2022. január 28.
//
Károly, névnap

Harmadik x-ben az egyetemi színpad

2008. május 16. 17:50
Közel harminc éve működik a Pannon Egyetemen az Egyetemi Színpad (VESZ), amely Komáromi Sándor vezetésével 2003. márciusában újult meg öntevékeny csoportként. Azóta több előadással gazdagította Veszprém színházi életét. Az első bemutató még a Petőfi Színházban volt 2003. októberében, a Játékszínben került előadásra a Lorca Vérnásza, egy a drámapedagógusoknak szervezett rendezvény keretein belül. A következő években a bemutatók a Városi Művelődési Központban-, majd az E Kamarában zajlottak.

Nem kellett sokat várni, és a VESZ tagjaiból csakhamar színházi műhely alakult, ekkorra már egyesületi háttérrel működhetett. Ez lett a Teleszterion Színházi Műhely, amelyre a győri székhelyű Forrás Színház is felfigyelt és közös projekteket indítottak.

A Pannon Egyetem keretein belül természetesen több önszerveződő kör, öntevékeny csoport is van, amely foglalkozik színházi munkákkal. Az egyetemi színházi életről mára el lehet mondani, hogy pezsgő, sokszínű jelenség, amely érett egy magasabb szintű működésre is. Ez a magasabb szintű működés a Bécsy Tamás Egyetemi Színház megalapításával képzelhető el.

Érdemi minőségben a közönség felé csak szervezett keretek között lehet, ennek az első feltétele, hogy a Bécsy Tamás Egyetemi Színháznak állandó helye legyen. Az E Kamara megmaradna az ünnepi rendezvényeknek, és a tánccsoportok próbatermének. Kell, hogy legyen tér az eszközöknek, díszleteknek, jelmezeknek. Szükség van többek között jogi háttérre, illetve az előadások utaztatásához szükséges szállítóeszközre.

2007. decemberében keresték fel Rédey Ákost, az egyetem rektorát, a színház alapítási szándékkal, és még ugyanebben a hónapban a PEHÖK elnökét, aki akkor Antal Gábor volt. 2008. februárjában találkoztak Bujtor Istvánnal, a Petőfi Színház igazgatójával. Mindenhol együttműködést biztosítottak számukra. Még ebben a hónapban érkezett egy felajánlás Felföldi Gábortól, ami szintén nagy segítség volt. Dr. Kocsis Miklóssal elkészült a szerződéstervezet, majd az egyik helyi írott sajtóban megjelent az első hivatalos cikk az alapítási szándékról. Március 31-én Porga Gyula alpolgármesterrel ismertették a terveket, majd a Pannon Egyetem szenátusi tagjaival. A Megyei Közművelődési Intézet szintén együttműködéséről biztosította az alakuló színházat. A tagokon kívül nagy segítséget jelentenek a Színháztudományi Tanszék, illetve a Magyar Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak jelenléte.

Jelenleg az első tréningek folynak, újságot és filmklubot szerveznek, illetve indul a honlap szerkesztése. Beadásra került a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) egy pályázat, az eszközrendszerek kialakítására.

A cél egy kulturális hagyományteremtés, amely az egyetem bölcsész hallgatóit ösztönzi arra, hogy maguk is fontosnak érezzék a Pannon Egyetem pozitív képének kialakítását, valamint megtalálni a város, és az egyetem kapcsolódási pontjait, ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy Veszprém színesebb egyetemi város legyen.

Ódor Eszter
Ódor Eszter

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.