Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
12°C

Harmadik x-ben az egyetemi színpad

2008. május 16. 18:50
Közel harminc éve működik a Pannon Egyetemen az Egyetemi Színpad (VESZ), amely Komáromi Sándor vezetésével 2003. márciusában újult meg öntevékeny csoportként. Azóta több előadással gazdagította Veszprém színházi életét. Az első bemutató még a Petőfi Színházban volt 2003. októberében, a Játékszínben került előadásra a Lorca Vérnásza, egy a drámapedagógusoknak szervezett rendezvény keretein belül. A következő években a bemutatók a Városi Művelődési Központban-, majd az E Kamarában zajlottak.

Nem kellett sokat várni, és a VESZ tagjaiból csakhamar színházi műhely alakult, ekkorra már egyesületi háttérrel működhetett. Ez lett a Teleszterion Színházi Műhely, amelyre a győri székhelyű Forrás Színház is felfigyelt és közös projekteket indítottak.

A Pannon Egyetem keretein belül természetesen több önszerveződő kör, öntevékeny csoport is van, amely foglalkozik színházi munkákkal. Az egyetemi színházi életről mára el lehet mondani, hogy pezsgő, sokszínű jelenség, amely érett egy magasabb szintű működésre is. Ez a magasabb szintű működés a Bécsy Tamás Egyetemi Színház megalapításával képzelhető el.

Érdemi minőségben a közönség felé csak szervezett keretek között lehet, ennek az első feltétele, hogy a Bécsy Tamás Egyetemi Színháznak állandó helye legyen. Az E Kamara megmaradna az ünnepi rendezvényeknek, és a tánccsoportok próbatermének. Kell, hogy legyen tér az eszközöknek, díszleteknek, jelmezeknek. Szükség van többek között jogi háttérre, illetve az előadások utaztatásához szükséges szállítóeszközre.

2007. decemberében keresték fel Rédey Ákost, az egyetem rektorát, a színház alapítási szándékkal, és még ugyanebben a hónapban a PEHÖK elnökét, aki akkor Antal Gábor volt. 2008. februárjában találkoztak Bujtor Istvánnal, a Petőfi Színház igazgatójával. Mindenhol együttműködést biztosítottak számukra. Még ebben a hónapban érkezett egy felajánlás Felföldi Gábortól, ami szintén nagy segítség volt. Dr. Kocsis Miklóssal elkészült a szerződéstervezet, majd az egyik helyi írott sajtóban megjelent az első hivatalos cikk az alapítási szándékról. Március 31-én Porga Gyula alpolgármesterrel ismertették a terveket, majd a Pannon Egyetem szenátusi tagjaival. A Megyei Közművelődési Intézet szintén együttműködéséről biztosította az alakuló színházat. A tagokon kívül nagy segítséget jelentenek a Színháztudományi Tanszék, illetve a Magyar Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak jelenléte.

Jelenleg az első tréningek folynak, újságot és filmklubot szerveznek, illetve indul a honlap szerkesztése. Beadásra került a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) egy pályázat, az eszközrendszerek kialakítására.

A cél egy kulturális hagyományteremtés, amely az egyetem bölcsész hallgatóit ösztönzi arra, hogy maguk is fontosnak érezzék a Pannon Egyetem pozitív képének kialakítását, valamint megtalálni a város, és az egyetem kapcsolódási pontjait, ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy Veszprém színesebb egyetemi város legyen.

Ódor Eszter
Ódor Eszter
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.