is le kell faragni, ezért olyan támogatásokat igyekeztünk csökkenteni, amelyek a város működését nem veszélyeztetik. Ezúttal két adónem csökkenésével kell kalkulálnunk: 400 millió forinttal kevesebb iparűzési adó bevétellel számolunk, az idegenforgalmi adó kiesése pedig 445 millió forintos bevétel-elmaradást jelent. Összesen tehát mintegy 900 millió forintot kellett átrendeznünk az eredetileg elfogadott 2020-as költségvetéshez képest, ami újabb nehéz döntésekhez vezetett – vázolta fel a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga megjegyezte: a 2021-es esztendő nehezebb lesz, mint az idei, hiszen az idei gyengébb teljesítményre kell építkeznünk a következő költségvetés összeállításakor. Hozzátette, jövőre a kormányzat átrendezi az önkormányzatok terheit: igaz, hogy elesünk a gépjárműadótól és többlet szolidaritási adót kell fizetnie a településnek, a működési támogatásait viszont mintegy egymilliárd forinttal növeli az állam.

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor szerint nehéz időszak áll mögöttünk, és nem tudjuk, mi vár még ránk, hiszen nap mint nap hallunk híreket újabb európai gócpontok kialakulásáról. Fel kell készülnünk az esetleges következő hullámra, ez azonban nem lehetséges akkor, ha a helyi szintről elvonják a forrásokat. Valószínűleg az ezt követő időszakban gyakrabban kell likviditási hitelhez nyúlnunk, amit nem feltétlenül fogunk olcsón megkapni, a drága hitelt pedig az adófizetők pénze bánja – intett a DK-Szakszervezet frakció vezetője.

Brányi MáriaBrányi Mária

Ezt követően egyre inkább elkanyarodott a párbeszéd a költségvetésről, és arról bontakozott ki vita, milyen segítséget kell nyújtania a bajba jutottaknak: az elhangzott hasonlat szerint a halászoknak nem halat kell adni, hanem hálót, hiszen az hosszabb távon segít. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) kijelentette: a gazdasági társaságok és civil szervezetek működését és életben maradását nem az önkormányzatnak kell magára vállalni; az önkormányzat valamennyi olyan eszközzel jelen volt a pandémia idején, amivel egy település élni tud. Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) felfogása szerint viszont a képviselők esküjük szerint nemcsak az önkormányzati tulajdonú társaságokért felelősek, hanem mindegyikért, amelyik Veszprémben létezik. 

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Porga Gyula szerint nem lehet a jelenlegi városvezetést azzal vádolni, hogy csak az önkormányzati tulajdon fejlesztésével foglalkoznak, az elmúlt években bőven akadt példa arra, amikor magántulajdonú ingatlanokat is be tudtak vonni a város fejlődésébe, a Hangvilla épülete vagy a belvárosi rehabilitáció erre országos értékű példa. Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a Modern Városok Programban is olyan fejlesztések valósulnak meg, amelyek a helyi gazdaság fejlődését szolgálják, azokat a helyi cégek bevonásával dolgozták ki.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Kedden kora este ünnepélyes körülmények között avattak fel egy műfüves focipályát a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában. Nagyon jó hír, hogy a harmincmilliós beruházásból mindösszesen hárommillió forintot kellett biztosítania városunknak. A fennmaradt összeget, huszonhétmillió forintot ugyanis a Magyar Labdarúgó-szövetség állta.
Alacsony a vírus koncentrációja a szennyvízekben
Alacsony a vírus koncentrációja a szennyvízekben
A szennyvízből vett minták alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem jósol drasztikus emelkedést a koronavírusos fertőzésekben.
Kreditek a koronavírus alatti önkénteskedésért
Kreditek a koronavírus alatti önkénteskedésért
Plusz kreditekkel ismerte el a Pannon Egyetem a hallgatóinak a koronavírus-járvány idején végzett önkénteskedést.
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
Országos tisztifőorvos: el kell kerülni a gócpontok kialakulását
El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását, az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja azok létrejöttét - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos pénteken.
2020. augusztus 6. // Berta névnap