Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közösen dolgoznak 2023-ért

2020. augusztus 24. 11:00
Rendkívüli közgyűlést tartottak szerda délelőtt a város önkormányzati képviselői, melyen menetrendváltozásokról, a vérellátó parkolójától és az Európa Kulturális Fővárosa programon dolgozó munkacsoport létrehozásáról tárgyaltak.

A helyi járatos menetrend finomhangolásával kapcsolatos vitáról külön cikkben számolunk be. 

Kapcsolódó cikk
Racionalizálják a helyi járatos menetrendet
Az éjszakai járatok ritkításáról, a bevásárló járatok átszervezéséről és misebuszok indításáról döntött a közgyűlés szerdán.

Ellenzéki többségű munkacsoport dolgozik az Európa Kulturális Fővárosa programon

Héttagú Európa Kulturális Fővárosa Munkacsoportot hozott létre az önkormányzat. A Porga Gyula polgármester vezette csoportba minden frakció két főt delegálhat, így a Fidesz-KDNP, az MSZP-LMP-Párbeszéd valamint a DK-Szakszervezet frakciók is egyenlő létszámban képviseltethetik magukat, valamint a munkacsoport tagja Kovács Rajmund független képviselő is, így az ellenzék többségben lesz a városvezetést adó pártokkal szemben. 

A polgármester elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa programot érintően eddig példás egyetértés és együttműködés jellemezte a város politikai szereplőit. Biztosak vagyunk abban, hogy számos konfliktust tartogat az előttünk álló időszak, ezért is fontos az, hogy ezek ne politikai törésvonalak mentén, hanem szakmai kérdésekben alakuljanak ki. 

A munkacsoport létrehozásáról korábban Navracsics Tibor kormánybiztos nyilatkozott a Népszavának. Akkor azt mondta, a munkacsoporttal azt szeretnék biztosítani, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program egy valóban pártok fölött álló közös ügyünk legyen. “Én valóban úgy gondolom, hogy program akkor lehet sikeres, ha az ellenzék is megfelelően részt vehet és vesz a munkában” – mondta a lapnak a kormánybiztos.

Új parkolóház a belvárosban

Arról már korábban is szó esett, hogy a vérellátó parkolójában egy többszintes parkolóház építésével enyhítenék a kórház környékének parkolási problémáit. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a területnek előbb önkormányzati tulajdonba kellene kerülnie. A város tárgyal is erről a jelenlegi tulajdonos Állami Egészségügyi Ellátó Központtal – a szerdai közgyűlésen pedig hivatalosan is kezdeményezték, hogy az állami tulajdonú ingatlan ingyenesen önkormányzati tulajdonba kerüljön, a folyamat lefolyásáig pedig az önkormányzat gyakorolhassa a vagyonkezelői jogokat. A parkolóházra az Európa Kulturális Fővárosa programok során nagy szükség lesz, Porga Gyula polgármester meg is jegyezte: abban bízik, hogy az autósok már 2023 előtt igénybe vehetik a létesítményt.

Napirend után

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-P) interpellációjában azt kérdezte a polgármestertől, hogy megoldható-e valamiféle gyalogos és kerékpáros összeköttetés kialakítása a Cholnoky-lakótelep és a Látó-hegy között, összekötve ezzel a majdani 2x2 sávos elkerülő két oldalát? A frakcióvezető a Kalmár téri lakóházakhoz túl közel tervezett körforgalmat is kritizálta. Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) válaszul elmondta, hogy a Látó-hegyet jelenleg és ezután is az almádi kerékpárúton keresztül lehet megközelíteni, aki máshol kel át a nyolcas főúton, az most is szabálytalanul teszi. Hozzátette: a nyolcas út fejlesztésének műszaki feltételei nem jelentenek újdonságot, azokról már 2008-ban is döntést hozott a közgyűlés, melyet akkor Hartmann Ferenc is támogatott. Az alpolgármester később sajtótájékoztatót is tartott a nyolcas út fejlesztésével kapcsolatban, erről külön cikkben fogunk beszámolni. 

Kovács Rajmund független képviselő a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban tett fel kérdéseket. Mekkora tartalékkal rendelkezik a város szájmaszkból, kézfertőtlenítőből, egyéni védőeszközökből? A vírus első hulláma óta az egészségügyben, szociális szférában dolgozók kaptak bármilyen továbbképzést, hogy a vírussal hatékonyabban tudjanak küzdeni? A polgármester válaszul elmondta: 21300 maszkkal rendelkezik a város, 16400 kesztyűvel, valamint az intézmények a kellő mennyiségű fertőtlenítőszerrel és védőeszközökkel el vannak látva.

A képviselő később felszólalásában a nyár veszprémi botrányai miatt emelt hangot: kritizálta a Lélektér Alapítvány István királyt és Gizella királnyét ábrázoló graffitijét, a korábban jogerősen elítélt dr. Udvary János Semmelweis-napi kitüntetétést valamint a hétvégén megrendezett LMBTQ-bulit.

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-P) a házhoz menő lomtalanítással kapcsolatban arra volt kíváncsi, összhangban van-e az önkormányzati rendelettel az a gyakorlat, hogy a lomtalanítást társasházak esetében nem a lakások, hanem a társasház együtt rendelheti meg? A képviselő szerint így nem biztosítanak egyenlő jogokat a társasházban és a családi házban élőknek. A polgármester írásban ígért választ.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.