2020. augusztus 9. // Emőd névnap

Hasznos tippek a fák metszéséhez

2020. július 13. 10:29

A metszés sok hobbikertész számára tartogat kihívást, és akadnak, akik csak félve mernek nekiállni, hiszen nem biztosak a dolgukban. Pedig valójában semmiféle ördöngösség nincs benne, ha pedig tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal, akkor nincs mitől tartanunk. Kezdő kertészek számára hoztunk most néhány praktikus tanácsot.

Az ideális időpont megtalálása

Itt nem létezik egységes álláspont, ugyanis változó, hogy az egyes fajtákat mikor kell metszeni. A nyáron történő metszés azért célszerű, mert ilyenkor a fa is aktív időszakát éli, és a vágás által okozott sebek sokkal könnyebben gyógyulnak. Télen pedig a levelek hiánya miatt sokkal átláthatóbb a lombkorona, és könnyebben megállapíthatjuk, hol szükséges metszeni. 

Mielőtt azonban nekiállnánk, minden esetben nézzünk utána a kertünkben lévő fafajták ideális metszési időpontjainak, ugyanis például a kora tavasszal virágzó növények esetében a késő téli metszéssel a friss rügyeket vágnánk le, ezért itt csak a virágzás után érdemes munkához látni.

A megfelelő eszközök használata

Hiába lenne a kisujjunkban a metszés minden fortélya, ha nincsenek meg a megfelelő szerszámaink hozzá. Vásároljunk olyan eszközöket, amelyek jó minőségűek, és hosszú éveken keresztül problémamentesen dolgozhatunk velük. Érdemes körülnézni a Fiskasr & Gerber termékek webáruházában, ahol találhatunk ötletes és praktikus univerzális ágvágókat is.

Ezek előnye, hogy egy nyélhez több különböző fej is csatlakoztatható, így egy kis átalakítással egyszerre több szerszámunk is lehet. A teleszkópos nyél pedig segít abban, hogy könnyedén elérjük a magas ágakat, a cserjék esetében pedig ne kelljen a földön görnyedve dolgoznunk.

A vágás helyes technikája

Ha valóban jót szeretnénk tenni a fának, akkor tudnunk kell, hogy melyik ágakat kell levágnunk, és melyiket hagyhatjuk meg. Alapvetően azokat érdemes lemetszeni, amelyek befelé, a korona belsejének irányába nőnek, mohásak, betegek, sérültek, esetleg egy vagy több másik ágat kereszteznek. A metszés célja, hogy felfrissítsük a lombkoronát, ezáltal az arányos és szellős legyen. A nem odavaló ágakat bátran vágjuk vissza teljesen, hiszen majd nőnek helyettük újak.

Az utógondozás

Ne feledjük: a fák is élőlények, és a levágott ágak helye számukra is egy sérülés, amelynek be kell gyógyulnia. Épp ezért sose feledkezzünk meg a metszés utáni sebkezelésről, melyhez használjunk speciális, erre a célra gyártott készítményeket, amiket kertészeti szaküzletekben szerezhetünk be. Ezek segítik a sebgyógyulást, és meggátolják fertőzést és a gombásodást, mely akár az egész fát tönkreteheti.

Vészhelyzetben

Bár a fák metszésére megvannak az alkalmas időpontok, ha azonban például egy vihar következtében egy vastagabb ág megrongálódott, és félő, hogy ráesik a háztetőre, akkor érdemes azonnal eltávolítani a biztonságunk érdekében. Még akkor is, ha éppen virágzik vagy termés van rajta.
 

vehir.hu

További cikkek

Milyen egy jó Business Analyst?
Milyen egy jó Business Analyst?
A Business Analyst egy hidat teremt a megbízói és a megvalósítói oldal között. Az üzleti folyamatok elemzése és specifikálása, valamint az igények feltárása tartozik a legfőbb feladatai közé. Milyen feladatokat lát el az üzleti elemző és melyek a legfontosabb kompetenciák, amelyeket el kell sajátítania?
Már a felsőoktatás keretei között is tanulhatunk a blokkláncról
Már a felsőoktatás keretei között is tanulhatunk a blokkláncról
Mit kell tudni a benzinmotoros ágvágókról?
Mit kell tudni a benzinmotoros ágvágókról?
A kerti teendők igen csak beindulnak a tavasztól őszig tartó időszakban. Akik kertes házban élnek, azok tudják, hogy nem csak móka és kacagás az élet, hiszen a kertet folyamatosan rendben kell tartani annak érdekében, hogy ne csak szép, és ápolt legyen, da használni is tudjuk. Nem csak fűnyírásból áll azonban a kerti munka, ahol fák is találhatók, ott évente szükséges lehet megmetszeni azokat. Nagyon figyelni kell arra, hogy a gyümölcsfák ágait mikor ritkítjuk meg, hiszen ezen múlik, hogy mennyi és milyen termést fog nekünk a későbbiekben adni. Nagyobb, és sűrű ágú fák esetében azonban nagyon nehéz lehet a metszést megoldani.
Az okos-riasztórendszer használatában rejlő előnyök
Az okos-riasztórendszer használatában rejlő előnyök
Hűsölés a masszázsmedencében – tényleg lehetséges?
Hűsölés a masszázsmedencében – tényleg lehetséges?
2020. augusztus 9. // Emőd névnap