Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Illusztráld te Rowling új mesekönyvét!

2020. augusztus 27. 16:03
Novemberben nyomtatásban is megjelenik J. K. Rowling legújabb, Az Ickabog című mesekönyve, melynek illusztrálásához magyar gyerekektől várják a rajzokat.

Ki-ki a maga módján töltötte a karantént: volt, akinek nem sokat változtatott a napi rutinján, volt, akinek teljesen felforgatta az életét és olyan is akadt, aki lehetőségként tekintett rá, hogy végre új projektekbe vágjon bele vagy befejezze a régieket. Valahogy így tett Rowling is.

Legújabb, az ősszel nyomtatásban is megjelenő meséjének, Az Ickabognak ugyan már hosszú évekkel ezelőtt nekilátott, korábbi munkái miatt nem volt ideje a szöveg gondozására. Bár Rowling nagyon szerette a történetet, amit esti mesének írt a lányainak, emiatt sokáig úgy gondolta, nem is teszi nyilvánossá. Amikor viszont a koronavírus-járvány miatt korlátozásokat rendeltek el, úgy látta, a gyerekek különösen nehezen viselik a bezártságot, ezért annyi idő után ismét elővette Az Ickabogot, hogy egy kicsit megkönnyítse a szülőknek, gondviselőknek a kicsik szórakoztatását – nyilatkozta korábban.

A képzeletbeli világban játszódó, korábbi műveihez nem kapcsolódó klasszikus tündérmese fejezetei azóta online már elérhetőek, az Animus Kiadó jóvoltából pedig novemberben itthon is elérhető lesz a teljes történet.

Egy jó mese persze önmagában is megállja a helyét, de magát a mesekönyvet azért is jó kézbe venni, mert tele van csodaszép illusztrációkkal. Rowling esetében kézenfekvő legyen, hogy erre a feladatra a Harry Potter sorozatot varázslatosan illusztráló Jim Kay-t kérje fel, ő azonban egy sokkal izgalmasabb és szerethetőbb módot választott. Az írónő illusztrációs pályázatot hirdetett a köteteit megjelentető kiadókkal együtt – így a Harry Potter könyvek magyar kiadásáért felelős Animussal is –, amelyben 7-12 éves gyerekek kreatív munkáit várják a nyomtatott változat illusztrálására.

Ehhez az elkövetkező hét hétben Az Ickabog fejezetei ingyenesen lesznek elérhetők az nlc. Aloldalán, egészen október 2-ig. A feldolgozandó történet minden hétköznap 2-3 új résszel bővül, a rajzok elkészítéséhez pedig maga J.K. Rowling ad tippeket. Egy fejezethez mindenki csak egy rajzot adhat be, de egy személy a mese akár összes fejezetét is illusztrálhatja. A pályázathoz a hivatalos nevezés és a benyújtási kritériumokat tartalmazó útmutató a https://nlc.hu/ickabogmese/palyazat/ oldalon érhető el, de az írónő arra buzdít mindenkit, hogy a fotókat a közösségi média felületein is bátran osszák meg a #TheIckabog és az #IckabogHungary hashtagekkel ellátva.

Az illusztrációs pályázat 2020. október 9. éjfélig tart, ezután az Animus munkatársai és kiadó által felkért szakemberek kiválasztják a 34 nyertes rajzot. A nyomtatásba kerülő pályamunkák alkotóit 50 000 Ft-os könyvcsomaggal és Az Ickabog egy példányával jutalmazzák meg.

Az írónő a novemberben nyomtatásban is megjelenő könyv teljes jogdíját olyan csoportoknak ajánlja fel, akik különösen megszenvedték a koronavírus-járványt az Egyesült Királyságban és szerte a világban.

További információ a fejezetekről, a fordításról és a pályázatról ITT érhető el.

Nyitókép: Elena Mozhvilo/Unsplash (illusztráció)

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.