Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
27°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
27°C

Három olvasmány a nyaraláshoz

2020. augusztus 10. 4:03
A régi nyarakat idéző lustálkodás, a fűben heverészés, a két csobbanás közötti zavartalan könyvolvasás is lehet élvezetes – mi több, ez az igazi dolce vita. Három izgalmas olvasmányt ajánlunk ehhez, amelyekkel másodlagosan még utazhatunk is egy kicsit.

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Nápoly valószínűleg nemcsak azért lett népszerű az elmúlt években a turisták körében, mert híres a pizzájáról, hanem mert van valami elragadó ebben a kissé káoszos városban, ami még mindig őrzi a régi idők lenyomatát, a szegénység, a bűnözés és a tenger romantikájának kicsit ellentmondásos elegyét. Nem véletlenül Nápolyi regények néven fut Ferrante négykötetes, hat évtizeden át játszódó sorozata, melynek első része a Briliáns barátnőm: a város és környéke legalább annyira főszereplője a könyveknek, mint a poros telepen élő két, teljesen ellentétes habitusú, mégis életre szóló barátságot kötő kislány, Elena és Lila.

Elena csendes, szorgalmas és kissé bizonytalan, Lila nagyszájú, robbanékony, igazi vezér alkat. Ám mindketten rendkívül okosak – és ez valahol elég, hogy összebarátkozzanak: amit Lila csinál, azt csinálja Elena is. Egyszerre egymás csodálói és egymás riválisai, és a regény egyik legérdekesebb vonulata ez a kapcsolati dinamika: amikor a másik személy egyszerre az irigység és az inspiráció forrása, amikor annyira hat rád ő, hogy már nem is tudod, mi lennél nélküle. A Briliáns barátnőm ugyanakkor útkeresés arról, hogy próbálnak kitörni a nők egy büszke férfiak uralta, erőszakos, szegénységgel küzdő társadalomból, a saját lábukra állni, függetlenedni és előrébb jutni.

A regényfolyamból sorozat is készültA regényfolyamból sorozat is készült

Az első kötet az 1950-es években indul, és a gyerek- és kamaszkort mutatja be, míg a folytatások Az új név története, Aki megszökik, és aki marad, valamint Az elveszett gyerek története címen érhetők el.

Neil Gaiman: Északi mitológia

Meglehetősen szeretem Gaiman könyveit, de emlékszem, annak idején a 600 oldalas Amerikai isteneken elég nehezen rágtam át magam, és a legjobban az istenek háttértörténetéhez kapcsolódó novellás részeket szerettem benne. Gaiman akkor már valamennyit felvillantott a skandináv mitológiából, néhány évvel később viszont egy egész kötetet szentelt neki, hogy újramesélje a régi mítoszokat. A könyv a kilenc világ megteremtésével kezd, amit aztán az egyes istenek, többek között Thor, Loki és a költészet szülőatyja, Kvasir kalandjai követnek, de szó esik törpékről és óriásokról is, no meg persze Ragnarökig is eljutunk.

Fotó: Andrew Liptak / The VergeFotó: Andrew Liptak / The Verge

Bár az Északi mitológia nem regény, inkább novellafüzér, az egyes történetek végül kerek egésszé állnak össze, a Marvel-univerzum, illetve a Thor filmek rajongóinak pedig igazi csemege. Igaz, Gaiman történeteiben az istenek sokkal kevésbé heroikusak, inkább olyanok, mint az olümposzi istenek, vagy mint Thor Végjátékbeli napjain, kifejezetten izgalmas és szórakoztató még többet megtudni Asgard és a kilenc világ lakóinak eredetéről.

Jessica Brockmole: Levelek Skye szigetéről

Mielőtt az emberek gyors chat üzenetekre meg videóhívásokra korlátozták volna a kapcsolattartási formákat, még léteztek olyan csodálatos dolgok, mint a kézzel írott levelek, amelyek érkezésére várni mindig igazi izgalmat jelentett. A Levelek Skye szigetéről levélregény formájával egy kicsit ezt is felidézi, meg azt is, hogy a szüleink vajon mennyi titkot rejtegethetnek az asztalfiókban, és hogy valójában milyen keveset is tudunk róluk, mert mi már csak a szülőt látjuk bennük.

Skye szigeteSkye szigete

Elspeth egykor sikeres költőnő volt a skóciai Skye szigetén, aki levelezésbe kezdett egy Illinois-ban élő fiatal amerikai rajongójával. Olvasmányélményeik mellett egyre személyesebb érzéseiket, álmaikat, félelmeiket is megosztották egymással, olyannyira, hogy végül látatlanul is tökéletesen ismerték egymást. Elspeth lánya azonban minderről semmit sem tud, egészen addig, amíg a II. világháború alatt bombatámadás nem éri Edinburgh-ot, és Margaret egy halom megsárgult levél társaságában találja anyját, hogy aztán a nő másnap nyom nélkül eltűnjön. Innentől kezdve pedig elkezdődik a kutatás az anya, a leveleket író ismeretlen és a sosem ismert múlt feltárása után. A Levelek Skye szigetéről kellemes nosztalgia az elmúlt időkről, levélpapíron megőrzött szerelmekről és szép emlékeztető arról, hogy az, akinek hisszük az elődeinket, nem feltétlenül azonos azzal, akik ténylegesen voltak.

Ha valaki egyébként elfelejtene magával olvasnivalót pakolni a nyaralásra, Balatonalmádiban a Wesselényi strandon ismét van lehetősége a fürdőzőknek, hogy napozás közben elmerüljenek egy-egy jó könyvben. A strand keleti kapujánál működő könyvtárból hétfőtől szombatig 13 és 18 óra között lehet kölcsönözni, 17 órától pedig mese felolvasásokat is tartanak.

Nyitókép: Pexels / Negative Space 

Bertalan Melinda
további cikkek
Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Péntek délután a Városházán mutatták be Brusznyai Árpád születésének századik évfordulója alkalmából A mi hősünk című könyvet, mely a Brusznyai Árpád Alapítvány harmincöt évéről szól. Emlékezések, beszámolók, fotók színesítik az Imre Frigyesné és Szűts István Gergely által szerkesztett kötetet. 2024. június 28. 22:13 Puzsér a veszprémi könyvhéten: három évtized tömény bosszúság a médiában Puzsér a veszprémi könyvhéten: három évtized tömény bosszúság a médiában Az Ünnepi Könyvhét veszprémi programja Puzsér Róbert és Horváth Oszkár, az Önkényes mérvadó rádióműsor két állandó tagjának fellépésével zárult múlt szombaton, amikor bemutatták a műsor eddigi közel kétezer témájából szemezgető könyvet, amire egyszerre lehetne ráfogni, hogy kritikai, szociológiai, filmtörténeti tanulmány, vagy éppen formáját tekintve egy hetedik osztályos tankönyv. 2024. június 26. 23:13 Száz év négyszáz oldalon labdarúgás Száz év négyszáz oldalon A balatonfüredi labdarúgás százéves történetét foglalta össze Burka Tibor egy négyszáz oldalas könyvben mintegy kétszáz fotó illusztrálásával. 2024. június 5. 19:54 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.