2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap

Mit érdemes tudni a fogbeültetésről?

2020. július 13. 10:33

A fogak elvesztése időskorban egy természetes dolog, de fiatalabb korban is megtörténhet foggyulladás, fogszuvasodás, baleset vagy egyéb okokból kifolyólag. Ma már rengeteg módja van annak, hogy a kiesett fogat pótolják. 

Az egyik fontos lehetőség a fogászati implantátum. Erre a beavatkozásra akkor kerül sor, amikor egy fog hiányzik, viszont a körülmények nem adottak másfajta fogpótlásra. 

Mikor van szükség egy ilyen beavatkozásra? Mit kell róla tudni? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. 

A fogpótlás menete

Ha egy fog kihúzásra kerül, vagy bármilyen más egyéb ok miatt kiesik, akkor minél előbb pótolni kell. Ha időben lépünk, akkor nem kell tartanunk a szinte azonnal meginduló, káros és visszafordíthatatlan következményektől. 

Sajnos a gyakorlatban sokszor hónapok telnek el a fog eltávolítása és a pótlása közt. Ennek következtében a fog helyén az állcsont elsorvad, vékonnyá válik, visszahúzódik. Ez sajnos megakadályozza a fogimplantátumok behelyezését. 

Az elsorvadás sajnos rövid időn belül kialakul, és bár egyénenként eltérő, de általánosságban elmondhatjuk, hogy fél év alatt akár teljesen leépül a csont. Ez életkortól független, egy fiatal esetén épp úgy megtörténhet, mint egy idősebbel. 

Mivel pótolják a csontot? 

A csontok pótlására többféle megoldás létezik. 

Az első verzió, hogy a beteg saját csontját alkalmazzák. Ezt a csontszövetet a szájon belül és a test más részeiből is vehetik. Ez règen a csípő, térd, lábszár területéről történt, manapság korszerűtlen. 

Abban az esetben, ha ez nem megoldható, akkor szintetikus vagy félszintetikus csontpótló anyagok kerülnek felhasználásra. Ezek olyan szempontból előnyösek lehetnek, hogy a betegnek nem kell egy plusz műtétet elszenvednie, viszont kevésbé sikeressé válhat a pótlás, mint a saját csont esetében. 

Van más megoldás?

Sokan azonban nem tudnak vállalkozni ezekre a műtétekre, mivel költségesek, vagy épp nem megfelelő állapotban van a szájüregük. Az ő számukra megoldást jelent a Halász Klinika ALL-on-4 szolgáltatása, melynek során implantátumok és hidak segítségével pótolják az elvesztett fogakat. 

Bármely megoldást is választjuk, tudnunk kell, hogy az idő ellenünk dolgozik. Azaz minél többet várunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy a fogpótlás kevésbé lesz sikeres, vagy pedig egy nagyon hosszadalmas, időigényes és költséges folyamat lesz. Ha a fog eltávolításra kerül, vagy kiesik, keressünk fel minél előbb egy hozzáértő szakembert! 

Ezenkívül gondoskodjunk minden egyes nap fogaink egészségéről, a rendszeres és alapos fogápolásról! Vegyünk részt rendszeresen fogorvosi kontrollvizsgálatokon, hogy minél előbb fény derülhessen egy esetleges problémára. Ennek köszönhetően sokáig megőrizhetjük fogaink épségét – na meg a mosolyunkat! 

 

vehir.hu

További cikkek

Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Költekezz okosan! - konyhai spórolási tippek
Érezted már úgy, hogy szinte kifolyik a kezeid közül a pénz, és hó végére mindig kevesebből kell gazdálkodnod, mint amire számítottál? Szeretnél többet áldozni a hobbidra, kikapcsolódásra, utazásra, de nem tudod, mégis honnan lehetne lefaragni a költségeket?
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Az ajánlatadás és beszerzés ideális lefolyása informatikai kérdésekben
Egy informatikai beszerzés sikerét és eredményességét döntően befolyásolja az is, hogy milyen hangulatban és feltételek mellett történik maga az ajánlatadás, valamint a beszerzés gyakorlati megvalósítása.
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Milyen egy igazán jó kislányoknak való felső, póló, blúz?
Az anyukáknak időről időre nehézséget jelenthet kiválasztani egy jó felsőt, pólót vagy blúzt kislányuknak. Az igazán praktikus darabok azok, amelyekből könnyű különböző alkalmakhoz illő szettet varázsolni. Az üzletekben és az internetes oldalakon is temérdek mennyiségű ruha vár mindenkit, ami csak megnehezíti a választást. A következőkben szeretnénk röviden összefoglalni, hogy mire kell odafigyelni egy internetes vásárlás során, illetve adni néhány tippet, hogyan válasszon gyermekének.
Milyen egy jó Business Analyst?
Milyen egy jó Business Analyst?
A Business Analyst egy hidat teremt a megbízói és a megvalósítói oldal között. Az üzleti folyamatok elemzése és specifikálása, valamint az igények feltárása tartozik a legfőbb feladatai közé. Milyen feladatokat lát el az üzleti elemző és melyek a legfontosabb kompetenciák, amelyeket el kell sajátítania?
Már a felsőoktatás keretei között is tanulhatunk a blokkláncról
Már a felsőoktatás keretei között is tanulhatunk a blokkláncról
2020. augusztus 11. // Zsuzsanna névnap