Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szavak helyett cselekvés a fontos a fiatal konzervatívoknak

2020. július 11. 4:00
A jövőnk a természeti értékeink minőségén és mennyiségén is múlik, hangzott el hétvégén a Fidelitas Zöld kabinetjének veszprémi workshop-ján. A jobboldali ifjúsági szervezet vendégeként Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár is elárult néhány részletet az új agrárpolitikai stratégiából.

A környezetvédelem alapvetően jobboldali értékrend, hiszen az értékek megóvását, az utókornak való átörökítését a konzervatív eszmék vallják. A baloldal az utóbbi években mégis megpróbálta kisajátítani ezt a témakört magának, de valós cselekvési tervet csak a jobboldalon fogalmaztak meg – hangzott el Lengyel Lászlótól, a Fidelitas Zöld kabinetjének vezetőjétől a hétvégén megtartott veszprémi workshop szervezőjétől.

Az aktuálpolitika lényegében ezzel ki is merült az eseményen, a gondolatébresztő megnyitó után a közel negyven résztvevő – javában 20-30 éves korosztály tagjaiból – konkrét tervekről, javaslatokról értekeztek egymással, valamint Papp Zsolt vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárral, aki szombaton látogatott el Veszprémbe.

Papp Zsolt nem csak, mint helyettes államtitkár, hanem a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) ifjúsági tagozatának elnökeként is érkezett, hogy megossza tapasztalatait, terveit a jelenlévőkkel.

Az új agrárpolitikai stratégia tervezése már javában zajlik. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a generációváltás ebben az ágazatban is hatékonyan megtörténjen, hiszen jelenleg az agrárium az, ahol 10% alatt van a 30 évnél fiatalabbak aránya, ez pedig kevés

fogalmazta meg Papp Zsolt a legfontosabb teendőt.

Hozzátette, hogy sok hamis téveszme is kering a köztudatban a helyi termelők helyi termékeiről, miszerint ezek nem gazdaságosak, nem éri meg a helyibe fektetni, de mint mondta, ezen hamis hírek ellen küzdeni kell.

Éppen ezért a kormányzat célja, hogy minél több támogatást juttasson el a helyi kistermelőkhöz és őstermelőkhöz.

A konkrétumok közt megemlítette, hogy a közeljövőben az Agrárminisztérium állattenyésztési és kertészeti pályázatokat is kiír majd, valamint támogatják a helyi termelői piacokat is.

Ezen kívül nagy eredményeket várnak a kifejezetten az őstermelők számára kiírt pályázatoktól, amit valódi őstermelői tevékenységet végző magánszemélyek és családok is igényelhetnek.

A workshop-on kiderült az is, hogy a MAGOSZ, valamint a Fidelitas céljai közt egyaránt szerepel az, hogy minél inkább megismerjék és összegyűjtsék az emberek – jelen esetben az agráriumban dolgozók – véleményét és javaslatait, és azokat kommunikálják a döntéshozók felé, hogy valóban előremutató döntések születhessenek felsőbb szinteken.

Azzal, hogy hétvégén közel 40 fiatal találkozott Veszprémben az ország 10 megyéjéből, nagy lépést tettek előre e cél érdekében is, de ahogy elhangzott a workshop-on, a jövőben még számos rendezvényen jelen lesznek, vagy akár saját projektekkel is készülnek a jobboldali ifjúsági szervezet zöld szekciójának tagjai.

Az ország több fesztiválján jelen lesznek, termelői napot is terveznek, valamint szabadegyetemet szerveznek majd.

A Fidelitas a közösségépítő tevékenysége mellett a háttérben különböző kabineteket is kialakított a szervezetén belül. Összesen 6 különböző szakpolitikai kabinet működik, amelyek célja, hogy megteremtsék a lehetőséget és a felületet, hogy a fiatal tagok elmélyedjenek saját érdeklődési körüknek megfelelő területeken. Ahogy a hétvégi veszprémi rendezvény is mutatta, főleg workshop-okat, konferenciákat, de interaktív közösségi akciókat, tanulmányutakat is szerveznek. Ahogy Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke fogalmazott a hétvégi veszprémi rendezvényen: ő maga mindig is a kabinetekben érezte otthonosabban magát, nagyon jó szellemi hátteret nyújtanak ezek a közösségek, hogy valaki később még inkább elmerülhessen és fejleszthesse magát a hozzá legközelebb álló területen.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.