A vendéglátóhelyek mindig is szerepet játszottak a hagyományok ápolásában, az étkezési kultúra fejlesztésében, a szórakoztatásban és sokszor a gazdasági-társadalmi-kulturális élet fellendítésében. Mennyi ötlet és terv indult el egy délutáni kávézásból, egy közös ebédből, vagy egy esti sörözésből? Mióta világ a világ, az éttermek, kávézók és pubok funkciója mindig is több volt az egyszerű étkeztetésnél. Helyszínül szolgált a növekedésnek és a kapcsolatok építésének.
A 2020-as koronavírus egyik legnagyobb vesztesei a vendéglátósok és maguk a vendégek voltak. Az éttermek nyitva tartásának korlátozásával hónapokig voltunk elvágva attól, hogy rendesen találkozzunk és kieresszük a gőzt, vagy együnk egy jót. Amelyik étterem nem húzta le a rolót, házhoz szállítással oldotta meg a vendégek távolmaradását, ami valljuk be: senkinek sem volt az igazi.
A pandémia miatti korlátozások májusi enyhítésével újult erővel, kiéhezve tértünk vissza kedvenc helyeinkre. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy azóta fürtökben lógnak az emberek a teraszokon, és az Óváros tér környékére is visszatért a vasárnapi közönség. A veszprémiek szerencsések, hisz idén több lehetőségük van választani éttermekből, kávézókból és pékségekből, mint a korábbi években.
Legalább négy olyan hely nyílt idén, mely eddig nem volt a városban. Gondoljunk csak a 2023-as EKF pályázat előszelével elstartoló Papírkutya kultúrbisztróra, ahol esténként testközelben zenélnek, az Óváros téri tésztázós wokbárra, a Kedvencemre, vagy a Fricska mellett nyílt romkocsmára, a Felönt a Garatra nevű egységre. A kovászos termékekkel operáló Makmoiselle pékség és a Kávésüti szintén nemrég nyitotta meg kapuit a belvárosban. Üde színfolt, hogy Veszprém első e-sport bárja, a Pixel is a múlt hétvégén tartotta nyitóbuliját.
Az újdonságok mellett volt olyan is, aki felújított, vagy bővített: az Oliva a belső terét alakította át, a Villa Medici étterme pedig grillteraszt nyitott. A veszprémiek és a turisták lehetőségei tehát erősen bővültek, amely valószínűleg jelzi, hogy igény volt a szintlépésre és frissítésre.
Méretéből és vásárló erejéből adódóan egy 60 ezres város persze sosem versenyezhet egy nagyváros, akár a 2 milliós Budapest kínálatával és sokszínűségével, ám valójában nem is kell. Csak abban bízhatunk, hogy az új helyek hosszútávon is megmaradnak. Szükség van rájuk.