Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Halála óta most nyílt másodszor nagyszabású kiállítás Cholnoky Jenőről

2021. június 27. 10:00
Az egykori földrajztudósról, kutatótársairól és a Balatonnal való kapcsolatáról szól a Múzeumok Éjszakáján megnyitott tárlat.

"Cholnoky Jenő (1870–1950) földrajztudós, egyetemi tanár veszprémi kötődésű értelmiségi családból, Veszprémben született, gyermekkorában itt élt, élete során később is mindig örömmel tért ide vissza és szívesen időzött környékünkön. Szakmai elismertségén túl, erős helyi gyökerei indokolják, hogy megemlékezzünk róla. Mivel múzeumunk csak szerényebb hozzá kötődő anyagot őriz, kiállításunk „szélesebbre tárva az ablakot”, a Balaton kutatás keretében (amelyben Lóczy tanársegédeként ő is részt vett) mutatja be életútját és két kutatótársával, egyben legjobb barátaival (Lóczy Lajos, Laczkó Dezső) való kapcsolatát- olvasható a Rainer Pál történész által írt ajánlóban a június 26-án nyílt „Cholnoky és a Balaton” című kiállításról.

A pandémia miatt idénre halasztott tárlatot eredetileg 2020-ra tervezték, hisz akkor volt évfordulója annak, hogy Cholnoky Jenő 150, Laczkó Dezső pedig 160 éve született, és Lóczy Lajos 100 éve, hogy meghalt. 1920 volt az az év is, hogy Cholnoky részt vett a trianoni béketárgyaláshoz különféle segédanyagokat előkészítő munkálatokban is.

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató a megnyitón azt mondta, a Veszprém kiemelkedő alakjáról nyílt kiállítás kutatói példaképként mutatja be Cholnoky Jenőt, de nem csak mint embert ismerhetjük meg, hanem munkamódszerét is, e mellett bepillantást nyerhetünk a hazai a tudósközösség életébe is. A „Cholnoky és a Balaton a múzeum idei második kiállítása, mely a Magyar Földrajzi Múzeum és a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma együttműködésével jött létre. A bemutatót az EKF 2023 projekt is támogatja.

A megnyitón részt vett Cholnoky Jenő unokája, Cholnoky Tamás is, aki háláját fejezte ki a múzeumnak a nagyapjáról szóló kiállításért, hisz mint mondta, volt olyan időszak, hogy Cholnoky Jenő nevét évekig még csak meg sem említették. Neve ma már azonban közismert-mondta.

Cholnoky Tamás, Cholnoky Jenő unokájaCholnoky Tamás, Cholnoky Jenő unokája

Rybár Olivér Cholnoky-kutató geográfus az életrajz felidézésekor kiemelte, halála óta Veszprémben ez a második nagyszabású Cholnoky Jenőről szóló kiállítás, mely mindazoknak ajánlható, akiket érdekel a Balaton-kutatás múltja és a híres földrajztudós szellemi hagyatéka.

Ge. Á.
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.