2022. november 28.
//
Stefánia névnap

Emlékezés egy példaértékű emberre

150 és 70: éppen ennyi ideje, hogy megszületett és elhunyt a nemzetközileg is elismert földrajztudós, Cholnoky Jenő. A kettős évfordulóról koszorúzással emlékeztek meg a Cholnoky Jenő Általános Iskola tanulói, oktatói és a Cholnoky Kerekasztal tagjai szerdán.

Veszprémi születésű földrajztudós, a Balaton szerelmese, tanár, a természetjárást és a hazai turizmust is népszerűsítő, kiváló szakember: Cholnoky Jenő mindez volt – emlékeztetett Sótonyi Mónika önkormányzati képviselő, a Cholnoky Kerekasztal vezetője a Rybár Olivér geográfus kezdeményezésére 2014 júniusában elkészült, a Cholnoky iskolával szemben található Cholnoky Jenő mellszobor előtt tartott megemlékezésen. Életében a tanulás, a tudás elsajátítása, a tudományos munka fontosságára való felhívás különösen nagy hangsúlyt kapott, a szakma iránti elhivatottságát pedig kiemelkedő módon bizonyította.

„Világot látott ember volt, a tudományos kutatásainak területe tág határok között mozgott, munkásságát pedig szülőhazáján kívül is elismerik, hiszen nevéhez több száz tanulmány és kötet fűződik. Mindemellett mégis a hazai föld szeretete volt számára a legfontosabb. Mi veszprémiek különösen büszkék vagyunk kiemelkedő személyiségére és külön köszönettel tartozunk a Balaton feltárásában és megismerésében végzett áldozatos munkájáért” – emelte ki a képviselő.

A Cholnoky Jenő Általános Iskola nevében az intézmény vezetője, dr. Górné Fazekas Ágnes részletesen is felidézte az egykori földrajztudós alakját.

Cholnoky Jenő 1870. július 23-án született, a mai Kossuth Lajos utcában, a magas épületen elhelyezett villámhárító miatt csak ménkűfogósnak nevezett házban, ahol ma tábla hirdeti emlékét. Régi nemesi család leszármazottja volt, alsófokú iskoláit Veszprémben végezte, a gimnáziumot részben Pápán, részben Veszprémben. Már a középiskolás években kialakult a földrajz iránti rajongása, édesapja azonban vízépítő mérnöki karra íratta be a Budapesti Műszaki Egyetemre. Cholnoky azonban nem tágított a földrajztól, a területtel tanulmányai során is foglalkozott, kutatásokat végzett, nagyon sokat olvasott, utazott, megfigyeléseit, tapasztalatait pedig rögzítette is.

1903-ban geográfiából is doktori oklevelet szerzett. 1905-tól 14 éven át a Kolozsvári Egyetem földrajzi tanszékét vezette. 1920-ban a Budapesti Tudományegyetem tanszékvezetőjeként nemzetközi szintre emelte a hazai földrajzoktatást, tanítványai szép szakmai sikereket értek el a későbbiekben. Nagy hatású előadásain zsúfolásig megteltek a termek.

70 éves volt, amikor nyugdíjba vonult, azonban ekkor sem tétlenkedett: a II. világháború alatt írta élete nagy művét. Számos egyesületben vállalt vezetői tisztséget: többek között a Magyar Barlangkutató Társulatban, a Magyar Turista Egyesületben, a Magyar Földrajzi Társaságban. 53 kötetnyi szakkönyvet írt és 241 ismeretterjesztő munkát. 1950. július 5-én hunyt, idős emberként is a tudományokat művelve.

„Fáradhatatlanul dolgozott, kitartása, teherbíró képessége, a tudomány iránti alázata tiszteletre méltó mindenkor” – mondta el Górné Fazekas Ágnes.

Nem véletlenül viseli az ő nevét is a lakótelep általános iskolája, 1888. szeptember 26. óta. Cholnoky Jenő életművét ma az intézmény tanulói és az ideérkező vendégek a Cholnoky Emlékterem tablóiról is megismerhetik, amelyet 2012-ben avattak fel az iskolában, míg az itt található mellszobrot emlékhelyként tisztelik. „Színes hagyományápoló tevékenységeink célja is az, hogy Cholnoky példaértékű élete minta legyen ma is céljaikért, álmaikért kitartóan dolgozó diákjainknak” – zárta gondolatait az igazgatónő, amely után az iskola tanulói, oktatói, a Kerekasztal képviselői, valamint a Cholnoky Nyugdíjasklub tagjai elhelyezték a helyszínen az emlékezés virágait.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság
November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról.
Mécseslángok a veszprémi temetőben
Mécseslángok a veszprémi temetőben
A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprém Megyei Egyesületének csoportja – Soós Lajos nyugállományú alezredes, elnök vezetésével – a közeledő halottak napja alkalmából (már péntek délután) mécsest gyújtott a veszprémi Vámosi úti temetőben az egyesület elhunyt tagjainak sírja előtt.
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
Az aradi vértanúkra emlékeztek Veszprémben
A Török Ignác utcai emlékműnél rendezték meg az önkormányzat központi megemlékezését csütörtök délután.
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Repülős és ejtőernyős megemlékezés az elhunyt bajtársakért
Hétfő délelőtt a Táborállás parkban felállított katonai emlékműnél emlékeztek elhunyt bajtársaikra a helyi repülős és ejtőernyős katonák.