2020. október 22.
//
Előd névnap

Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!

Novemberben nyomtatásban is megjelenik J. K. Rowling legújabb, Az Ickabog című mesekönyve, melynek illusztrálásához magyar gyerekektől várják a rajzokat.

Ki-ki a maga módján töltötte a karantént: volt, akinek nem sokat változtatott a napi rutinján, volt, akinek teljesen felforgatta az életét és olyan is akadt, aki lehetőségként tekintett rá, hogy végre új projektekbe vágjon bele vagy befejezze a régieket. Valahogy így tett Rowling is.

Legújabb, az ősszel nyomtatásban is megjelenő meséjének, Az Ickabognak ugyan már hosszú évekkel ezelőtt nekilátott, korábbi munkái miatt nem volt ideje a szöveg gondozására. Bár Rowling nagyon szerette a történetet, amit esti mesének írt a lányainak, emiatt sokáig úgy gondolta, nem is teszi nyilvánossá. Amikor viszont a koronavírus-járvány miatt korlátozásokat rendeltek el, úgy látta, a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi idő után ismét elővette Az Ickabogot, hogy egy kicsit megkönnyítse a szülőknek, gondviselőknek a kicsik szórakoztatását – nyilatkozta korábban.

A képzeletbeli világban játszódó, korábbi műveihez nem kapcsolódó klasszikus tündérmese fejezetei azóta online már elérhetőek, az Animus Kiadó jóvoltából pedig novemberben itthon is elérhető lesz a teljes történet.

Egy jó mese persze önmagában is megállja a helyét, de magát a mesekönyvet azért is jó kézbe venni, mert tele van csodaszép illusztrációkkal. Rowling esetében kézenfekvő legyen, hogy erre a feladatra a Harry Potter sorozatot varázslatosan illusztráló Jim Kay-t kérje fel, ő azonban egy sokkal izgalmasabb és szerethetőbb módot választott. Az írónő illusztrációs pályázatot hirdetett a köteteit megjelentető kiadókkal együtt – így a Harry Potter könyvek magyar kiadásáért felelős Animussal is –, amelyben 7-12 éves gyerekek kreatív munkáit várják a nyomtatott változat illusztrálására.

Ehhez az elkövetkező hét hétben Az Ickabog fejezetei ingyenesen lesznek elérhetők az nlc. Aloldalán, egészen október 2-ig. A feldolgozandó történet minden hétköznap 2-3 új résszel bővül, a rajzok elkészítéséhez pedig maga J.K. Rowling ad tippeket. Egy fejezethez mindenki csak egy rajzot adhat be, de egy személy a mese akár összes fejezetét is illusztrálhatja. A pályázathoz a hivatalos nevezés és a benyújtási kritériumokat tartalmazó útmutató a https://nlc.hu/ickabogmese/palyazat/ oldalon érhető el, de az írónő arra buzdít mindenkit, hogy a fotókat a közösségi média felületein is bátran osszák meg a #TheIckabog és az #IckabogHungary hashtagekkel ellátva.

Az illusztrációs pályázat 2020. október 9. éjfélig tart, ezután az Animus munkatársai és kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 000 Ft-os könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

Az írónő a novemberben nyomtatásban is megjelenő könyv teljes jogdíját olyan csoportoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt az Egyesült Királyságban és szerte a világban.

További információ a fejezetekről, a fordításról és a pályázatról ITT érhető el.

Nyitókép: Elena Mozhvilo/Unsplash (illusztráció)

Bertalan Melinda

További cikkek

Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak
Márai elemzése első díjat ért a veszprémi újságírónak
Az első díjat érdemelte ki Zatkalik András veszprémi újságíró, riporter a Magyar Nemzeti Írószövetség által meghirdetett Márai-pályázaton. A „Szindbád jelet hagyott” című pályaműve mellett a magyarok olvasási szokásairól és a szülők felelősségéről is beszélgettünk a díjazottal.
Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Mindenki filozófus, akinek vannak kérdései
Nem csak az ókori Görögországban fogalmaztak meg mélyreható filozófiai gondolatokat, erre kiváló példa volt szerda este András Ferenc filozófus legújabb könyvének bemutatója. A megértés ösvényeiben boncolgatott témák látszólag nem a legkönnyebb olvasmányok közé tartoznak, mégis minden embert érintenek.
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költő kapja az irodalmi Nobel-díjat
Louise Glück amerikai költőnek ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.
Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író
Rendhagyó könyvbemutatót tartott a veszprémi író
Vívóruhát öltött szerző, barokk zenei aláfestés és egy francia sakkjátszma. Külön-külön jól értelmezhető dolgok, mégis együtt egy felettébb szürreális, ám annál izgalmasabb könyvbemutató kellékei voltak, amelyek Kilián László, veszprémi író performanszát színesítették, a szerző Niomé II. - A vas mítosza című könyvének bemutatóján.
Az íróvá válás titokzatos meséje
Az íróvá válás titokzatos meséje
Sok irodalomkedvelő vágya, hogy egyszer a saját könyvét tarthassa a kezében, eddig azonban kevesen jutnak el. Pálfy Zsuzsanna sosem tervezte, hogy író lesz, többen ma mégsem úgy ismerik, mint egészségügyi dolgozót, hanem mint A világ titokzatos meséi című könyv veszprémi szerzőjét.