Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek

2020. augusztus 20. 4:00
A megyei rendőr-főkapitányság megbízásából lisszaboni mintára hozott létre táncoló jelzőlámpát a Pannon Egyetem. Portugáliában 81%-kal többen álltak meg a zebránál.

Ha csak és kizárólag a számokat nézzük, akkor látható, hogy Magyarországon a közlekedésbiztonság helyzete, ezen belül is Veszprém megye javuló tendenciát mutat. Ha azonban az adatok mögé nézünk, azt tapasztaljuk, hogy az utakon nincs igazán rend. 2019-ben Veszprém megyében 65 olyan személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, ahol gyalogosok voltak érintettek, többségük súlyos sérülést szenvedett. Ebből 24 eset volt olyan, amikor a gyalogos közvetlenül is felelős volt azért, hogy baleset érte. Összesen 25 olyan eset történt, amikor a gyalogátkelőhelyen történt a baleset, ebből 1 halálos kimenetelű volt – számolt be az adatokról Fellegi Norbert rendőrezredes hétfő délelőtt azon a sajtóeseményen, ahol az úgynevezett táncoló jelzőlámpát mutatták be Balatonalmádiban.

De miről is van szó? Képzeljük el, ahogy a gyalogátkelőhelynél állva egyszer csak észrevesszük, hogy a velünk szemben lévő lámpán a piros emberke ugyanolyan mozdulatot tesz, mint ahogy mi épp most az óránkra pillantottunk. Ha balra lépünk, ő is lép egyet. És minden egyes mozdulatunkat tökéletes szinkronban csinálja velünk. Ehhez hasonlót fejlesztettek Veszprémben.

A táncoló jelzőlámpát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából a Pannon Egyetem készítette el azzal a céllal, hogy játékosan szórakoztassa a piros lámpánál várókat, ezáltal is csökkentve a tilos jelzés ellenére a zebrára lépőket.

Az inspirációt a Portugáliában, Lisszabonban létrehozott táncoló jelzőlámpa szolgáltatta, melynek köszönhetően 81%-kal több gyalogos állt meg a piros lámpánál. A hazai alapötletet a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság dobta fel 2018-ban, majd a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és Mérnöki Kara két év alatt ki is dolgozta Magyarországon első ilyen rendszerét.

Gelencsér András rektor szerint a táncoló jelzőlámpa bár látványos és szórakoztató, a balesetek visszaszorításával fontos társadalmi küldetést is megvalósít.

„Az eszköz egyszerűnek tűnik, mégis komoly tudományos munkával alkottuk meg. A projekt olyan elemekből áll, melynek felhasználása az élet más területeire is kiterjed. Olyan technológiákat használtunk fel, amelyeket az önvezető járműveknél és az ipari folyamatokban alkalmaznak” – fogalmazott a táncoló jelzőlámpáról, melynek kidolgozásában a kutatók mellett egyetemi hallgatók is részt vettek.

Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.

Mivel hazánkban a gyalogátkelőhelyeknél üzemelő lámpák megjelenése egységes, ennek megváltoztatásához engedélyek szükségesek, így nem mostanában számíthatunk arra, hogy a hagyományos piros jelzőlámpákat lecserélik táncolókra. Az arra járók ezért egyelőre a jelzőlámpa közelében elhelyezett kijelzőn láthatják majd az őket utánzó piros alakot.

Mivel az eszköz nem fixen telepített, a balatonalmádi hétfői tesztnapot követően az ország több pontján is felbukkanhat egy-egy bemutató keretében.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Karbantartás miatt a mostani és a következő hétvégén lezárják a Déli pályaudvart Két áprilisi hétvégén, 6-án és 7-én, valamint 13-án és 14-én a Déli pályaudvaron komplex karbantartást végeznek, ezért akkor az állomás nem indít és nem fogad vonatokat, ugyanakkor a pénztárcsarnok a lezárás ideje alatt is megközelíthető marad - közölte a Mávinform szerdán a vasúttársaság honlapján. 2024. április 3. 15:32 Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Több mint duplájára emelkedett a tanuló bérletesek száma a V-Busznál Hatalmas sikert aratott a 350 forintos tanuló bérlet Veszprémben, már az első hónapban több ezer új fiatalt sikerült megnyerni a közösségi közlekedésnek. 2024. március 7. 13:17 A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. 2024. március 2. 9:13 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. 2024. március 1. 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.