2020. augusztus 12. // Klára névnap

Játék a fénnyel

Borkovics Péter üvegművész és Bullás József festőművész alkotásaiból nyílt közös kiállítás Fényrétegek címmel szombaton a Művészetek Házában.

Napra pontosan majdnem négy hónapja, hogy a kulturális intézmények kénytelenek voltak bezárni kapuikat a látogatók elől és csak online formában elégíthették ki a művészetre éhezők igényeit. Azok számára azonban, akik ahhoz szoktak hozzá, hogy testközelből szembesülhetnek egy-egy alkotással és fogadhatják be azokat, az ilyesfajta művészetfogyasztás persze csak olyan, mint amikor csokitorta helyett gyertyával díszített muffinnal lepjük meg a szülinapost – jó-jó, de nem az igazi.

Így aztán egésze fantasztikus élményt jelentett a szervezőknek, a Művészetek Háza munkatársainak is, hogy ismét élőben ajándékozhatták meg művészeti élménnyel a szép számmal összegyűlt kultúrakedvelőket – ahogy azt Hegyeshalmi László igazgató megfogalmazta a kiállítás megnyitóján.

A kíváncsi tömeg pedig igencsak különleges ajándékot kapott az újranyitás alkalmából. Üveg- és festőművész általában nem állít ki közösen – ha fuzionál is, inkább mindkettő megmarad a kaptafánál, akarom mondani, a saját műfajában. Pedig ahogy arra Barabás Lajos műgyűjtő is felhívta a figyelmet, ez lehetne másként is: a párosítás jó alkalmat adhatna – és ezúttal ad is – arra, hogy megmutassuk, mennyire hat az egyik a másikra.

Itt van kapásból a technológiai oldal. „Amikor üvegművészetről beszélünk, eleve leginkább a technológia kerül a középpontba: hogy hogyan jut el a művész ahhoz a végeredményhez, amit szeretne – fogalmazott Barabás. – Borkovics Péter először méretre vágja az üveglapokat, egymás mellé rakja őket, majd ezeket felhevíti, egy adott pillanatban a felhevült üvegbe belenyúl egy speciális szerszámmal, kicsit megmozgatja őket, majd hagyja kihűlni. Ezután következik a munka oroszlánrésze: meglátja azt, hogy mi történt az üveggel, vannak-e benne zárványok, és ez alapján elkezdi csiszolni őket arra a formára, amit szeretne. Ezért is van az, hogy az üvegművészetben nagyon kevés a szobor, hiszen rengeteg munka vezet annak létrejöttéig, és a legtöbb üvegművész inkább a fúvásos technikát választja.”

De a technológia Bullás József művészetében is legalább annyira fontos. Ő az alapozott vászonra először ráfest egy rácsszerkezetet akrillal, majd amikor ez megszárad, felvisz egy újabb olajréteget, amit aztán helyenként visszakapar, így alakítva ki a végső képet.

A végeredmény aztán mindkettejük esetében olyan lesz, mintha a fény játékát követnénk figyelemmel: ahogy rávetül a különböző felületekre, színeire bomlik, megmutatja egyes rétegeit, különös dimenziókba repítve a szemlélőt.

Éppen ezért, amikor ott áll az alkotás előtt az ember, mindamellett, hogy belegondol, micsoda munka létrehozni ezeket az üvegszobrokat és festményeket, egy idő után tulajdonképpen el is felejti a technikai oldalt. Csak nézi, bámulja az alkotásokat, elcsodálkozik és elvarázsolódik a szinte vibráló színektől, a fényváltozásoktól, a folyamatos formálódás láttán, ahogy a kész művek a látszólagos befejezettségük ellenére is újra és újra átalakulnak és megszületnek a szemünk láttára.

A kiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba

További cikkek

85 éves a Bakonyi Ház
85 éves a Bakonyi Ház
Bár létrehozása óta átesett néhány megpróbáltatáson, a Bakonyi Ház 1935 óta mutatja be parasztpolgári élet egy-egy mozzanatát.
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Mintegy 40 magyar film közül válogathatunk a Filmpikniken
Akik maradtak, FOMO, Valan, Alvilág. Mindez csak ízelítő abból a gazdag film és sorozatkínálatból, amivel a Veszprém-Balaton Filmpiknik szervezői várják a mozirajongókat szeptember 3–5. között.
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Folytatják, amit Szent István elkezdett - így fog megújulni a veszprémi vár
Pár napja jelentették be, hogy az Európa Kulturális Főváros 2023 projekt költségeinek fedezésére a magyar kormány 50 milliárd forint költségkeretről döntött, emellett pedig a Főegyházmegye is részesül egy 40 milliárdos támogatásban. Utóbbi esetében végignéztük, hogy milyen beruházásokat terveznek a várban megvalósítani.
Kijött Magdolna előzetese
Kijött Magdolna előzetese
A veszprémi Szeretfilm Stúdió által készített Magdolna című játékfilm szeptember 17-től kerül a hazai mozikba, de a film hivatalos plakátja és az előzetese már most megtekinthető.
Az első utcazenész már megérkezett
Az első utcazenész már megérkezett
Elkészült Kolodko Mihály gerilla szobrászművész második, Veszprémbe tervezett miniszobra: az utcazenészt formázó figura a Kossuth utca alján kapott helyet.
2020. augusztus 12. // Klára névnap