Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harmadik x-ben az egyetemi színpad

2008. május 16. 18:50
Közel harminc éve működik a Pannon Egyetemen az Egyetemi Színpad (VESZ), amely Komáromi Sándor vezetésével 2003. márciusában újult meg öntevékeny csoportként. Azóta több előadással gazdagította Veszprém színházi életét. Az első bemutató még a Petőfi Színházban volt 2003. októberében, a Játékszínben került előadásra a Lorca Vérnásza, egy a drámapedagógusoknak szervezett rendezvény keretein belül. A következő években a bemutatók a Városi Művelődési Központban-, majd az E Kamarában zajlottak.

Nem kellett sokat várni, és a VESZ tagjaiból csakhamar színházi műhely alakult, ekkorra már egyesületi háttérrel működhetett. Ez lett a Teleszterion Színházi Műhely, amelyre a győri székhelyű Forrás Színház is felfigyelt és közös projekteket indítottak.

A Pannon Egyetem keretein belül természetesen több önszerveződő kör, öntevékeny csoport is van, amely foglalkozik színházi munkákkal. Az egyetemi színházi életről mára el lehet mondani, hogy pezsgő, sokszínű jelenség, amely érett egy magasabb szintű működésre is. Ez a magasabb szintű működés a Bécsy Tamás Egyetemi Színház megalapításával képzelhető el.

Érdemi minőségben a közönség felé csak szervezett keretek között lehet, ennek az első feltétele, hogy a Bécsy Tamás Egyetemi Színháznak állandó helye legyen. Az E Kamara megmaradna az ünnepi rendezvényeknek, és a tánccsoportok próbatermének. Kell, hogy legyen tér az eszközöknek, díszleteknek, jelmezeknek. Szükség van többek között jogi háttérre, illetve az előadások utaztatásához szükséges szállítóeszközre.

2007. decemberében keresték fel Rédey Ákost, az egyetem rektorát, a színház alapítási szándékkal, és még ugyanebben a hónapban a PEHÖK elnökét, aki akkor Antal Gábor volt. 2008. februárjában találkoztak Bujtor Istvánnal, a Petőfi Színház igazgatójával. Mindenhol együttműködést biztosítottak számukra. Még ebben a hónapban érkezett egy felajánlás Felföldi Gábortól, ami szintén nagy segítség volt. Dr. Kocsis Miklóssal elkészült a szerződéstervezet, majd az egyik helyi írott sajtóban megjelent az első hivatalos cikk az alapítási szándékról. Március 31-én Porga Gyula alpolgármesterrel ismertették a terveket, majd a Pannon Egyetem szenátusi tagjaival. A Megyei Közművelődési Intézet szintén együttműködéséről biztosította az alakuló színházat. A tagokon kívül nagy segítséget jelentenek a Színháztudományi Tanszék, illetve a Magyar Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak jelenléte.

Jelenleg az első tréningek folynak, újságot és filmklubot szerveznek, illetve indul a honlap szerkesztése. Beadásra került a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) egy pályázat, az eszközrendszerek kialakítására.

A cél egy kulturális hagyományteremtés, amely az egyetem bölcsész hallgatóit ösztönzi arra, hogy maguk is fontosnak érezzék a Pannon Egyetem pozitív képének kialakítását, valamint megtalálni a város, és az egyetem kapcsolódási pontjait, ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy Veszprém színesebb egyetemi város legyen.

Ódor Eszter
Ódor Eszter
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.