2022. augusztus 15.
//
Mária névnap

Harmadik x-ben az egyetemi színpad

2008. május 16. 18:50
Közel harminc éve működik a Pannon Egyetemen az Egyetemi Színpad (VESZ), amely Komáromi Sándor vezetésével 2003. márciusában újult meg öntevékeny csoportként. Azóta több előadással gazdagította Veszprém színházi életét. Az első bemutató még a Petőfi Színházban volt 2003. októberében, a Játékszínben került előadásra a Lorca Vérnásza, egy a drámapedagógusoknak szervezett rendezvény keretein belül. A következő években a bemutatók a Városi Művelődési Központban-, majd az E Kamarában zajlottak.

Nem kellett sokat várni, és a VESZ tagjaiból csakhamar színházi műhely alakult, ekkorra már egyesületi háttérrel működhetett. Ez lett a Teleszterion Színházi Műhely, amelyre a győri székhelyű Forrás Színház is felfigyelt és közös projekteket indítottak.

A Pannon Egyetem keretein belül természetesen több önszerveződő kör, öntevékeny csoport is van, amely foglalkozik színházi munkákkal. Az egyetemi színházi életről mára el lehet mondani, hogy pezsgő, sokszínű jelenség, amely érett egy magasabb szintű működésre is. Ez a magasabb szintű működés a Bécsy Tamás Egyetemi Színház megalapításával képzelhető el.

Érdemi minőségben a közönség felé csak szervezett keretek között lehet, ennek az első feltétele, hogy a Bécsy Tamás Egyetemi Színháznak állandó helye legyen. Az E Kamara megmaradna az ünnepi rendezvényeknek, és a tánccsoportok próbatermének. Kell, hogy legyen tér az eszközöknek, díszleteknek, jelmezeknek. Szükség van többek között jogi háttérre, illetve az előadások utaztatásához szükséges szállítóeszközre.

2007. decemberében keresték fel Rédey Ákost, az egyetem rektorát, a színház alapítási szándékkal, és még ugyanebben a hónapban a PEHÖK elnökét, aki akkor Antal Gábor volt. 2008. februárjában találkoztak Bujtor Istvánnal, a Petőfi Színház igazgatójával. Mindenhol együttműködést biztosítottak számukra. Még ebben a hónapban érkezett egy felajánlás Felföldi Gábortól, ami szintén nagy segítség volt. Dr. Kocsis Miklóssal elkészült a szerződéstervezet, majd az egyik helyi írott sajtóban megjelent az első hivatalos cikk az alapítási szándékról. Március 31-én Porga Gyula alpolgármesterrel ismertették a terveket, majd a Pannon Egyetem szenátusi tagjaival. A Megyei Közművelődési Intézet szintén együttműködéséről biztosította az alakuló színházat. A tagokon kívül nagy segítséget jelentenek a Színháztudományi Tanszék, illetve a Magyar Irodalomtudományi Tanszék oktatóinak jelenléte.

Jelenleg az első tréningek folynak, újságot és filmklubot szerveznek, illetve indul a honlap szerkesztése. Beadásra került a Nemzeti Civil Alapprogramhoz (NCA) egy pályázat, az eszközrendszerek kialakítására.

A cél egy kulturális hagyományteremtés, amely az egyetem bölcsész hallgatóit ösztönzi arra, hogy maguk is fontosnak érezzék a Pannon Egyetem pozitív képének kialakítását, valamint megtalálni a város, és az egyetem kapcsolódási pontjait, ezzel hozzájárulni ahhoz, hogy Veszprém színesebb egyetemi város legyen.

Ódor Eszter
Ódor Eszter

További cikkek

A hattyú álma
A hattyú álma
Tütübe és balett cipőbe bújt kislány táncol a Rózsa iskola jubileumán, mestere a takarásban figyeli őt. A kislány egyike annak a több mint nyolcvan tanítványnak, akik egyre biztosabban lépdelhetnek álmaik felé, miszerint a tánc, a balett az életük részévé válik, hobbi vagy akár profi szinten. Mert a tehetség egy dolog, kell azonban hely is, ahol ki tud bontakozni. Viktoria Podolskaya balettmester szenvedéllyel végzett munkájának köszönhetően Veszprém egyre inkább felkerül a balett térképére.
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
Rájátszás, Szabó Balázs Bandája, Analog Balaton, dödölle és grillázs - augusztusban ismét Margófeszt
2022. augusztus 11-13. között második alkalommal várja a látogatókat Zala megye egyik legapróbb településén a régió legszínesebb kulturális fesztiválja, a Margófeszt: a Balatontól negyedórára, az alig 300 lakosú Szentgyörgyvár Kultúrházában, templomkertjében és nagyszínpadain irodalmi és színházi programokkal, koncertekkel, slam poetryvel, kiállításokkal, és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket.
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Egy napra ismét kinyitnak Veszprém legbarátságosabb kávézói
Augusztus 13-án hatodik alkalommal tárják ki kapuikat a kertkávézók a Jeruzsálemhegyen, ezúttal zenei, irodalmi és spirituális programokat is kínálva.
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Amatőr és tapasztalt fotósok mérték össze tudásukat
Szombat délután zajlott a IV. Budapesti Fotósviadal díjátadója a Pannon Egyetem N épületében. Az eseményen kihirdették a 2023-as év programjait is.
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
A nyolcvanas években a nyár is jobb volt?
Dübörög a nyolcvanas évek iránti nosztalgia, ami így nyáron mintha még inkább szembetűnő lenne. Visszavágyjuk a régi idők szabadságát, éppen ezért a Fortepan archívumának segítségével megnéztük, milyenek is voltak a nyarak cirka negyven évvel ezelőtt.