2020. december 5.
//
Vilma névnap

A veszprémi miniszobroknak már őrző-védője is van

Korántsem jellemző, de az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoportban kedves, pozitív hangvételű bejegyzésre bukkantunk.

Iskolakezdés, vége a nyárnak, küszöbén állunk a második hullámnak – nem, ez nem egy költemény. Ráadásul hétfő is van, és csapadékot is mondtak mára. Autóba mégsem ülhetek, hiszen parkolót találni időigényes, a turbókörforgalom pedig szintén bedugulhatna.

A pékségben hiába mosolyogtam az eladókra, a maszkban nem látszott, bizonyára ezért sem köszöntek vissza. Épphogy elkezdődött egy újabb hét, még be sem értem az irodába, de a telefonom megállás nélkül csörgött: a „jóemberek” máris behajtanák azt, amit a szabadnapokon nem sikerült. 

Ezt valóban érdemes látni VeszprémbenEzt valóban érdemes látni Veszprémben

Mély levegő.

Tudom, senkinek sem egyszerű. Ezért is hoztam példaként az utóbbi sorokat, hogy megelőzzem a néhányak által már bevett szavakat, amelyekkel bárhol, bármilyen helyzetben könnyűszerrel lehet védekezni: „ennyi negatívum mellett mégis hogyan maradhatnék pozitív?”

Kulturált körülmények között egyébként az ember még a válaszra is méltatna, ugyanakkor a közösségi portálok világában, az online dzsungel színterén manapság divat lett megállás nélkül panaszkodni, károgni, egymás hovatartozását, nézőpontját semmibe véve – legfőképpen hamis profil kíséretében – szidalmazni. 

A Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkraA Kolodko-alkotásokkal valódi érték került utcáinkra

Különböző csoportokat hoztunk létre, hogy adott településeken akár a városvezetésnek is üzenhessünk, vagy éppen az emeletszomszédunknak, ha ahhoz már kevésbé voltunk tökösek, hogy bekopogjunk hozzá. Nekünk, veszprémieknek az „Ezt láttam Veszprémben!” elnevezésű Facebook-csoport szolgál erre a célra.

Akik csatlakozni kívánnának, bátran ígérhetem, hogy olyan dolgokkal szembesülhetnek, amelyek láttán a segítőkész emberek fejüket lehajtva elszomorodnak. Például exkluzív fényképeket láthatnak hányatott sorsú, az utcán kartonpapíron alvó hontalanokról. Persze, fotózzuk le őket, azzal biztos nekik és nekünk is jobb lesz!

Egy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlikEgy kutya mosolya mögött gazdája gondoskodása rejlik

Azonban az ellenpólus, még ha csak minimálisan is, de létezik. Ezt kívánják bizonyítani a véleménycikkemben elhelyezett fényképek is, amelyek szintén az említett csoportból származnak, negatívum helyett mégis valódi értéket hordoznak magukban. Az irányvonalak adottak, de azt megválaszthatjuk, melyik úton lépkedünk!

A veszprémi miniszobrok a kárpátaljai művész, Kolodko Mihály alkotásai, amelyek az A1 Sped Kft. felajánlásából kerültek kivitelezésre, majd elhelyezésre városunkban. 

Simon Dani

További cikkek

Néha igenis csendben kell maradni
Néha igenis csendben kell maradni
Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a problémák kezelése, a mindennapi működésünk rugalmassága érdekében nem árt, ha kimondjuk a dolgokat, a bennünk felgyülemlő érzéseket. Mondd ki, abból baj nem lehet! De akadnak olyan élethelyzetek, amikor igenis jobb csendben maradni…
A vásárlók bizalmába fektetni
A vásárlók bizalmába fektetni
Egy egyszerű pizzarendelés története, amelyen keresztül tökéletesen megmutatkozik a mostani pandémiás helyzet kisvállalkozásokra gyakorolt hatása, avagy hogyan csap át a vásárlói felháborodás empátiába és támogatásba.
Idén se aludjanak ki az ünnepi fények
Idén se aludjanak ki az ünnepi fények
A koronavírus-járvány miatt szinte teljesen megfeledkezünk a karácsony közeledtéről, vagy már pánikszerűen olyan negatív gondolatok veszik birtokba mindennapjainkat, hogy a karácsony elmarad. Van egy jó hírem: a karácsony idén sem marad el, hiszen az ünnep varázsát nem veheti el tőled senki, mert az ott van belül, a szívedben.
Még megmenthetjük a bolygót
Még megmenthetjük a bolygót
Végre egy nagyközönségnek szánt dokumentumfilm, amely nem csak az emberiség kollektív bűntudatát erősíti, hanem megoldási javaslatokat is kínál.
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Köszönet gyermekeink második édesanyjának
Hétköznapi hősök, akik nem kérdeznek, cselekednek. A vírushelyzet ellenére sem tagadták meg a szeretetet gyermekeinktől: ha ölelésre vágytak, akkor megkapták, ha folyt a nózi, ugyanúgy segítettek kifújni nekik. Dadusok, óvó- és tanító nénik; akik életüket adnák utódainkért.