Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hasznos tippek a fák metszéséhez

2020. július 13. 10:29

A metszés sok hobbikertész számára tartogat kihívást, és akadnak, akik csak félve mernek nekiállni, hiszen nem biztosak a dolgukban. Pedig valójában semmiféle ördöngösség nincs benne, ha pedig tisztában vagyunk néhány alapvető dologgal, akkor nincs mitől tartanunk. Kezdő kertészek számára hoztunk most néhány praktikus tanácsot.

Az ideális időpont megtalálása

Itt nem létezik egységes álláspont, ugyanis változó, hogy az egyes fajtákat mikor kell metszeni. A nyáron történő metszés azért célszerű, mert ilyenkor a fa is aktív időszakát éli, és a vágás által okozott sebek sokkal könnyebben gyógyulnak. Télen pedig a levelek hiánya miatt sokkal átláthatóbb a lombkorona, és könnyebben megállapíthatjuk, hol szükséges metszeni. 

Mielőtt azonban nekiállnánk, minden esetben nézzünk utána a kertünkben lévő fafajták ideális metszési időpontjainak, ugyanis például a kora tavasszal virágzó növények esetében a késő téli metszéssel a friss rügyeket vágnánk le, ezért itt csak a virágzás után érdemes munkához látni.

A megfelelő eszközök használata

Hiába lenne a kisujjunkban a metszés minden fortélya, ha nincsenek meg a megfelelő szerszámaink hozzá. Vásároljunk olyan eszközöket, amelyek jó minőségűek, és hosszú éveken keresztül problémamentesen dolgozhatunk velük. Érdemes körülnézni a Fiskasr & Gerber termékek webáruházában, ahol találhatunk ötletes és praktikus univerzális ágvágókat is.

Ezek előnye, hogy egy nyélhez több különböző fej is csatlakoztatható, így egy kis átalakítással egyszerre több szerszámunk is lehet. A teleszkópos nyél pedig segít abban, hogy könnyedén elérjük a magas ágakat, a cserjék esetében pedig ne kelljen a földön görnyedve dolgoznunk.

A vágás helyes technikája

Ha valóban jót szeretnénk tenni a fának, akkor tudnunk kell, hogy melyik ágakat kell levágnunk, és melyiket hagyhatjuk meg. Alapvetően azokat érdemes lemetszeni, amelyek befelé, a korona belsejének irányába nőnek, mohásak, betegek, sérültek, esetleg egy vagy több másik ágat kereszteznek. A metszés célja, hogy felfrissítsük a lombkoronát, ezáltal az arányos és szellős legyen. A nem odavaló ágakat bátran vágjuk vissza teljesen, hiszen majd nőnek helyettük újak.

Az utógondozás

Ne feledjük: a fák is élőlények, és a levágott ágak helye számukra is egy sérülés, amelynek be kell gyógyulnia. Épp ezért sose feledkezzünk meg a metszés utáni sebkezelésről, melyhez használjunk speciális, erre a célra gyártott készítményeket, amiket kertészeti szaküzletekben szerezhetünk be. Ezek segítik a sebgyógyulást, és meggátolják fertőzést és a gombásodást, mely akár az egész fát tönkreteheti.

Vészhelyzetben

Bár a fák metszésére megvannak az alkalmas időpontok, ha azonban például egy vihar következtében egy vastagabb ág megrongálódott, és félő, hogy ráesik a háztetőre, akkor érdemes azonnal eltávolítani a biztonságunk érdekében. Még akkor is, ha éppen virágzik vagy termés van rajta.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.