Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különleges verseny, izgalmas pályák

2020. augusztus 26. 19:24
A Veszprémi Honvéd SE tájfutói összesen hat egyéni és hét csapatérmet, valamint további tizenkét bajnoki pontszerző helyezés szereztek a saját rendezésű középtávú országos egyéni és váltóbajnokságon.

Három országos bajnoki futamnak adott otthont augusztus 22-23-án a Várpalota és Tés között elterülő fennsík és környéke az ünnepi hosszú hétvégén, ahol Magyarország 2020. évi tájékozódási futó középtávú országos egyéni és váltóbajnokságát rendezte meg a Veszprémi Honvéd Sportegyesület.

Több szempontból is rendkívüli körülmények között került sor erre a három futamra. A koronavírus-járvány miatt májusban törölt időpont után, bizonytalanságok között készültek a rendezők és a versenyzők egyaránt a megmérettetésre. Ahogy szokatlan az is, hogy idén ez az augusztus végi verseny lett az első, amikor országos bajnoki döntőben állhattak rajthoz a sportág képviselői

– mondta el Mérő Edit, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tájfutó szakosztályának sajtóreferense.

A legfiatalabb korosztály tömegrajtja - Fotó: Barna GergelyA legfiatalabb korosztály tömegrajtja - Fotó: Barna Gergely

Hozzátette: mindenkitől körültekintő, felelős magatartást kívánt meg a részvétel ezen a rangos sporteseményen, az előírt egészségügyi óvintézkedések betartásában is.

Az időjárás nem volt a legkíméletesebb, szinte mindent felvonultatott a tarsolyából: a szombati perzselő napsütést és szárító, déli szelet az éjszaka átvonuló vihar nyomán másnapra egészen megváltozó körülmények váltották fel, így a verseny második napján hűvös, borongós időben, erős szélben, néha szemerkélő esőben zajlottak a küzdelmek a szinte teljesen nyílt domboldalak között. Az előző napi rövidnadrágokat és trikókat hosszú ruházatra és kabátra kellett váltani.

A terep is egyedülálló csemegékkel szolgált: korábban sosem rendeztek még rajta hasonló versenyt, így mindenki számára újnak számított ez a különleges adottságú, többnyire alacsony sziklagyeppel borított, változatos domborzatú fennsík, amelyet meredek völgyek szabdalnak, néhol jelentős méretű sziklákkal. A terület egy része katonai gyakorlótér, amelynek tipikus objektumai is megtalálhatók a helyszínen, mint például a tankbeállók, vagy különféle betonépítmények, így igazán izgalmas pályákat, és tájékozódási feladatokat kaptak a versenyzők.

A szombati egyéni bajnokságon közel 900-an álltak rajthoz (valamint további 140-en a nem bajnoki, nyílt kategóriákban), és mintegy 230, háromfős váltócsapat mérte össze egymással a képességeit a hétvége során. A férfiak 14-85 éves, a nők 14-75 éves korig megadott kategóriákban indulhattak a „Magyarország 2020. évi Középtávú Tájékozódási Futó Bajnoka” címek elnyeréséért.

A középtávú ob selejtező futama egyben a Magyar Honvédség amatőr tájfutó bajnoksága is volt, amelyen minden honvéd klub színeiben induló versenyző automatikusan részt vett. Az ott elért eredményeik alapján a férfiakat és a nőket a 40 év alatti, illetve a 40 év feletti korosztályban az ünnepélyes eredményhirdetés előtt külön is a dobogóra szólították, és díjazták.

A VHSE dobogósai - Fotó: Bálint MónikaA VHSE dobogósai - Fotó: Bálint Mónika

A technikailag és fizikailag egyaránt kifejezetten kemény pályákon nagyon szép hazai sikerek születtek. A Veszprémi Honvéd SE képviselői összesen hat egyéni és hét csapatérmet, valamint további tizenkét bajnoki pontszerző helyet érdemeltek ki.

Kiemelkedően teljesített Bálint Gergő, Mérő Dominika és Molnár Attila, akik két-két bajnoki arany birtokában zárták a hétvégét. Ők mind egyéniben, mind a váltócsapatukkal a dobogó legtetejére állhattak a kategóriájukban.

Eredmények:

Középtávú ob, férfiak:
F14A: 1. Bálint Gergő, 5. Kovács Jeromos
F16A: 5. Gaschler Máté
F18A: 4. Bálint Benedek
F40A: 1. Molnár Attila
F70A: 6. Andrási Lajos

Középtávú ob, nők:
N14A: 2. Gaschler Emma, 4. Ódor Laura
N16A: 3. Lantai Lili
N18A: 6. Lantai Boróka
N20A: 1. Mérő Dominika
N55A: 4. Kaszásné Boa Ágnes
N65A: 2. Wieder Ilona
N70A: 4. Komár Béláné

Váltó ob:
F14A: 2. Nagy Bence, Kovács Jeromos, Blaskó Benedek
F16A: 1. Barát Miklós, Gaschler Máté, Bálint Gergő
F18A: 4. Kovács Márk, Bálint Benedek, Bálint Ádám
F105A: 1. Vajda Zsolt, Vajda Balázs, Molnár Attila
F205A: 1. Horváth Tivadar, Andrási Lajos, Bikki Sándor
N14A: 1. Molnár Boglárka, Ódor Laura, Gaschler Emma; 6. Etlinger Zsófia, Kovács Borbála, Barát Jázmin
N16A: 6. Tokai-Kiss Zsófia, Tarsoly Borka, Engi Lilien
N18A: 6. Pegán Ágnes, Szalontai Sára, Tarsoly Panka
N20A: 1. Lantai Lili, Lantai Boróka, Mérő Dominika
N185A: 1. Wieder Ilona, Komár Béláné, Kaszásné Boa Ágnes

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.