2020. augusztus 5. // Krisztina névnap

Szavak helyett cselekvés a fontos a fiatal konzervatívoknak

A jövőnk a természeti értékeink minőségén és mennyiségén is múlik, hangzott el hétvégén a Fidelitas Zöld kabinetjének veszprémi workshop-ján. A jobboldali ifjúsági szervezet vendégeként Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is elárult néhány részletet az új agrárpolitikai stratégiából.

A környezetvédelem alapvetően jobboldali értékrend, hiszen az értékek megóvását, az utókornak való átörökítését a konzervatív eszmék vallják. A baloldal az utóbbi években mégis megpróbálta kisajátítani ezt a témakört magának, de valós cselekvési tervet csak a jobboldalon fogalmaztak meg – hangzott el Lengyel Lászlótól, a Fidelitas Zöld kabinetjének vezetőjétől a hétvégén megtartott veszprémi workshop szervezőjétől.

Az aktuálpolitika lényegében ezzel ki is merült az eseményen, a gondolatébresztő megnyitó után a közel negyven résztvevő – javában 20-30 éves korosztály tagjaiból – konkrét tervekről, javaslatokról értekeztek egymással, valamint Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárral, aki szombaton látogatott el Veszprémbe.

Papp Zsolt nem csak, mint helyettes államtitkár, hanem a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) ifjúsági tagozatának elnökeként is érkezett, hogy megossza tapasztalatait, terveit a jelenlévőkkel.

Az új agrárpolitikai stratégia tervezése már javában zajlik. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a generációváltás ebben az ágazatban is hatékonyan megtörténjen, hiszen jelenleg az agrárium az, ahol 10% alatt van a 30 évnél fiatalabbak aránya, ez pedig kevés

fogalmazta meg Papp Zsolt a legfontosabb teendőt.

Hozzátette, hogy sok hamis téveszme is kering a köztudatban a helyi termelők helyi termékeiről, miszerint ezek nem gazdaságosak, nem éri meg a helyibe fektetni, de mint mondta, ezen hamis hírek ellen küzdeni kell.

Éppen ezért a kormányzat célja, hogy minél több támogatást juttasson el a helyi kistermelőkhöz és őstermelőkhöz.

A konkrétumok közt megemlítette, hogy a közeljövőben az Agrárminisztérium állattenyésztési és kertészeti pályázatokat is kiír majd, valamint támogatják a helyi termelői piacokat is.

Ezen kívül nagy eredményeket várnak a kifejezetten az őstermelők számára kiírt pályázatoktól, amit valódi őstermelői tevékenységet végző magánszemélyek és családok is igényelhetnek.

A workshop-on kiderült az is, hogy a MAGOSZ, valamint a Fidelitas céljai közt egyaránt szerepel az, hogy minél inkább megismerjék és összegyűjtsék az emberek – jelen esetben az agráriumban dolgozók – véleményét és javaslatait, és azokat kommunikálják a döntéshozók felé, hogy valóban előremutató döntések születhessenek felsőbb szinteken.

Azzal, hogy hétvégén közel 40 fiatal találkozott Veszprémben az ország 10 megyéjéből, nagy lépést tettek előre e cél érdekében is, de ahogy elhangzott a workshop-on, a jövőben még számos rendezvényen jelen lesznek, vagy akár saját projektekkel is készülnek a jobboldali ifjúsági szervezet zöld szekciójának tagjai.

Az ország több fesztiválján jelen lesznek, termelői napot is terveznek, valamint szabadegyetemet szerveznek majd.

A Fidelitas a közösségépítő tevékenysége mellett a háttérben különböző kabineteket is kialakított a szervezetén belül. Összesen 6 különböző szakpolitikai kabinet működik, amelyek célja, hogy megteremtsék a lehetőséget és a felületet, hogy a fiatal tagok elmélyedjenek saját érdeklődési körüknek megfelelő területeken. Ahogy a hétvégi veszprémi rendezvény is mutatta, főleg workshop-okat, konferenciákat, de interaktív közösségi akciókat, tanulmányutakat is szerveznek. Ahogy Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke fogalmazott a hétvégi veszprémi rendezvényen: ő maga mindig is a kabinetekben érezte otthonosabban magát, nagyon jó szellemi hátteret nyújtanak ezek a közösségek, hogy valaki később még inkább elmerülhessen és fejleszthesse magát a hozzá legközelebb álló területen.

Hajas Bálint
Domján Attila

További cikkek

Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Újabb pályázati lehetőségek nyíltak a Magyar falu programban
Iskolai és óvodai felújításokra is nyíltak pályázatok szerdán a Magyar falu programban - tájékoztatta a Miniszterelnökség az MTI-t szerdán.
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Ősszel megismerhetjük Veszprém új parkolási koncepcióját
Már több éve napirenden van Veszprém parkolási koncepciójának felülvizsgálata, ezzel együtt új parkolók kialakításának a tervei. Megkérdeztük az illetékeseket, hogy hol tart ez a folyamat és mikor változhat pozitív irányba a megyeszékhely parkolási helyzete.
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forintos piaci fejlesztések Sümegen
Százmillió forint európai uniós támogatásból újult meg a sümegi belvárosi piac, illetve kialakítottak egy új középkori stílusú kézműves piacot is a Tarisznyavárnál - közölte a Veszprém megyei város önkormányzata az MTI-vel.
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
236 km/h-val száguldott egy 61 éves veszprémi motoros a 8-ason
A megengedett legnagyobb sebesség több mint kétszeresével haladt Hajmáskér közelében. A rendőrök lekapcsolták.
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Focipályával a gazdaság vérkeringéséért
Kedden kora este ünnepélyes körülmények között avattak fel egy műfüves focipályát a Jendrassik-Venesz Szakközépiskolában. Nagyon jó hír, hogy a harmincmilliós beruházásból mindösszesen hárommillió forintot kellett biztosítania városunknak. A fennmaradt összeget, huszonhétmillió forintot ugyanis a Magyar Labdarúgó-szövetség állta.
2020. augusztus 5. // Krisztina névnap