2020. október 30.
//
Alfonz névnap

Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta

2020. szeptember 14. 3:00
Legalább négy olyan vendéglátóhely nyílt idén Veszprémben, amely eddig nem volt. Bízzunk benne, hogy meg is maradnak, hisz szükség van rájuk.

A vendéglátóhelyek mindig is szerepet játszottak a hagyományok ápolásában, az étkezési kultúra fejlesztésében, a szórakoztatásban és sokszor a gazdasági-társadalmi-kulturális élet fellendítésében. Mennyi ötlet és terv indult el egy délutáni kávézásból, egy közös ebédből, vagy egy esti sörözésből? Mióta világ a világ, az éttermek, kávézók és pubok funkciója mindig is több volt az egyszerű étkeztetésnél. Helyszínül szolgált a növekedésnek és a kapcsolatok építésének.

A 2020-as koronavírus egyik legnagyobb vesztesei a vendéglátósok és maguk a vendégek voltak. Az éttermek nyitva tartásának korlátozásával hónapokig voltunk elvágva attól, hogy rendesen találkozzunk és kieresszük a gőzt, vagy együnk egy jót. Amelyik étterem nem húzta le a rolót, házhoz szállítással oldotta meg a vendégek távolmaradását, ami valljuk be: senkinek sem volt az igazi.

A pandémia miatti korlátozások májusi enyhítésével újult erővel, kiéhezve tértünk vissza kedvenc helyeinkre. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy azóta fürtökben lógnak az emberek a teraszokon, és az Óváros tér környékére is visszatért a vasárnapi közönség. A veszprémiek szerencsések, hisz idén több lehetőségük van választani éttermekből, kávézókból és pékségekből, mint a korábbi években.

Legalább négy olyan hely nyílt idén, mely eddig nem volt a városban. Gondoljunk csak a 2023-as EKF pályázat előszelével elstartoló Papírkutya kultúrbisztróra, ahol esténként testközelben zenélnek, az Óváros téri tésztázós wokbárra, a Kedvencemre, vagy a Fricska mellett nyílt romkocsmára, a Felönt a Garatra nevű egységre. A kovászos termékekkel operáló Makmoiselle pékség és a Kávésüti szintén nemrég nyitotta meg kapuit a belvárosban. Üde színfolt, hogy Veszprém első e-sport bárja, a Pixel is a múlt hétvégén tartotta nyitóbuliját.

Az újdonságok mellett volt olyan is, aki felújított, vagy bővített: az Oliva a belső terét alakította át, a Villa Medici étterme pedig grillteraszt nyitott. A veszprémiek és a turisták lehetőségei tehát erősen bővültek, amely valószínűleg jelzi, hogy igény volt a szintlépésre és frissítésre.

Méretéből és vásárló erejéből adódóan egy 60 ezres város persze sosem versenyezhet egy nagyváros, akár a 2 milliós Budapest kínálatával és sokszínűségével, ám valójában nem is kell. Csak abban bízhatunk, hogy az új helyek hosszútávon is megmaradnak. Szükség van rájuk.

Ge. Á.
Kovács Bálint

További cikkek

Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.
Személyes történetek piaca
Személyes történetek piaca
Mit szólna hozzá, ha a legszemélyesebb vallomásait tartalmazó naplóját valaki pár évtized múlva piacra dobná? A válaszhoz nem feltétlenül kell időgép, a gyakorlat ugyanis már létezik.
Repülő emberek a világban
Repülő emberek a világban
Talán minden ember életében megfogalmazódik legalább egyszer a gondolat: de jó lenne repülni! Íme néhány egészen emberfeletti mutatvány, amelyek bebizonyítják, nem is olyan lehetetlen!
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Lehet, hogy mégis a Coelho-hívőknek volt igaza
Roger D. Nelson, a Princeton Egyetem kutatója megmért egy olyan jelenséget, amire tudományos magyarázat nem nagyon van, mégis számok igazolják a tételét. Ráadásul a kísérletben nem kevesebb, mint 7 milliárd ember vett részt.
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
Amikor összefonódik a kávé és a művészet
A kávé a legerősebb kapocs gazdasági, politikai és társadalmi szempontból, hiszen az ivóvíz után a világ legnépszerűbb itala és a legelfogadottabb hatóanyag tartalmú szer. A kávé és a kávézás különleges kapcsolatot ápol a művészettel is. Ezt a kapcsolatot a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével a Sole Mizo Zrt. is kihasználta és Vidd magaddal a művészet élményét! szlogennel festményekbe zárt kávékülönlegességeket dobott a piacra.