Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színesedett idén a veszprémi vendéglátó paletta

2020. szeptember 14. 4:00
Legalább négy olyan vendéglátóhely nyílt idén Veszprémben, amely eddig nem volt. Bízzunk benne, hogy meg is maradnak, hisz szükség van rájuk.

A vendéglátóhelyek mindig is szerepet játszottak a hagyományok ápolásában, az étkezési kultúra fejlesztésében, a szórakoztatásban és sokszor a gazdasági-társadalmi-kulturális élet fellendítésében. Mennyi ötlet és terv indult el egy délutáni kávézásból, egy közös ebédből, vagy egy esti sörözésből? Mióta világ a világ, az éttermek, kávézók és pubok funkciója mindig is több volt az egyszerű étkeztetésnél. Helyszínül szolgált a növekedésnek és a kapcsolatok építésének.

A 2020-as koronavírus egyik legnagyobb vesztesei a vendéglátósok és maguk a vendégek voltak. Az éttermek nyitva tartásának korlátozásával hónapokig voltunk elvágva attól, hogy rendesen találkozzunk és kieresszük a gőzt, vagy együnk egy jót. Amelyik étterem nem húzta le a rolót, házhoz szállítással oldotta meg a vendégek távolmaradását, ami valljuk be: senkinek sem volt az igazi.

A pandémia miatti korlátozások májusi enyhítésével újult erővel, kiéhezve tértünk vissza kedvenc helyeinkre. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy azóta fürtökben lógnak az emberek a teraszokon, és az Óváros tér környékére is visszatért a vasárnapi közönség. A veszprémiek szerencsések, hisz idén több lehetőségük van választani éttermekből, kávézókból és pékségekből, mint a korábbi években.

Legalább négy olyan hely nyílt idén, mely eddig nem volt a városban. Gondoljunk csak a 2023-as EKF pályázat előszelével elstartoló Papírkutya kultúrbisztróra, ahol esténként testközelben zenélnek, az Óváros téri tésztázós wokbárra, a Kedvencemre, vagy a Fricska mellett nyílt romkocsmára, a Felönt a Garatra nevű egységre. A kovászos termékekkel operáló Makmoiselle pékség és a Kávésüti szintén nemrég nyitotta meg kapuit a belvárosban. Üde színfolt, hogy Veszprém első e-sport bárja, a Pixel is a múlt hétvégén tartotta nyitóbuliját.

Az újdonságok mellett volt olyan is, aki felújított, vagy bővített: az Oliva a belső terét alakította át, a Villa Medici étterme pedig grillteraszt nyitott. A veszprémiek és a turisták lehetőségei tehát erősen bővültek, amely valószínűleg jelzi, hogy igény volt a szintlépésre és frissítésre.

Méretéből és vásárló erejéből adódóan egy 60 ezres város persze sosem versenyezhet egy nagyváros, akár a 2 milliós Budapest kínálatával és sokszínűségével, ám valójában nem is kell. Csak abban bízhatunk, hogy az új helyek hosszútávon is megmaradnak. Szükség van rájuk.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.