Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A házi vízmű felépítése és összeszerelése

2020. augusztus 14. 10:39

A házi vízmű széleskörűen alkalmazható, biztosítani lehet vele a ház vagy éppen a nyaraló vízellátását is, de akár az öntözőrendszert is össze lehet vele kötni. Telepítéséhez csupán az szükséges, hogy legyen egy adott vízellátás, ami lehet kút, vízgyűjtő akna és kerti tó is. 

A házi vízmű felépítése

A házi vízművek felépítése viszonylag egyszerű, jellemzően két fő részből tevődnek össze. Az egyik része értelemszerűen a szivattyú, a másik pedig az úgynevezett hidrofor tartály, amely vizet és a nyomást tárolja. A házi vízművek gyakorlatilag bármilyen felszíni szivattyúval működőképesek, viszont az esetek többségében mégis JET rendszerű önfelszívó szivattyút használnak.

A házi vízművek vezérlése 

A házi vízművek vezérlése történhet mechanikus módon egy nyomáskapcsoló használatával, illetve elektronikus módon egy áramlásvezérlő segítségével. Mechanikus mód esetében a nyomáskapcsolóval be lehet állítani a ki- és bekapcsolási értékeket. Természetesen az előbbi értékeket nagyban meghatározza a szivattyú teljesítménye. Áramlásvezérlő használatakor a bekapcsolási érték állandó, kivéve akkor, ha a műszeren át lehet állítani, és a kikapcsolási érték pedig egyenlő a szivattyú maximális nyomásteljesítményével. Jellemző, hogy a házi vízműveket készre szerelt állapotban forgalmazzák, de egyedi vevői igényeknek megfelelően is össze lehet állítani.

Amennyiben készre szerelt házi vízművet keresel, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Szivattyúvilág weboldalán.

A házi vízmű összeszerelése

Házi vízmű kiépítésénél az első lépés a megfelelő szivattyú kiválasztása. Amennyiben a vízben található némi hordalék, akkor célszerű műanyag járókerekes változat mellett dönteni, azok ugyanis jobban bírják a szemcséket, mint a fém járókerekes változatok.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy felszíni szivattyút csak akkor lehet használni, ha az üzemi vízszint legfeljebb 7 méteres mélységben van. Igaz, hogy az önfelszívó szivattyúk 9 méteres mélységből is fel tudnák szívni a vizet, de a kopás és az ellenállás veszteségeket okozhat, ezért az a biztos, ha maximum 7 méter mélyen van az üzemi vízszint.

A szivattyút és a hidrofor tartályt egy T idom segítségével lehet összeépíteni, amit a szivattyú nyomóágába kell elhelyezni. Hidrofor tartály mellé érdemes beszerelni a mechanikus nyomáskapcsolót, majd össze kell kötni a szivattyúval. Az áramlásvezérlő helye optimális esetben közvetlenül a szivattyú nyomóágában van. A beüzemelést követő első használat előtt nem szabad a szívócsonkot üresen hagyni, fel kell tölteni vízzel, illetve a szívócsonkra lábszelepet is tenni kell annak érdekében, hogy leállítás után a víz ne folyjon vissza.

 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.