2020. augusztus 12. // Klára névnap

30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát

2020. július 12. 4:40
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.

Az UltraRába egy nonstop kajakos-kenus, 215 kilométer hosszú teljesítménytúra a Rábán, mely Szentgotthárdtól egészen Győrig tart. A túra alapítása Kele Attilához, a Vidra Vízitúrák szervezőjéhez kötődik, aki 2015-ben egyedül nekivágott, és egyben leevezte a folyó teljes magyarországi szakaszát. Azóta minden évben megrendezi az UltraRábát, amit rajta kívül eddig nagyjából 20 fő teljesített.

Köztük van grafikus kollegánk, Czeglédi Zoltán is, aki a múlt hétvégén kenus társával, Székely Péterrel 30 óra 21 perc non-stop evezéssel teljesített. Ez Európa leghosszabb evezős teljesítménytúrája. Az idei, 6. UltraRábát csupán ők ketten vállalták kenuval, ezért is különleges, hogy elindultak. A verseny alapítója, Kele Attila idén első alkalommal SUP-pal teljesítette a távot. Ő egy kicsit fürgébb volt, 29 óra alatt célba.

Czeglédi Zoltán és Székely Péter a Dr. Krepa nevű kenuban evezte le a 215 km-es túrát. Fotó: Czeglédi ZoltánCzeglédi Zoltán és Székely Péter a Dr. Krepa nevű kenuban evezte le a 215 km-es túrát. Fotó: Czeglédi Zoltán

A Rába folyó technikai kihívásaival, az éjszakai szakasz különlegességével egy igazán komoly és nehéz teljesítménytúra és verseny hírében áll. Fejben, lélekben, erőnlétben, állóképességben egyaránt komoly felkészülést igényel azoktól a kajakostól, kenusoktól és állva evezősöktől, akik vállalják ezt a kihívást, szeretnék jobban megismerni magukat vagy feszegetni a saját határaikat.

A 2020-as verseny július 5-én, vasárnap hajnalban startolt Szentgotthárdról, a célt nem sokkal hétfőn 12 óra után érték el a Mosoni-Dunánál. A veszprémi indulót a hazafelé tartó úton értük utol. A telefonba azt mondta: a verseny mentálisan is igénybe vette, most mindene fáj és zsibbad, ami főleg annak köszönhető, hogy szó szerint egyszer sem álltak meg, folyamatosan, több mint 30 órán keresztül eveztek. (Kiszállni csak a gátaknál kellett.) A wc-zést és az evést is a Dr. Krepa nevű kenuban oldották meg. A frissítőket 2 óránként kapták a partról kísérőiktől, akik elmondása szerint minden kérésüknek eleget tettek.

Minden kívánságunkat lesték. Ha kellett, bögre húslevest és tejszínhabos palacsintát vagy proteinszeleteket kaptunk. Nagy köszönet jár nekik, valamint a páromnak a bíztatásért és a felkészítésért a személyi edzőmnek, Németh Richárdnak is.

Az evezősöknél, közel 24 óra után, napfelkeltekor jött el a holtpont. Fotó: Czeglédi ZoltánAz evezősöknél, közel 24 óra után, napfelkeltekor jött el a holtpont. Fotó: Czeglédi Zoltán

Zoltán szerint a Rába éjjel egészen más arcát mutatja, mint nappal. (Tavalyi beszámolónk itt olvasható.) Őzek, hódok, vaddisznók jöttek a folyóhoz inni, ami a zseblámpával való tájékozódáskor a vadregényes folyón izgalmasnak bizonyult. „Az idő gyorsan repült, de hajnalban már arról kellett beszélgetnünk Péterrel, hogy miről beszélgessünk.” Az evezősöknél napfelkeltekor jött el holtpont, amikor arra ébredtek: csukott szemmel eveznek. Ezt az állapotot 1,5-2 óra alatt sikerült legyőzniük, hogy néhány órával később a Mosoni-Dunánál, Győrben érjenek célba.

Ge. Á.

További cikkek

Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Elfogták a herendi porcelán életfa rongálóját - FRISSÍTVE
Szerda reggelre több elemet is összetört egy vandál a belvárosi körforgalomban található herendi porcelán életfán. A rendőrség rövid időn belül elfogta az elkövetőt, aki beismerő vallomást tett. A manufaktúra pedig megígérte, hogy helyreállítják a szobrot.
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
Az országos gazdasági kamara és az új KATA-szabályok, avagy az adószigorítás állatorvosi lova
A KATA adózás országosan 400 ezer embert érint, a jövőben pedig több olyan módosítást is elfogadtak, ami merőben átalakítja ezt a kedvezményes adózási rendszert. Nagy Elek a a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének írása a témával kapcsolatban először a pestisracok.hu oldalon jelent meg, amit mi is teljes egészében publikálunk.
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál rendben kezdődhet a tanév
Normál menetrend szerint tervezi a kormány a tanévet, a hamarosan megjelenő rendelet szerint szeptember 1-jén hagyományosan indulhat az iskola - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden.
Putyin szerint az oroszoknak már van védőoltásuk a koronavírus ellen
Putyin szerint az oroszoknak már van védőoltásuk a koronavírus ellen
Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden bejelentette a Covid-19 elleni első vakcina hivatalos bejegyzését.
A népesség egy jelentős része szingli
A népesség egy jelentős része szingli
A magyar népesség egy jelentős része egyedül él, vagyis szingli - mondta Rövid Irén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzője kedden a köztévében.
2020. augusztus 12. // Klára névnap