Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyarország a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat

2020. július 25. 4:00 // Forrás: mti
Az űripar az egyik leginkább perspektivikus iparággá vált az elmúlt években, és Magyarország sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyek révén a nemzetközi űripar fontos szereplőjévé válhat - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A tárcavezető a francia űrügynökségnél tett látogatásáról beszámolva közölte: jelenleg is több magyar vállalat vesz részt nagy nemzetközi fejlesztési, technológiai projektekben.

Úgy vélte, Franciaország élen jár ebben az ágazatban, a NASA után a legnagyobb űrügynöksége ennek az országnak van. Ráadásul az európai űripar 40 százalékát Franciaország adja. Most egy olyan együttműködési megállapodást kötöttek a francia űrügynökséggel, amelynek eredményeként műhold-technológiai, űrtudományos és űrkutatási projekteket fognak közösen végrehajtani. Fiatal magyar szakemberek kapnak majd arra lehetőséget, hogy az itt zajló szakmai programokban részt vegyenek és így tovább bővíthessék a tudásukat.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: óriási magyar szakmai siker, hogy a világ legnagyobb műholdflottájának építésekor francia nagyvállalatok két magyar cégnek is megadták a beszállítás, a bekapcsolódás lehetőségét, így a műholdak egy fontos berendezését, illetve szigetelését is magyar vállalatok szállíthatják le. Ez nagy elismerés, és világosan mutatja, hogy nem véletlenül tették az űripart az egyik kiemelt iparággá Magyarország jövőbeni gazdasági versenyképessége érdekében.

Arról is beszélt, hogy 2025-ig világos stratégiával rendelkeznek: szeretnék, ha akkor újra magyar kutató űrhajós mehetne dolgozni a Nemzetközi Űrállomásra. Ezzel kapcsolatban együttműködnek a világ egyik vezető űripari hatalmával, Oroszországgal, ugyanakkor az európai uniós országokat tömörítő űripari szövetség számára is felajánlották a leendő magyar űrhajós kutatási kapacitásait

vehir.hu
további cikkek
Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén mesterséges intelligencia Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a magyar köztévén  A mesterséges intelligencia segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában 2024. április 16. 21:19 Nem a Földről származik az a dolog, ami beszakította egy floridai ház tetejét Nem a Földről származik az a dolog, ami beszakította egy floridai ház tetejét Hatalmas robajra lett figyelmes egy Floridában élő férfi, amikor valami olyan erővel csapódott a házának tetejébe, hogy több emeletet is átszakított a rejtélyes tárgy. A NASA már vizsgálja az esetet. 2024. április 6. 14:35 A jövő nem életveszélyes A jövő nem életveszélyes Dr. Gelencsér András, légkörkutató akadémikus, a Pannon Egyetem rektora volt a Vehir.hu közéleti sorozatának legutóbbi vendége, akivel néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen és őszinte beszélgetésen vehetett részt. A rektor néhány fenntarthatósággal és az emberi civilizáció jövőjével kapcsolatos gondolatát most azoknak az olvasóinknak is megmutatjuk, akik személyesen nem voltak jelen a beszélgetésen. 2024. április 4. 14:31 Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Lehet, hogy van tudományos magyarázata annak, ami Krisztus kereszthalálakor történt Az ég elsötétült és hat és kilenc óra között teljes sötétség borult a világra, írja Máté, Márk és Lukács evangélista is a Bibliában, amikor Krisztus kereszthalálát mesélik el. Kétezer év elteltével a tudomány most több lehetséges magyarázattal is előállt, hogy mi okozhatta ezt a sötétséget. 2024. március 29. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.