Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

LMP: következetes stratégiára és lakossági bevonásra van szükség az EKF-projektben

2020. augusztus 19. 18:00
Az LMP szerint a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa projekt csak akkor lehet sikeres, ha tervszerű és következetes stratégia áll mögötte és jobban bevonja a lakosokat.

Az LMP két politikusa, Ungár Péter országgyűlési képviselő és Gerstmár Ferenc veszprémi önkormányzati képviselő péntek délután tartott sajtótájékoztatót a 2023-as Európa Kulturális Főváros projekt kapcsán Veszprémben.

Ungár kiemelte, a kultúra az a nyelv, amelyen egy közösség tagjai egymással és a külvilággal szót értenek, ezért kívánatos lenne, hogy ebbe a párbeszédbe az állam valamennyi polgára bekapcsolódhasson, és hogy a kulturális szolgáltatások mindenki számára elérhetők legyenek. Mint mondta, az LMP támogatja az EKF-projektet, ám szükséges volna a társadalmi szolidaritás és a nemzeti önazonosság korszerű tartalmakkal való megerősítése.

Nem elég, hogy itthon…

„Nem elég, hogy itthon hangoztatjuk, hogy kulturális nagyhatalom vagyunk. Erről a külvilágnak is tudomást kell szereznie. A magyar kultúra nemzetközi jelenlétének erősítése elsőrendű állami kötelezettség” – hangsúlyozta. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítések Ungár szerint csak akkor lehetnek sikeresek, ha tervszerű és következetes stratégia áll mögöttük- utalt kevésbé jó példaként Pécsre, amely 2010-ben volt Európa Kulturális Fővárosa.

A Veszprém-Balaton 2023 program egyik legfontosabb hirdetett értéke a közösségépítés, és az, hogy hozzájárul a széttöredezett és egymással nem kommunikáló társadalmi rétegek kapcsolódásához. A pályázat része volt, hogy széleskörű összefogásban valósul meg, beleértve a helyi civil szervezeteket és az ellenzéki politikai szereplőket is – ezt már Gerstmár Ferenc mondta.

Gerstmár Ferenc és Ungár Péter újságírók előtt az augusztus 14-i sajtótájékoztatón Veszprém belvárosábanGerstmár Ferenc és Ungár Péter újságírók előtt az augusztus 14-i sajtótájékoztatón Veszprém belvárosában

Felidézte, a 2023-as projektért felelős kormánybiztos, Navracsics Tibor egy a Népszavának adott interjúban azt mondta: jogos a kritika, hogy az ellenzék és a civil szervezetek hiányolják a bevonást, ám a koronavírus miatt mindent át kellett programozni. „A városi képviselő-testületben szándékaim szerint hamarosan olyan bizottság alakul majd, amiben minden párt egyenlően delegál tagokat. Én valóban úgy gondolom, hogy program akkor lehet sikeres, ha az ellenzék is megfelelően részt vehet és vesz a munkában.” Az LMP egyetért a Navracsics Tibor által megfogalmazottakkal és várja a városvezetés ezirányú lépéseit – mondta Gerstmár Ferenc.

A lakossági bevonásról szólva úgy fogalmazott: érdekeltté kell tenni az adott területeken élőket, hogy részt vegyenek a terület fejlesztésében, így növelve a kötődést a lakosság és a település között. Gerstmár úgy látja, érdemes lenne intenzívebben megszólítani a lakosságot, hogy az ő ötleteik is minél inkább hasznosulhassanak. Példaként említette, hogy a Bakonyalja városrészben lévő Török Ignác utcában lévő betonkerítés lehetőség szerint minőségi, vidám festést kaphatna az utcafronton, javítva a lakókörnyezet vizuális állapotát és a mindennapi közérzetét.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. 2024. május 11. 20:51 Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály: Nem égtem ki az EKF-ben, mindennap örömmel mentem be az irodába Müller Mihály a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke, legalábbis még bő egy hónapig. Akik nem a sajtó világában élik munkás napjaikat, valószínűleg nem tudták, ki az a személy, aki végig egy kézben tartotta az EKF sajtókommunikációját, aki megbízható személyiségével minden kérdést megválaszolt. Kitartó típus, még az El Camino-t is megjárta. Müller Mihály újságíróként kezdte pályafutását, dolgozott a BBC-nél is, és akárhol járt eddigi életében, oda mindig a kíváncsiság vitte… 2024. május 8. 22:27 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. 2024. április 26. 18:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.