Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Cholnoky Jenő szülőházánál emlékeztek a földrajztudósra

2020. július 30. 14:00
A magyar geográfia egyik legnagyobb alakja, Cholnoky Jenő 150 éve született és pont 70 évvel ezelőtt hunyt el. Az ő személyére és életművére emlékeztek a szülőházánál.

Cholnoky Jenő 1850. július 23-án született Veszprémben, és 1950. július 5-én hunyt el, neve összeforrt a magyar geográfiával, a tudományág egyik legnagyobb szakértőjeként jegyzik a mai napig is.

Szülőháza a belvárosban a Kossuth utcán fekszik, ahol csütörtök délután tartottak megemlékezést a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület és az önkormányzat szervezésében.

Az ünnepségen felszólalt Brányi Mária alpolgármester is, aki kiemelte, hogy nekünk, az utókor tagjainak meg kell próbálni felnőni ahhoz az életműhöz, amit Cholnoky Jenő, valamint a családja hagyott maga után, és akkor jó úton járunk.

Brányi Mária, Márkusné Vörös Hajnalka és Rybár OlivérBrányi Mária, Márkusné Vörös Hajnalka és Rybár Olivér

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Cholnoky akkor is visszajárt Veszprémbe, amikor már máshova sodorta az élet és aktívan kutatta a város földrajzát is, ami munka azóta bekerült Veszprém értéktárába is.

Az ünnepségen a továbbiakban Márkusné Vörös Hajnalka egyesületi elnök mutatta be a szülőházat, valamint Rybár Olivér geográfus és földrajztanár – aki a Cholnoky-hagyaték elismert veszprémi kutatója is egyben – röviden összefoglalta az ünnepelt életútját.

Az ünnepség koszorúzással zárult, valamint egy helytörténeti sétán a megjelentek – köztük Cholnoky Jenő ma is élő leszármazottai – megtekintették a tudós életének főbb állomásait Veszprémben.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.