Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C

Pirosnál táncolással csökkenthetők a balesetek

2020. augusztus 20. 4:00
A megyei rendőr-főkapitányság megbízásából lisszaboni mintára hozott létre táncoló jelzőlámpát a Pannon Egyetem. Portugáliában 81%-kal többen álltak meg a zebránál.

Ha csak és kizárólag a számokat nézzük, akkor látható, hogy Magyarországon a közlekedésbiztonság helyzete, ezen belül is Veszprém megye javuló tendenciát mutat. Ha azonban az adatok mögé nézünk, azt tapasztaljuk, hogy az utakon nincs igazán rend. 2019-ben Veszprém megyében 65 olyan személyi sérülést okozó közlekedési baleset történt, ahol gyalogosok voltak érintettek, többségük súlyos sérülést szenvedett. Ebből 24 eset volt olyan, amikor a gyalogos közvetlenül is felelős volt azért, hogy baleset érte. Összesen 25 olyan eset történt, amikor a gyalogátkelőhelyen történt a baleset, ebből 1 halálos kimenetelű volt – számolt be az adatokról Fellegi Norbert rendőrezredes hétfő délelőtt azon a sajtóeseményen, ahol az úgynevezett táncoló jelzőlámpát mutatták be Balatonalmádiban.

De miről is van szó? Képzeljük el, ahogy a gyalogátkelőhelynél állva egyszer csak észrevesszük, hogy a velünk szemben lévő lámpán a piros emberke ugyanolyan mozdulatot tesz, mint ahogy mi épp most az óránkra pillantottunk. Ha balra lépünk, ő is lép egyet. És minden egyes mozdulatunkat tökéletes szinkronban csinálja velünk. Ehhez hasonlót fejlesztettek Veszprémben.

A táncoló jelzőlámpát a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága megbízásából a Pannon Egyetem készítette el azzal a céllal, hogy játékosan szórakoztassa a piros lámpánál várókat, ezáltal is csökkentve a tilos jelzés ellenére a zebrára lépőket.

Az inspirációt a Portugáliában, Lisszabonban létrehozott táncoló jelzőlámpa szolgáltatta, melynek köszönhetően 81%-kal több gyalogos állt meg a piros lámpánál. A hazai alapötletet a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság dobta fel 2018-ban, majd a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és Mérnöki Kara két év alatt ki is dolgozta Magyarországon első ilyen rendszerét.

Gelencsér András rektor szerint a táncoló jelzőlámpa bár látványos és szórakoztató, a balesetek visszaszorításával fontos társadalmi küldetést is megvalósít.

„Az eszköz egyszerűnek tűnik, mégis komoly tudományos munkával alkottuk meg. A projekt olyan elemekből áll, melynek felhasználása az élet más területeire is kiterjed. Olyan technológiákat használtunk fel, amelyeket az önvezető járműveknél és az ipari folyamatokban alkalmaznak” – fogalmazott a táncoló jelzőlámpáról, melynek kidolgozásában a kutatók mellett egyetemi hallgatók is részt vettek.

Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.Kepli Lajos Balatonalmádi polgármestere, Fellegi Norbert rendőrezredes és Gelencsér András egyetemi rektor a 2020. augusztus 17-én bemutatott táncoló jelzőlámpa sajtóeseményén.

Mivel hazánkban a gyalogátkelőhelyeknél üzemelő lámpák megjelenése egységes, ennek megváltoztatásához engedélyek szükségesek, így nem mostanában számíthatunk arra, hogy a hagyományos piros jelzőlámpákat lecserélik táncolókra. Az arra járók ezért egyelőre a jelzőlámpa közelében elhelyezett kijelzőn láthatják majd az őket utánzó piros alakot.

Mivel az eszköz nem fixen telepített, a balatonalmádi hétfői tesztnapot követően az ország több pontján is felbukkanhat egy-egy bemutató keretében.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, késések a Győr-Veszprém vasútvonalon Vonattal ütközött egy autó Bakonygyiróton, a vasútállomás közelében, ezért Veszprémvarsány és Bakonyszentlászló között szünetel a vonatforgalom, a Győr-Veszprém vonalon késésekre kell számítani csütörtök délelőtt. 2023. november 23. 9:42 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12 A hétvégén nem indít és nem fogad vonatokat a Déli pályaudvar A hétvégén nem indít és nem fogad vonatokat a Déli pályaudvar Komplex karbantartás miatt nem indít és nem fogad vonatokat a budapesti Déli pályaudvaron november első hétvégéjén, szombaton és vasárnap - közölte a Mávinform a vasúttársaság honlapján szerdán. 2023. november 1. 12:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.