Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

LMP: a kormány támadást indított a felsőoktatás és a tudományos élet ellen

2020. augusztus 23. 4:20
A párt frakcióvezetője szerint fel kell lépni az ellen, hogy a kormány 20 milliárd forintot vonjon el az egyetemektől a koronavírusra hivatkozva.

Rendszerszintű problémákat lát az LMP, ami a hazai felsőoktatást illeti. A kormány gyakorlatilag támadást indított a teljes tudományos élet ellen azzal, hogy rengeteg olyan intézkedést és jelentős átszervezést hajtott végre, melyeket megelőzően nem folytatták le a megfelelő szakmai egyeztetéseket kifejezetten az érintettek szándékai és véleménye ellenére – mondta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője szerda délután Veszprémben.

-Veszprémben láthattuk, hogy az egyetemnek volt egy határozott véleménye, amivel szemben történtek intézkedések, sőt még a helyi kormánypárti országgyűlési képviselő is ellene volt, majd mégis megszavazta azt. Ez gyakorlatilag egy diktátum volt a kormányzat részéről- hangsúlyozta a frakcióvezető, aki úgy látja, megvannak a negatív hatásai a kormány ilyesfajta politikájának. Szerinte ennek is köszönhető, hogy csökken a hallgatói létszám a vidéki egyetemeken.

Kifejtette, a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban megoldatlan probléma az oktatói bérek rendezetlensége is, aminek következménye, hogy sok a pályaelhagyó és a külföldre távozó tanár, - ennek megoldása szükséges. „Amikor a kormány arról beszél, hogy fokozatváltás van a felsőoktatásban, az az LMP szerint a jövőt felélve a rossz irányba történik”-mondta.

Keresztes László Lóránt és Gerstmár Ferenc az augusztus 19-i sajtótájékoztatónKeresztes László Lóránt és Gerstmár Ferenc az augusztus 19-i sajtótájékoztatón

Keresztes beszélt arról is, hogy úgy tudja, a koronavírus kapcsán hozott megszorítások keretében a gazdaságvédelmi alapba átcsoportosítva a kormány az idei költségvetés terhére összesen 20 milliárd forintot tervez elvenni az egyetemektől, hogy olyan projekteket finanszírozzon, mint például a megalapozatlan Budapest-Belgrád vasútvonal. Az elvonások szerinte szükségtelenek, ezért a vidéki önkormányzatoknak fel kell lépniük ellene, hisz az egyetemek léte ezekre van a legnagyobb hatással.

Gerstmár Ferenc LMP-s veszprémi önkormányzati képviselő szerint Veszprém helyzete is illeszkedik az országos tendenciákba. Mint mondta, a Pannon Egyetemen is csökkent a felvett hallgatók létszáma 2020-ban, ráadásul az idei évben elcsatolták a Georgikon Kart is.

A politikus szorgalmazza, hogy a veszprémi önkormányzat az eddigieknél szorosabb, valódi stratégiai szövetséget alakítson ki az egyetemmel, hisz a jövőben felértékelődhet a helyi gazdaság szerepe, amelyben a felsőoktatási intézmények meghatározó, innovációs bázist jelenthetnek.

Fontosnak tartja, hogy a megye települései ne ürüljenek ki, és ne maradjanak jól képzett fiatalok nélkül, és hogy megfizethető lakásokkal, jól fizetett, innovatív munkahelyekkel helyben tartsák a frissdiplomásokat. Gerstmár szerint Veszprém potenciálisan akár hazai startup fővárossá is válhatna, ám ehhez kedvezményeket és infrastrukturális feltételeket kellene adni a szcéna szereplőinek.

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.