Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C
2023. november 29. Taksony
Veszprém
1°C

Ösbő vezér előtt tisztelegtek

2020. augusztus 24. 11:00
Egykori honfoglalás-kori vezérünknek, Ösbőnek állítottak kopjafát Öskün. Az Árpád-kori hadvezér anno a német-római seregeket is elűzte erről a vidékről és segítette a magyarok letelepedését.

Első írásos emlékünket Anonymus „Gesta Hungarorum” című művében találjuk Ösbő vezérről. Béla királyunk jegyzője egy külön fejezetet szentelt annak, hogy hogyan foglalták el a német-római seregektől Bezprem (Veszprém) várát a magyarok Usubu, azaz Ösbő vezetésével.

Később arról is ír Anonymus, hogy Árpád vezér az érdemei elismeréséül Ösbőnek adományozta Veszprém várát tartozékaival együtt.

E híres vezérünk nevéből ered a mai Öskü település elnevezése is, ahol ápolják és igyekeznek az utókor számára is megőrizni és átörökíteni az egykori vezér történetét.

Ennek egyik fontos állomása volt szerdán, amikor a Szent István-napi ünnepségsorozat keretében felavatták Ösbő vezér szobrát a településen.

Az avatóünnepségen Ovádi Péter országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a honfoglalás után még számos csatát kellett megvívnia a magyaroknak, mire megalapozták jövőjüket a Kárpát-medencében, ebben pedig vitathatatlan érdemei voltak az olyan hősöknek, amilyen Ösbő vezér is volt.

A képviselő hangsúlyozta, hogy Öskü egy apró bakonyi település, de az örökség, amit őriz, az igazán nagy települések közé emeli. Kiemelte, hogy fontos, hogy ez nem csak szellemi értelemben van jelen, hanem olyan tárgyiasult formában is, mint a felavatott szobor.

A ösküi Ösbő vezér-szobor Nesó Sándor népművész alkotása, ami ezek után hirdeti majd a település és az Árpád-kori hadvezér kapcsolatát.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.