Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
14°C

Végre Veszprémben is lehet kertmozizni

2020. július 10. 4:00
Nem egy új vállalkozás, inkább néhány lelkes fiatal megvalósult álma, az Ifjúsági Ház kertjében kéthetente jelentkező filmklub viszont végre lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a Balatonig utazni, ha kertmozizni szeretnénk.

A nosztalgialáz egyik legjobb hatása a kert- és autós mozik visszatérte, a dolognak azonban van egy kis szépséghibája: elég szórványos az előfordulásuk. Veszprémiként a legközelebbi kertmoziig is Csopakig kell utaznunk, és míg ez alapvetően nem egy nagy távolság, annak, aki nem rendelkezik saját autóval, vagy nincs egy olyan baráti társasága, akikkel össze tudna állni telekocsira, hiába vágyakozik a kertmozira, hiszen ha tömegközlekedéssel még le is jut a Balatonra, a vetítés után már nincs hazafelé tartó busz vagy vonat.

Márpedig az igény nagyon is megvan erre a fajta élményre, és egyáltalán nem csak annak a kicsit idősebb korosztálynak a körében, akiknek még vannak emlékei a hőskori kertmozizásról.

A Veszprémi Ifjúsági Ház udvarán létrejött kertmozi ugyanis a legújabb generáció találmánya: öt lelkes ifjú tizenéves (többek között a VEDIÖK egykori elnöke és alelnöke) összeállt, hogy az Európai Szolidaritási Testület által támogatott szolidaritási projekt keretében megvalósítsanak egy olyan közösségi teret, ahol a fiatalok összegyűlhetnek és értelmesen eltölthetik az idejüket kifejezetten nekik szóló programokkal.

A sikeres pályázat feltétele volt egy befogadó szervezet – ez lett a Lélektér Alapítvány, amelynek segítségével az önkéntesek az elmúlt hetekben megújították az Ifjúsági Ház kertjét: rendbe szedték a növényzetet, függőágyak és hangulatvilágítás került a fák ágaira, raklapbútorokat festettek a kinti időtöltéshez, a falakra pedig graffitiket fújtak. Utóbbiban a Hősök duó két tagja, Mentha és Eckü is részt vett, akik a ház bejáratát egy Veszprémet védő Amerika Kapitány festménnyel és egy klasszikus graffitivel díszítették, de a falfestményeken még Gizella és Szent István is szuperhős jelmezbe bújt.

A projekt másik elemeként a Fiatalok Hangja nevű ifjúsági konzultációs tanács, kerekasztal is létrejött, ami lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok párbeszédet folytathassanak a döntéshozókkal, és elmondhassák, szerintük mitől lenne fiatalosabb Veszprém, mik azok a programok, amelyek szerintük hiányoznak a városból, és amivel a számukra is kiemelten fontos Európa Kulturális Fővárosa program még sikeresebbé válhatna – tudtuk meg Takáts Emesétől, a Lélektér Alapítvány elnökétől.

Szelfi falként is működnek az új graffitikSzelfi falként is működnek az új graffitik

A kertmozi létrejötte pedig nagyon jól mutatja, hogy érdemes kikérni az ifjúság véleményét és hogy a számukra is érdekes programokhoz nem feltétlenül kell nagy körítés: elég egy projektor, egy vetítővászon és egy hangfal, néhány babzsák, raklapbútor, kis hangulatvilágítás, mikróban pattogtatott popcorn és frissítő, no meg leginkább lelkesedés. De ennyi már bőven elég, hogy a recept működjön, hiszen a kezdeményezés tényleg megmozgatta a fiatalokat.

A kertmozi az előzetes tervek szerint összesen hat alkalommal fog jelentkezni egyébként: az elsőt július 2-án, csütörtökön tartották, és a jövőben is csütörtöki napokon lesz majd lehetőség mozizni, várhatóan kéthetente, az időjárástól is függően.

A filmeket mindig a közönség választja ki: ők ajánlhatnak filmeket is a Lélektér Alapítvány Facebook oldalán meghirdetett aktuális eseménynél, a befutó pedig az lesz, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. Az első alkalommal A keresztapára esett a választás – egy igazi kultfilmre.

A vetítések minden esetben ingyenesek, ahogy a popcorn és a frissítő is, egyszerre pedig nagyjából 50-70 fő tud mozizni – fiatal és idősebb egyaránt, hiszen a kertmozi mindenki előtt nyitott.

Ha sikeres lesz a projekt és lesz rá igény, adott esetben akár további vetítéseket is tartanak majd a hat tervezett alkalmon kívül.

A szolidaritási projekt részeként pedig a fiataloknak még van egy-két ötlet a tarsolyában. Nagy álmuk például egy art stúdió létrehozása is, ahol egy-egy terméket készítenének majd bocsátanának árverésre, hogy a befolyt összeget jótékonysági célra ajánlják fel.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40 Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Ostromok nyomában: honnan tudják a régészek, mi történt? Milyen nyomokból tudnak egy-egy várostrom menetére, vagy egyáltalán megtörténtére következtetni a régészek? Nagy Szabolcs Balázs régész erről tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi sorozatának részeként kedden. tegnap 21:41 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.