2020. szeptember 20. // Friderika névnap

A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van

Korántsem jellemző, de az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoportban kedves, pozitív hangvételű bejegyzésre bukkantunk.

Iskolakezdés, vége a nyárnak, küszöbén állunk a második hullámnak – nem, ez nem egy költemény. Ráadásul hétfő is van, és csapadékot is mondtak mára. Autóba mégsem ülhetek, hiszen parkolót találni időigényes, a turbókörforgalom pedig szintén bedugulhatna.

A pékségben hiába mosolyogtam az eladókra, a maszkban nem látszott, bizonyára ezért sem köszöntek vissza. Épphogy elkezdődött egy újabb hét, még be sem értem az irodába, de a telefonom megállás nélkül csörgött: a „jóemberek” máris behajtanák azt, amit a szabadnapokon nem sikerült. 

Ezt valóban érdemes látni VeszprémbenEzt valóban érdemes látni Veszprémben

Mély levegő.

Tudom, senkinek sem egyszerű. Ezért is hoztam példaként az utóbbi sorokat, hogy megelőzzem a néhányak által már bevett szavakat, amelyekkel bárhol, bármilyen helyzetben könnyűszerrel lehet védekezni: „ennyi negatívum mellett mégis hogyan maradhatnék pozitív?”

Kulturált körülmények között egyébként az ember még a válaszra is méltatna, ugyanakkor a közösségi portálok világában, az online dzsungel színterén manapság divat lett megállás nélkül panaszkodni, károgni, egymás hovatartozását, nézőpontját semmibe véve – legfőképpen hamis profil kíséretében – szidalmazni. 

A Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkraA Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkra

Különböző csoportokat hoztunk létre, hogy adott településeken akár a városvezetésnek is üzenhessünk, vagy éppen az emeletszomszédunknak, ha ahhoz már kevésbé voltunk tökösek, hogy bekopogjunk hozzá. Nekünk, veszprémieknek az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoport szolgál erre a célra.

Akik csatlakozni kívánnának, bátran ígérhetem, hogy olyan dolgokkal szembesülhetnek, amelyek láttán a segítőkész emberek fejüket lehajtva elszomorodnak. Például exkluzív fényképeket láthatnak hányatott sorsú, az utcán kartonpapíron alvó hontalanokról. Persze, fotózzuk le őket, azzal biztos nekik és nekünk is jobb lesz!

Egy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlikEgy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlik

Azonban az ellenpólus, még ha csak minimálisan is, de létezik. Ezt kívánják bizonyítani a véleménycikkemben elhelyezett fényképek is, amelyek szintén az említett csoportból származnak, negatívum helyett mégis valódi értéket hordoznak magukban. Az irányvonalak adottak, de azt megválaszthatjuk, melyik úton lépkedünk!

A veszprémi miniszobrok a kárpátaljai művész, Kolodko Mihály alkotásai, amelyek az A1 Sped Kft. felajánlásából kerültek kivitelezésre, majd elhelyezésre városunkban. 

Simon Dani

További cikkek

Túldokumentált gyermekek
Túldokumentált gyermekek
Először a történelemben gyermekeink egyedi adatait már jóval a születésük előtt rögzítjük; gyakran már a fogantatásuk pillanatától, majd később egész életük során.
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
A magyar szemorvos, aki csodát tesz a kongói esőerdőben
Persze a csodát ne úgy képzeljék el, mint a vízen járást, mégis, mindaz, ahogy dr. Hardi Richárd misszionárius szemorvos segíti a Kongói Demokratikus Köztársaság legszegényebb vidékein élőknek visszaadni a látásukat, maga a csoda.
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
A hírnév nyomában Pierre Richard-ral
Tavaly ősszel a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik sztárvendége Pierre Richard volt. A közönségtalálkozót és a francia színésszel történő közös filmnézést egy sajtótájékoztató előzte meg. Késve érkezem a budapesti Kempinski Hotelbe, ahová a „magas szőke” érkezését várjuk. Késve, vagyis a kezdéshez képest csak egy órával korábban, de meglepetésemre nem hemzseg még a hely a kíváncsi újságíróktól. Még…
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
A négy fal között tartani azt, ami odatartozik
Valóban szükség van-e Veszprémben az érzékenyítésre, vagy csak néhány mikrocsoport próbál felülni a nemzetközi toleranciavonatra?
A jól sikerült nyaralás csak tökéletesen megtervezett lehet?
A jól sikerült nyaralás csak tökéletesen megtervezett lehet?
Mindenki tökéletes nyaralásra vágyik. Olyanra, ahol aztán majd jól kipihenheti a gyötrelmes hétköznapokat, ahol nincs főnök, nincsenek feladatok és mindenki nagyon boldog. De létezik-e ilyen egyáltalán?
2020. szeptember 20. // Friderika névnap